pátek 25. června 2010

Fašisující liberál Geert Wilders

(nadpis článku je záměrný oxymoron, v rámci mé války s přežitými termíny, které nominalisté nepředstávají uctívat - podezřívám je, že jim v soukromí přinášejí zápalné oběti, žertvy a celopaly)

K napsání tohoto postu mě přiměl text Petra Příhody z Neviditelného psa. V článku se odkazuje na text Ladislava Heneka podobného znění z Hospodářských novin. Podle Příhody Henekův text naznačuje, že extremisty jsou spíše Wildersovi odpůrci.

Nechce se mi psát obsáhlou studii a ani na to nemám čas. Že má Wilders obdiv české fašisující lumpenpravice, jakou representuje třeba Neviditelný pes nebo Nezvědavec, to nikoho nepřekvapí, neboť xenofobie je mezi Čechy standard, nezřídka i v emigraci. Smutné je, že Wildersovi drží palce i jinak slušní lidé, kteří jsou tradičně orientováni a z šíření islámu mají obavy.

Nehodlám rovněž ztrácet čas s kritikou politické korrektnosti současné pravo-levo-středové politické representace v evropských zemích a stávajícího veřejného discoursu. To je jediné, v čem mají oba autoři pravdu a selhání vedoucí garnitury v otázce immigrace má na svědomí vzrůst popularity všelijakých těch Haiderů, Le Penů a Wildersů (světlejší výjimkou byl skutečný liberál Pim Fortuyn).

Ještě v jednom můžou mít oba autoři (a celá ta antimuslimská xenofobní mediální mašinerie) pravdu: může se ukázat, že islám není slučitelný s naším způsobem života, který nazýváme s požehnáním nominalistů „demokracií“. Skuteční liberálové se tohohle bojí jako čert kříže a stejnou nenávist chovají i k tradičnímu křesťanství; to je ale nyní zcela na okraji společnosti a nestojí jim za víc než za občasnou skandalisaci pedofilních kněží apod.

Wilders byl původně v liberální VVD, což je místní ODS. Od nich odešel a založil si vlastní stranu. Modré tržní ideály, včetně neúchylné podpory USA a Israele za všech okolností, si podržel a populisticky se zviditelnil tažením proti islámu. Podle Příhody „Wilders vyjadřuje obavy značné části holandské veřejnosti ze soužití s milionovou muslimskou menšinou”. Jenže co skutečně Holanďanům vadí? Jim vůbec nevadí islám - že se soused modlí a chodí do mešity (oni sami většinou do kostela obvykle ani nepáchnou, ale jsou tolerantní - ať si každý chodí, kam chce!), ba mávli by i rukou nad tím, že nutí dcery ke sňatku (stále méně), občas je vraždí (rovněž výjimka) nebo obřezávají (pouze Somálci) – jim vadí na prvním místě zločinnost, a pak drzost a nevychovanost řady marokánských (nikoli tureckých nebo surinamských!) spratků. Poněkud jim uniká, že právě tito kriminálníci a darebáci jsou ti, kteří od islámu de facto odpadli! Že s těmi zbožnými muslimy tu problém nikdo nemá. Jak už jsem řekl, co si dělají doma, nikoho nezajímá, a těch pět a půl skutečných pošuků, schopných dát někam bombu, jistí místní StB bez problémů. Kecy o tom, jak „ohrožují naši kulturu“, jsou ze značné části pokrytecké. Typický okcidentálec, mohu-li si zageneralisovat, není sicilský římský katholík nebo holandský kalvinista, nýbrž daleko spíš zglobalisovaný mlamoj / frikulína, který nečte Bibli, nýbrž Cosmopolitan, nechodí do kostela, nýbrž do fitka, neposlouchá ani Bacha ani Wagnera, nýbrž hiphop a nejvíc ho zajímá úspěch a peníze. Ano, islám ohrožuje rock’n’roll, sex cluby, gay parades a skating – tyto hodnoty se totiž ukazují jako nedostatečně přitažlivé pro jinou mládež než je ta západní.

