čtvrtek 22. dubna 2010

Jak to vypadá v Rusku

22 komentářů:

  1. Naopak: povinné čtení pro rusofoby, najmě ta passage o homo sovieticus.

    OdpovědětVymazat
  2. JzP: "To, co Sorokin píše o Rusku, je vesměs pravda; DNES jsem rád, že bydlím tady a ne tam."

    Vy jste bydlel v Rusku?

    Jinak jasně, že Sorokin vidí Západ idylicky, to je myslím obvyklé ve všech zemích východní Evropy.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako obyčejně je Petersova reakce na Rusko jednostranná. Pohled jednoho škrabálka pokládá za popis reality. Naprosto nepochybuji o tom, že ruská smetánka je arogantní a vyprávěné historky pravda, ale to v ruských poměrech nehraje žádnou roli. Katastrofa Jelcinova kolaborantského a zejména hloupého vládnutí je příliš živá, aby dnešní elitě neprošlo pár výstřelků. Z hlediska problémů obyčejných Rusů je otázka nějaké "demokracie" nebo "rovnosti" úplně vedlejší. Kdo to neviděl, jen těžko chápe. Nakonec u nás také nic podobného neexistuje (i když to není tak okaté) a jak si krásně demokraticky žijem:))

    OdpovědětVymazat
  4. >že má na Putina podstatně lepší názor než na Jelcina, budu velmi, velmi, mírný.

    Tomu rozumím, také jsem slyšel něco podobného. Rusofóbové Petersova typu nechápou, že Putin zachránil Rusko před totálním krachem a s tím spojeným chaosem ve Východní Evropě. Mohli jsme mít politickou morovou ránu za humny, takhle tam je stabilní stát. Racionálně uvažující nepřítel je často lepší než hloupý či vypočítavý přítel.

    OdpovědětVymazat
  5. JzP: Furt nechápu. Myslíte 'tam' jako na Západě? : )

    Někteří vystřízlivěli, někteří IMHO ne. To samé platí ovšem pro nás západňáry. Nejhorší jsou ti, kteří vycházejí pouze z rigidně definovaných termínů pravice a levice, jako třeba p. Peters a chtějí, aby se jim přizpůsobil celý svět...

    OdpovědětVymazat
  6. Kapitáne, my to velice dobře chápeme. To, co nechápeme, proč se z toho tak radujete? Jste snad Rus, abyste měl radost, že k ČR přátelské Rusko za Jelcina je nyní ostře nepřátelské?

    OdpovědětVymazat
  7. Rusko ...je nyní ostře nepřátelské
    A není tomu naopak? Nebyli jsme to my, kdo zde chtěl instalovat zařízení, jímž se právem cítili ohroženi? Nepodporovali jsme kravatožrouta a každou Rusku nepřátelskou aktivitu, Kasparovem počínaje a Čečenci konče?

    OdpovědětVymazat
  8. Vodníku, Vy jste dodnes nepochopil, že radar není zbraň. To je pak těžké. Vy byste se cítil ohrožen i pevnostmi.

    A i kdybychom u nás měli rakety. Co je Rusku do toho? Nejsme snad souverainní stát?

    Odsuzovat podporu Saarkashvilimu je už mimo vší chápání. To jsme opravdu takovými vasaly Ruska, že ani zahraniční politiku nesmíme určovat sami?

    Naše podpora Kasparovovi byla jen slovní. Co se týká Čečenců, nelze aktivity několika jedinců vydávat za státní politiku. V ČR je na rozdíl od pravoslavného státu svoboda, každý si může dělat, co chce; zkuste se s tím smířit. Navíc ta ruská genocida Čečenců je naprosto obludná. Proč nemají Čečenci právo na sebeurčení? Protože je Rusové kdysi uchvátili a kolonisovali?

    Tak se mi zdá, že Vaším ideálem pro ČR je sovětský model finlandisace.

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem rusofil.

    http://www.youtube.com/watch?v=Ep3h-2r_q98

    OdpovědětVymazat
  10. Tím, že posloucháte německého zpěváka?