Wildersovo tažení proti islámu je tedy paradoxně tažení proti té slušné „mlčící“ většině muslimů. Kdysi tu nějaký politik navrhoval řešit immigrační problémy právě přes islám: vzít si do parády imámy, kteří by pak svoje ovečky vedli k tomu, aby jim nedělali ostudu. Něco jako když Kapitán navrhuje, aby systém čapl pod krkem cikánské elity a svůj vliv vykonával přes ně. Tímto způsobem se může docílit soužití „demokracie“ s islámem, a to tak, že islámu bude ponecháno rozhodnutí, jak a nakolik je to možné. Pokud ne, pak se budou muset hledat jiné cesty. Ale pro populistu Wilderse je samozřejmě neobyčejně výhodné ukázat prstem na islám jako na zdroj všeho neštěstí holandského občana, pardon, poddaného. „Islám“ – slovo je krátké, úderné, zapamatuje si ho i blbec a hlavně: muslimové jsou přece terroristi – 9/11, Madrid, Saddám Husajn, Palestinci, říkali to v televisi! Ne, přemýšlet o tom nemůžu, na to nemám čas, pracuju 60 hodin tejdně a vo weekendu na zahradě, co by řekli sousedi!...

Wilders tedy řešení nenabízí. To je alfa a omega mého pojednání. Výsledkem jeho působení je pouze zvyšování společenského napětí. Muslimové zůstanou už v Evropě navždy. Nepřitáhli sem jako nepřátelé, ale přišli na pozvání, pomáhali budovat zdejší blahobyt, mnohdy se stali občany evropských zemí a paušálně vyhnat je tedy nelze. Tvoří jednu z facet evropské společnosti. Že je to faceta rostoucí a sílící, to mohou Evropané vyčítat pouze sobě – s 1,5 dítětem na rodinu a plytkými, nepřitažlivými „kulturními“ hodnotami nemají rostoucí muslimské kommunitě co postavit. Snad jen tu toleranci, které se i muslimové poněkud přiučili a zjistili její výhody (ne všichni, samozřejmě!). Podle mě je velice signifikantní ten faktor, že proti islámu brojí bezbožní modří liberálové daleko víc než křesťanské (najmě římskokatholické) skupiny a partaje, které ukazují mnohem větší potenciál k tomu se s muslimy domluvit. Takový liberál, když je zahnán do kouta, nebo když má pocit, že mu něco takového hrozí, mění se mávnutím kouzelného proutku v radikálního fašistu.

Pokud si čtenáři (Kapitána nepočítám) klikli na odkaz na Příhodův článek, ponechám na nich, aby se zasmáli nad ostatními blbostmi („dokumentarista“ Theo van Gogh, že původním podnětem křižáckých válek byla obrana byzantských území, žonglování s termínem „extremista“ apod.)

98 komentářů:

  1. Vodník:"Podle mě je velice signifikantní ten faktor, že proti islámu brojí bezbožní modří liberálové daleko víc než křesťanské (najmě římskokatholické) skupiny a partaje, které ukazují mnohem větší potenciál k tomu se s muslimy domluvit. Takový liberál, když je zahnán do kouta, nebo když má pocit, že mu něco takového hrozí, mění se mávnutím kouzelného proutku v radikálního fašistu."

    To si podle mě jen maluješ a nebo se opět jedná o nějakou evropskou specifiku. Já zde žádný takový případ neznám. Tady se do kouta kulturně cítí zahnáni především tupí pravicoví čajoví redneci z jihovýchodu a i když církve zde pochopitelně tradičně uprchlíkům/přistěhovalcům pomáhají, jednotliví křesťané z výše zmíněného kulturního okruhu se netají svými antipatiemi vůči čemukoliv, čemu nerozumí, islámem počínaje.

    Docela rád bych si nechal od někoho povolaného vysvětlit, proč jsou mezi muslimy zde a u vás takové rozdíly...

    OdpovědětVymazat
  2. naprosto jste mne zmátli, už jste mi skoro vsugerovali, že jsem modrý liberál, jenže...Wilders mi připadá takhle z dálky jako vůl, s muslimy vycházím výborně, pokud se nebavíme o územních nárocích a žádné ŘEŠENÍ MUSLIMSKÉHO, ROMSKÉHO ČI JAKÉHO PROBLÉMU nepodporuji, nejsem zastánce sociálního inženýrství- vždycky to špatně dopadne.

    JzP, ten první odstavec je přesný.

    OdpovědětVymazat
  3. Andy: ZmátlI? VsugerovalI? Proč ten plurál?