    OdpovědětVymazat
  11. GP: "A i kdybychom u nás měli rakety. Co je Rusku do toho? Nejsme snad souverainní stát?"

    Dejme tomu, že jste. Nasadíte si do kožichu Američany s raketami. Rusové na vás poté namíří svoje rakety. Kde je problém? Souverainní státy v akci. Já pán, ty pán...

    A co kdyby na vás rakety namířil Irán, další souverainní stát, který vám nic neudělal, kdežto vy jste celí žhaví hostovat na svém území protiiránskou základnu (kecy o tom, že radar není zbraň si nechte pro prvňáčky z pravicových rodin; Je kámen zbraň? Není. Tak mlčte!)

    "Odsuzovat podporu Saarkashvilimu je už mimo vší chápání. To jsme opravdu takovými vasaly Ruska, že ani zahraniční politiku nesmíme určovat sami?"

    Mimo vší chápání? Očividně jste toho gruzínského blba podpořili, aniž by vám v tom Rusové zabránili, ne? Otázkou je spíš, 1) proč se nějaká pidizemě bude otevřeně míchat do konfliktu velmocí (k útoku došlo v názvaznosti na vojenské cvičení USA za spolupráce Israele) a zastávat se (poražených!) útočníků. Čistě z diplomatického hlediska je to ztráta energie a když zvážíme roli Ruska v otázce surovin, tak je to vysloveně nemoudré. 2) Kde byla udělána chyba ve vaší výchově, když jste hrdý na to, že vaše země podporuje ostřelování civilistů kaťušema?

    OdpovědětVymazat
  12. >To, co nechápeme, proč se z toho tak radujete? Jste snad Rus, abyste měl radost, že k ČR přátelské Rusko za Jelcina je nyní ostře nepřátelské?

    Tak po řadě:

    1. Přeceňujete roli ČR v mezinárodní politice. Velmi pochybuji, že současná vazalská, slabá a nesvéprávná země, jako je ČR stojí ruské elitě za takto hluboký cit. Jediný komu nenávist zamlžuje rozum je současná česká elita, která je frustrová z nezájmu a přehlížení ze strany Rusů. Občas mi připomínají malé dítě, které své zcela zbytečné drzosti hájí slovy: jen počkej, můj starší brácha má 2 metry a rozbije ti hubu. Jednat s naší reprezentací je jako přijít do firmy a chtít uzavřít smlouvu s vrátným.

    2. Ano mám radost z jakž takž rozumné vlády i když nejsem Rus. Pomiňme lidský rozměr, že se třeba desítkám milionů lidí žije líp. Chápu, že toto není argument pro intelektuála poplatného režimu. Důvody jsou čistě sobecké, nestabilita Ruska se dřív či později stane nestabilitou naší. Začněme třeba tím, že vám zastaví plyn... :) Ale to je jen banální začátek.

    OdpovědětVymazat
  13. GP:
    Vy byste se cítil ohrožen i pevnostmi
    No kdyby mne jimi konkurenční velmoc obklopovala, tak zcela jistě!! Vy snad ne??!!

    Odpovězte mi na tyhle otázky: když by si Rusové v Mexiku vybudovali obranný radar, považoval byste americkou negativní reakci za paranoidní? A zazlíval byste Američanům "nepřátelskou politiku" vůči Mexiku? Obviňoval byste USA z "finlandisace" Mexika?

    To jsme opravdu takovými vasaly Ruska, že ani zahraniční politiku nesmíme určovat sami?
    Nejsme! To vidíte z toho, že si zahraniční politiku určujeme sami (? - aspoň ne podle Rusů). Ale je-li tato naše samostatná zahraniční politika Rusům "nepřátelská", jak se můžete divit tomu, že jejich reakce bude působit adekvátně? Nebyli to Rusové, kdo jako první ohlásil umístění raket v Kaliningradu, ale my a Poláci, kdo Rusům oznámil umístění amerických obranných systémů na svém území.

    Proč nemají Čečenci právo na sebeurčení?
    Ale mají. Ale musí ho jinak realisovat? Copak nemají Židé právo na svůj stát? Ale mají. Ale musí ho jinak realisovat?