    OdpovědětVymazat
  4. Vedle pravd napsal Vodnik take dosti nepravd.
    1.Snazi se predkladat xenoxobii jako neduveru a nenavist k muslimum vseobecne, coz vubec Wilders nedela. On jen vyzaduje prizpusobeni se spolecnosti a podlehani holandskym zakonum, ne si zit v Holandsku podle prava sharie a navic jeste se pokouset zavadet prevahu muslimskeho prava.
    Holandane jsou znami svou tolerantnosti, xenofobe urcite nejsou.

    2. 'Muze se ukazat, ze islam neni slucitelny s nasim zpusobem zivota'. Coze? To psal nekdo, kdo ma klapky na ocich a na usich, neb neslucitelnost islamu se zapadnimi hodnotami uz je davno prokazana bez potreby o tom dale diskutovat.

    3.Holandanum islam velmi vadi, jen Vodnikovi ne. Mnohym uz to bylo jasne pri komunalnich volbach, kdyz zvitezila Wildersova Strana svobody. Vodnik ale stale mlel svou, ze tuto stranu voli jen marginalni jednodussi Holandane. Ze bude Wilders i nadale pristipkarit v holandske administrative. Omyl jako hrom.

    4.To nejsou zadne pokrytecke kecy, ty hlasy, ktere varuji pred islamizaci. Protoze Vodnik opovrhuje dnesni zapadni kulturou, neznamena, ze se kvuli nemu rozlozi. Zapadni kultura znamena i jine hodnoty nezli je bigotni nabozenstvi, nebo naopak hedonismus. Zapadni hodnoty, idealne, jsou prava jednice na svobodny projev, svoboda nabozenstvi, svoboda pocinani a vlada zvolena demokraticky, ne nejaka narizena theokracie ve jmenu Allaha.Toto musi chapat i nemluvne.
    -------
    Geert Wilders vini muslimskou kolonizaci Holandska jako primy nasledek multikulturniho liberalismu a ja mu verim daleko vice, nezli Vodnikovi...

    OdpovědětVymazat
  5. AJ:
    Docela rád bych si nechal od někoho povolaného vysvětlit, proč jsou mezi muslimy zde a u vás takové rozdíly...
    Velmi proste, staci se postavit hlavou dolu( navsteva Klokanie ci NZ tuto polohu dava jako bonus) a hned je videt rozdil mezi muslimstvem Emerickym a novo Evropskym.
    Vasi musulmani jsou predevsim Afroamericane z vlastnich zdroju, zadna vlna emigrantu se severni Afriky se k Vam nevali jako k Frantikum, Tulipanum ci Nemcum.
    Simple like that:-)
    Navic mi kdosi napsal se vody Velkyho Slanyho Jezera jim zpusobuji zdravotni potize, takze tam se bude islamisace konat az na miste poslednim. Jeste navic tamni Mormoni a jejich vicezenstvi se jiz ted citi islamskym mnohozenstvim ohrozeno a vytahlo proti nim do boje. Beru tuto info trochu s reservou nebot gentlemoun je znam coby zertoun az zentour ktere semele dohromady i republikany s demousema k nerozeznani tak proc by ne afromohamedany s mexokrestanama.

    OdpovědětVymazat
  6. Pro Vodnika
    Vodnikovo sireni pravdy a lasky a vobjimani se s vystrkovateli prdeli k nebi?
    Pise ze:
    Wilders tedy řešení nenabízí. To je alfa a omega mého pojednání. Výsledkem jeho působení je pouze zvyšování společenského napětí.
    Opakem a Vodnikovym idealem je tedy snizovani spolecenskeho napeti.
    Jak ? Protoze zdrojem problemu podle Vodnika je jen par mladiku z Maroka a 99.9% vystrkovatelu prdeli k nebi jsou stejne mirumiluvni jako Vodnik sam, alias gdo po Tobe kamenem Ty po nem chlebem, jak to kaze nejen Bible ale i Koran, staci tech par pubertaku z Maroka umravnit, par Somalcum zakazat vobrezavat sve zeny, stejne jako staci v CR par Cikanu presvedcit ze by meli ubrat na agresivite a pridat v praci a zavladne na svete mir a pohoda:-) cha cha cha

    Nic nez zbozne prani ale skutek utek. Na domluvu musi byt vzdy dva. Jedno jestli v Evrope, na Middle Eastu ci na hranici PakistanskoIndicke.

    Hlavne si to neplette a nenamlouvejte si ze se jedna o "boj proti islámu" jako pokus o dalsi nabozenskou valku.
    Jak JzP presne napsal je to predevsim problem "etnický a kulturní". Az si mirumilovnici typu Vodnika ujasni nakolik je ta rozdilnost netolerance a neochota se zaclenit zpusobena jen kmenovou africkou opozdenosti, nebo je zakotvena v Koranu a s islamem svazana, budou mit jasneji.
    Wilders řešení nenabízí?
    Kdo nabizi?
    Ti co otevreli hranice vlne pristehovalcu?
    Vodniku nikdy jse se s Tebou zasadne nehadal, v souctu jsem s Tebou vice souhlasil nez nesouhlasil ale to co v posledni dobe predvadis pri obhajobe vyznavacu Koranu to je opravdu na blahoreceni za svatyho:-)
    Az se mi z toho Tveho kazani pripomina jeho Vysokoblahorodi Culik co mi v96 napsal, ze kvuli par Cikanum co obcas neco ukradnou a nekoho zmlati nemuzu odsuzovat cele Cikanske ethnikum. Vod tech dob ja spatne spim, zato Culici a Vodnici spokojene a dobre. Nepritel odhalen a pojmenovan, ted uz jen to reseni.

    & Last but not least, na Tvoje rejpnuti si do Haidera, Ti sdeluji ze jsem na zacatku 80 let zil 2 roky v Oesterreichu a kdyz jsem videl ty kvanta casto dost "podivnych" emigrantu a videl nasratost a odpor Rakusaku, pochopil jsem proc je Haider tak oblibeny mezi "vobycejnejma" lidma, kterych se to tykalo na miste prvnim, ne Uhlu a Kocabu.
    Vznik Haiderů, Le Penů a Wildersů nevzesel ze vzduchoprazdna, oni se zrodili jako reakce na vazne ohrozeni.
    Haider dostal pres 30% hlasu a "korektni" Evropa se rozhodla za to Rakousko potrestat. Skoncilo to Haiderovou likvidaci. Uz jednoho kritika jste z Tullipanii zlikvidovali strelte i Wilderse, ke svobode muslimu bude opet blize, jinym zase tize.
    ----------------------------------------------
    Vodnik:
    Takový liberál, když je zahnán do kouta, nebo když má pocit, že mu něco takového hrozí, mění se mávnutím kouzelného proutku v radikálního fašistu.

    Samozrejme ze jsem si mohl tohle povidani na Tvou adresu usetrit a zeptat se Te jednou vetou:
    co by se muselo stat aby ses zmenil a misto hazeni chleba take zvedl kamen? Jaky to kouzelny proutek by z Vodnika mirumilovnika udelal Vodnika bojovnika?

    OdpovědětVymazat
  7. JzP:

    Se Somálci ... bude problém po spoustu generací
    Jasně. Na dokreslení: představ si, že staří Marokánci nemají ani potuchy, co jejich somálští souvěrci se svými dcerami dělají. Dovedu si představit, že by muslimská vláda s ženskou obřízkou zatočila daleko rasantněji než ti okcidentální měkkýši.

    že to levicoví politikové časem takhle zařídili.
    To je taky častá mantra. Levicoví (s pravicovými) zařídili, pravicoví (s levicovými) v tom pokračovali - jedni za osmnáct, druzí bez dvou za dvacet...

    není načase zaškrtit ten příliv teď, když víme, jaké problémy to přináší?
    Samozřejmě! A pokud to stávající politická garnitura neudělá (jsou plány na přijetí 54 millionů neškolených přistěhovalců z Třetího světa do Evropy!), budou Wildersové přibývat - a horší!

    je to právě sociální stát, který porodnost brzdí
    Jak to? Já si myslím, že ji naopak umožňuje a že ji brzdí na jednu stranu stát asociální, jako je - v otázce rodin - Holandsko, na druhou stranu rozmazlenost Zápaďanů, kde mají přednost jiné věci (kariéra, cestování, luxus apod.) Řešení nemám (resp. mám, ale nepřijatelná ;-))

    OdpovědětVymazat
  8. AJ:

    nebo se opět jedná o nějakou evropskou specifiku. ... Tady se do kouta kulturně cítí zahnáni především tupí pravicoví čajoví redneci
    Ano. My tu ty rednecky nemáme.