    OdpovědětVymazat
  14. Ty otazníky v posledním odstavci jsou pochopitelně omyl.

    OdpovědětVymazat
  15. Vodníku, doplňte si laskavě znalosti. Američané nikdy nevydávali ruský radar na Kubě za zbraň. To vyžaduje zvláštní, pravoslavné, schopnosti.

    OdpovědětVymazat
  16. GP: Ta debata o 'zbrani' je pouhá sémantická zástěrka. My jsme vždy pouze tvrdili, že radaru lze využít k útoku. Vy jste z toho vydedukoval zbraň...

    Američané považovali radar na Kubě za špionážní zařízení, přesně ve stejných intencích, jak se k americkému radaru v Brdech stavěli Rusové.

    Russia shuts Cuban radar base

    OdpovědětVymazat
  17. GP: nebavíme se o sovětských reliktech ze Studené války. Odpovězte mi na mé otázky ohledně instalace hypothetického ruského "obranného" radaru v Mexiku cca 2012.

    OdpovědětVymazat
  18. Vodník: Ono je dost jedno, zda se jedná o relikt nebo něco moderního. Vzájemná špionáž nikdy úplně neustala a symbolicky je to stejné - proslýchalo se, že Rusové v případě uskutečněného projektu v Brdech provoz radaru na Kubě obnoví (i když Rusové to popírají)...

    OdpovědětVymazat
  19. Ale já se ptal na něco jiného. Já se ptal na to, jak by Amerika vnímala spolupráci Mexika s Ruskem a umístění ruského "obranného" radaru na mexickém území. Zda by pak Peters za to obvinil Ameriku z nepřátelství vůči Mexiku a zda by se Amerika pokoušela Mexiko finlandisovat.

    OdpovědětVymazat
  20. Vodník: Já vím. Já jsem si to vztáhl i k tomu radaru na Kubě... :o)

    Je jasné, že p. Peters to nemůže okecat, ať se na to dívá z jakéhokoliv úhlu.

    OdpovědětVymazat
  21. Bingo AJ :-)

    Američané považovali radar na Kubě za špionážní zařízení, přesně ve stejných intencích, jak se k americkému radaru v Brdech stavěli Rusové.
    A jeste jedno ma spolecne
    zarizeni na Kube s radarem v Brdech. Stejne jako "lidu" v CR ani lidu na Kube se nikdo neptal :-(
    A take mate jen kousek k tomu, abyste se dohodli i s GP, ze vubec neni treba aby bylo neco klasifikovano jak "zbran". Americane jsou mnohdy mnohymi povazovani za blbce extra rozmeru ale za velke nebezpeci by jiste rozpoznali dohodu mezi Ruskem a Kubou postavit na Kube jaderny reaktor vylepseneho Cernobylu. Tato rozhodne ne zbran by mohla jako zbran zauradovat v okamziku kdy by reaktor explodoval presne v okamziku kdy tajfun XY by byl nad oblasti a radioaktivni mrak dopravil nad jih USA:-(
    Snad jsem rekl dosti srozumitelne ze nebezpecna nemusi byt AUSGERECHNET JENOM ZBRAN!
    Jestli neni chyba v tom, ze nebezpeci je pomerovano jinak v pripade Ruska a jinak v pripade USA, jinak Iraku Iranu, jinak Israele?
    A prave na onom jedine spravnem pohledu na problem se s Vami GP nemuze dohodnout.
    Vidi to jinak, citi to jinak:-(
    Jinak spravne korektne
    jinak zevnitr jinak z vne
    Jinak kdyz jde o pritele
    jinak v kazde dobe
    jinak videt nepritele
    jinak skoncis v hrobe

    OdpovědětVymazat
  22. Je jasné, že p. Peters to nemůže okecat,
    Může. Pan Peters je právník a může okecat naprosto všechno. V poslední instanci může říct, že je to sice totéž, ale zatímco Amerika je demokratická země (takže si to může dovolit), Rusku by se to tolerovat nesmělo, protože to je Rusko.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>