    Docela rád bych si nechal od někoho povolaného vysvětlit, proč jsou mezi muslimy zde a u vás takové rozdíly...
    Nevím, jestli jsem "povolanější", ale pokusím se o to - s chybami, samozřejmě.
    Je to IMHO celým tím kontextem (i historickým) toho, co je Amerika a co je Evropa. Jak jsem už někde psal, jeden můj přítel řekl, že Amerika je hřbitovem kultur: tam přijíždějí přistěhovalci ze všech světa stran, aby tam svou kulturu pohřbili a tím převzali tu americkou, "hřbitovní". Možná to není pravda úplně, ale částečně jistě. Všechny ty ethnické celky tam, různé ty Koreatown nebo Chinatown, nejsou totéž, co skutečná kultura korejská nebo čínská, nýbrž jsou zvnějškovatělé a (částečně) proměněné ve zboží. Protože tam od začátku žili nejrůznější lidské skupiny, kultury a náboženství vedle sebe, našli (MUSELI najít!) takový modus vivendi, aby se vzájemně nepovraždili. Do tohoto vzorce pak bez problému zapadnou muslimové. Zatímco Evropa nastavuje muslimům zcela jinou tvář a jiné přijetí: my jsme tady "kultura", "křesťanská", popř. "liberální", žádný hřbitov, žádné zboží, žádný mišmaš! - a vy jste tu cizí, tak se vy přizpůsobíte nám! Celá potíž je ve falešnosti tohoto evropského přístupu. Evropa totiž už na svou kulturu a její spirituální rozměr dávno resignovala, je pouhým odvarem globální/americké pakultury, ke kterému tu a tam občas ještě dokáže přidat něco svého, ale to je víceméně bezděky. Oproti tomu islám tu kulturu se vším všudy představuje, ať už si o ní myslíme, co chceme, ať jsou její představitelé zde v Evropě nerepresentativní, primitivní, hrubí a nezřídka analfabetní pastevci - oni zase bezděky ten svůj ethos cítí a sračce, kterou jim Evropa předkládá jako svou kulturu, nepodlehnou (jen někteří, ale je jich méně než evropští optimisté očekávali). Tak se tu vytváří ono dělení na "my" versus "oni", které v USA z výše zmíněných důvodů existovat nemůže.

    (Specificky americký problém s černochy, který má kořeny v otroctví a následné officiální segregaci, zase nemáme v Evropě; nebo jen v mnohem menší míře)

    Mě by daleko víc zajímalo, proč mají problémy s muslimy v Austrálii, která kulturně historicky připomíná daleko víc USA než Evropu. Astře? Jestli to není tím, že v Austrálii, jakožto zemi Commonwealthu, je ten anglosaský profil daleko výraznější než v kosmopolitní Americe, kterou poznamenalo výrazněji jen to protestantství.

    OdpovědětVymazat
  9. Andy:

    Wilders mi připadá takhle z dálky jako vůl, s muslimy vycházím výborně,
    Já tě taky - přes všechny naše názorové neshody - v žádném případě nepovažuju za potenciální Wildersovu voličku. Na rozdíl od Astra třeba, se kterým se zase jinak shodnu daleko víc. Leda kdyby šlo o ten Israel - ten nemá v Evropě věrnějšího zastánce (snad s výjimkou Farmisala Subodky a jeho českých intellektuálních boys)

    OdpovědětVymazat
  10. "jsou plány na přijetí 54 millionů neškolených přistěhovalců z Třetího světa do Evropy!"

    V tom případě když to tady v Evropě už bude k nesnesení mohli by se Evropané přestěhovat do těch prázdných zemí Třetího světa. Nevím přesně, které to jsou, ale já si zamlouvám Maroko.

    Třeba nastal čas další etapy stěhování národů a kolonizace - a Evropanům pak při nekonečných válkách se zbylými domorodci, kteří budou tvrdit, že jejich země byla bohatá a skvěle obhospodařovaná, dojde, že mezi přistěhovalci z Třetího světa do Evropy a Izraelem zabírajícím při vítězných válkách cizí území je jen jediný rozdíl- Izrael má časový náskok, takže už došla do fáze zbraní, což Evropu teprve čeká, ta je zatím ve fázi pokojného příjezdu osadníků, kupování částí země od původních obyvatel (v podání muslimských přistěhovalců a evropských multikulti papalášů spíš zábor nejen zadarmo, ale ještě placen domorodci).

    Sociální stát porodnost umožňuje, bohužel produktem bývá rozšiřování populace lidí, kteří bez sociální podpory víceméně pochcípají hlady, takže výsledek není silný bohatý stát, ale stát se zvětšujícím se závažím, které mu ubírá síly. Navíc je to závaží plné výbušniny, neboť je mu sugerováno,že když nemá to co ostatní, má právo si to vzít násilím.

    OdpovědětVymazat
  11. Daniela:

    On (Wilders) jen vyzaduje prizpusobeni se spolecnosti a podlehani holandskym zakonum,
    Ne. On říká, že je to vina islámu a to přizpůsobení vidí v potlačování islámu. To je ovšem nesmysl. U blba by to byl omyl, u Wilderse je to záměrná populistická lež!

    neslucitelnost islamu se zapadnimi hodnotami uz je davno prokazana bez potreby o tom dale diskutovat
    ...pravila fašistka. Nebo kommunistka. Vyberte si.

    Holandanum islam velmi vadi, jen Vodnikovi ne
    Ale ale, nevěděl jsem, že bydlíte v Holandsku.

    Vodnik ale stale mlel svou, ze tuto stranu voli jen marginalni jednodussi Holandane. Ze bude Wilders i nadale pristipkarit v holandske administrative. Omyl jako hrom.
    Zaprvé, marginální jednodušší Holanďané tvoří hard core Wildersových voličů, ale v žádném případě ho nevolili JENOM oni. Ty hlasy, které získal, byly z velké části i hlasy nespokojenců, tak, jako v Česku volili třeba Johna. Já si sice myslím, že pro skutečně přemýšlejícího člověka Wilders alternativa není, ale nešť. Zadruhé, že Wilders posílí, to jsem nepopíral a očekávali to všichni; to, že posílil tolik, to překvapilo i professionální analysty, kteří se tím zabývají denně, lze to tedy odpustit i Vodníkovi.

    Protoze Vodnik opovrhuje dnesni zapadni kulturou, neznamena, ze se kvuli nemu rozlozi.
    No kvůli němu určitě ne! :-) Ta zahnívala už v momentě, kdy se Vodník narodil! :-)))

    Zapadni hodnoty, idealne, jsou prava jednice na svobodny projev, svoboda nabozenstvi, svoboda pocinani a vlada zvolena demokraticky
    Ukazuje se, že bez hlubšího kontextu a metafysického rozměru jsou tyto západní hodnoty na hovno a přistěhovalce, kteří ten kontext a rozměr mají jinde, mohou oslovit jen povrchně. Samy o sobě nejsou špatné (byť všeho s mírou), ale jejich problém je, že jsou právě jen samy o sobě. Nic nad to. A to je a vždy bude málo. Proto jsou jejich dnové sečteni.

    Geert Wilders vini muslimskou kolonizaci Holandska jako primy nasledek multikulturniho liberalismu
    Pokud by i tohle byla pravda, pak je na vině multikulturní liberalism, nikoli samotný islám. Mělo by se tedy zatočit nikoli s islámem, jak žádá Wilders, nýbrž s multikulturním liberalismem. Ovšem pak - bez toho výše zmíněného transendentního rozměru - dojde na Bondyho slova:

    ...a po celé zemi zvedne se
    fašismu nádherný sen.

    OdpovědětVymazat
  12. Astr:

    Opakem a Vodnikovym idealem je tedy snizovani spolecenskeho napeti. Jak ?
    No určitě ne tažením proti islámu.

    Na domluvu musi byt vzdy dva.
    Ta zaprvé. Zadruhé musí být prostředky domluvu vymáhat. A to je to, co humanistické Evropě chybí.

    Jak JzP presne napsal je to predevsim problem "etnický a kulturní".
    Ano. Takže opakuji: proč tedy táhne Wilders proti islámu???

    Cikanum co obcas neco ukradnou a nekoho zmlati nemuzu odsuzovat cele Cikanske ethnikum.
    To je opět o neschopnosti Západu v boji s kriminalitou (a vlastním rozkladem vůbec). S islámem to nemá nic společného. Jsou cikáni muslimové? Proč tedy - táži se po stopadesátépáté - táhne Wilders proti islámu? Proč, do prdele, Wilders a ostatní západní politici naopak nevyužijí islámu v boji proti zločinnosti (a vlastnímu rozkladu)?

    Ani Haider, ani Le Pen nepředstavují řešení, byť chápu, proč je lidi volí. Vinu nese stávající politicky korrektní systém.

    Jaky to kouzelny proutek by z Vodnika mirumilovnika udelal Vodnika bojovnika?
    Bojovníka za co? Bojovníka proti čemu?

    OdpovědětVymazat
  13. Andy:

    My jsme se tu od začátku potýkali s tím, jak nám asociální Holandsko házelo klacky pod nohy. Žena, která se rozhodne mít dítě, musí buď resignovat na práci (a z jednoho normálního platu rodina nevyjde) nebo šíleně šíbovat, manipulovat, zařizovat, počítat, dělit, násobit - chápu, že víc než jedno dítě si pořídí jen ti, co mají hodně peněz, nad dvě už jdou jen šílenci.

    OdpovědětVymazat
  14. Holandsko je sociální stát?
    Skutečně to nevím, myslím, že ne, ale můžeš mi dokázat opak, ty tam žiješ, já ne.

    Každá žena kromě velmi bohatých musí šíbovat, manipulovat etc. Proto jsou ženy ženami, proto jsou multifunkční, schopné si poradit, nepříliš přímočaré a vždy v pohotovosti. Je to jejich úděl už od chvíle, kdy byly vyhnány z ráje.
    To není důvod, aby za ní stát něco zařizoval. V ráji už nejsme a můžem si za to sami:) Holt jabka, no.

    Oni by muslimové v Holandsku ( nebo kdekoli jinde) těch dětí opečovávaných s evropským standardem neměli taky deset, kdyby neměli šanci na to, že jim je někdo bude pomáhat živit a přitom si nebudou moci udělat z kusu Holandska poušť se stany.

    OdpovědětVymazat
  15. Píšu "asociální Holandsko". Šíbovat by ženy nemusely - stačila by kommunistická síť jeslí, školek a družin. Zaplatitelných, pochopitelně.

    Deset dětí tu mají jen Marokánci z prvni generace. Ale generace druhá a třetí mají přinejmenším dvě až tři. Jedno dítě je výjimkou i u Turků.

    OdpovědětVymazat
  16. no vidíš, Vodníku. Komunistická síť jeslí, školek a družin byla za "komunistů" a ženy šíbovaly, až se z nich kouřilo, po práci doma šily dětské čepičky a montovaly budíky, aby měly aspoň nějaké prachy. Komunistickou síť jeslí, školek a družin musí někdo postavit, provozovat a zaplatit. Když máš komunismus ( nebo reálsocialismus), tak prostě prachy někomu sebereš, výdělečný podnik necháš bez koruny na investice a zisky pošleš školkám ( nebo na Kubu) a pak přijedeš po letech do znova svobodné země a čumíš na polorozpadlé fabriky, komunistické baráky s lešením, které drží domy pohromadě a zplundrované ulice s rezavými roletami na každém krámu. V komunismu ( nebo reálsocialismu) je totiž jedno, zda se zrovna tohle desetiletí rodí méně dětí a půlka sítě školek je prázdná, peníze neřešíš.
    No vidíš, jak se snižuje počet dětí u přistěhovalců. Ono se to časem vyrovná, netřeba dělat z Holanďanek nosné slepice.
    Ostatně co jsem četla v knihách o běžném rodinném životě v středo a novověku, tak z té kupy dětí jich většinou dožily dvě tři maximálně, větší počet byl výjimkou. Ona si to příroda nějak vyřeší, když jí do toho pořád lidi nebudou kecat.

    OdpovědětVymazat
  17. Vodnik:
    Mě by daleko víc zajímalo, proč mají problémy s muslimy v Austrálii, která kulturně historicky připomíná daleko víc USA než Evropu. Astře? Jestli to není tím, že v Austrálii, jakožto zemi Commonwealthu, je ten anglosaský profil daleko výraznější než v kosmopolitní Americe, kterou poznamenalo výrazněji jen to protestantství.

    Žádný "anglosaský profil" pokud jde o přístup k muslimskejm hajzlům jako v Anglli:
    http://astrlive.blogspot.com/2010/05/islamisace-evropy.html
    Zacali si s tim muslimsti mladici jiz zde narozeni, kteri vtrhli na mistni plaz a zmlatili "life savers" hlidace plazi kteri vytahuji topici se z vody. A kluci si to nenechali libit. Byla z toho bitka, nasledne i s policii ale bohuzel policie musela byt korektne na strane tech muslimskejch nasilniku nebot tehdejsi Premier NSW Morris Iemma ktereho opakovane volila v Sydney ctvrt Lakemba, ctvrt z vetsi casti MUSLIMSKA! A tihle hajzlove udelali dalsi "odvetny" najezd nikoli na oblast plaze Cronula kde se incident stal, ale o kus blize k centru na ctvrt Maroubra, kde zdemolovali 21 aut nektere podpalili a dopustili se nasili na mnoha obyvatelych. V podstate bez soudni dohry. Mistni government zapracoval:-(
    To vse navazovalo na predchozi akci kdy pred 2 lety si muslimsti vyrostci pockali na nekolik "krestanskych" divek a udelali "masovou znasilnovacku". Co ale cekat od mladeze, kdyz mistni mufti (hlavni knez) z mesity je nejen obhajoval zde, ale odjel si az do Tunisu a tam tvrdil ze si o to zdejsi divky rikaji nosenim kratkych sukni hlubokych vystrihu a nabizeji tak maso "FLESH" k pouziti. Jiz nekolik takovych knezi bylo z Australie vykazano, ale nic nepomaha.
    Hlavne ze vetsina muslimu je mirumilovnych!


    Cili Vodniku jsou i nemirumiluvni! A ti jsou videt predevsim. Zadna Anglie v Australii viz odkaz vyse, zdejsi Australaci si nenechaji srat od muslimu na hlavu zpusobem jak ukazuji zabery z Anglie!

    A jestli je 99% nebo jen 90% ci kolik procent mirumilovnych muslimu, na to korektne ci nekorektne sere pes. Byla a zila mirumilovna vetsina Rusu a nemirumilovne politbyro zlikvidovalo desitky millionu lidi a mirumilovna vetsina na to s tim hovno hovno, co mirumilovny lid Iraku kteremu vladl zabijak, totez muzes rici jak jdes dejinami o vetsine narodu. Staci par hajzlu a je to v hajzlu!

    Co asi udela mirumilovna vetsina muslimu v Hollandu az potece krev ? Sama si to vyporada s " nevlivnou hrstkou marokanskych mladiku" v prvni fazi ci pujde proti vlade pokud nebude korektni ale fasounska?
    Opet se nic nestane, opet slusna vetsina zaleze a nasilnici budou vrazdit!

    Souhlas ze jako prvni nese vinu ona "korektnost" ktera otevrela dvere masivnimu pristehovalectvi. Bude li to priste pristehovalecka vlna zelenych kobylek, pak budou dalsi jini Wildersove a budou proti kobylkam.
    Nic nevznika zcela bezduvodne.
    Jake reseni bude v Tulipanii vis Ty sam asi nejlepe. A jestli se to bude nechavat bez reseni a povedou se reci jen o politicke korektnosti, muze byt jednou reseni i krvave:-(
    dojde na Bondyho slova:
    ...a po celé zemi zvedne se
    fašismu nádherný sen.
    Ale co to je za blabol mlejt jako na kafemlejnku korektnosti stale jen sluvko "fašismus?
    To pripicnete tohle sluvko i PolPotovu rezimu? I bolsevikum? I Hutu a Tutsi se "fašisticky" vrazdili? Dnes jiz temer 1,5 millionu prislo o zivot v Iraku, take fasisticky zavrazdeno?
    Neni na case uz jit s tim "fašismem" do zandele?
    Bohuzel pokud jednou v dusledku nereseni k nasilnostem dojde, tak ti zkurveni politici kteri za to mohou s pravdepodobnosti vetsi nez malou z toho opet vyvaznou. Opet budou trpet nevini:-(
    Dejiny se v tomto smeru opakuji dost jednotvarne.

    OdpovědětVymazat
  18. sorry pritvrdil jsem kde jsem mel zmekcit :-(

    (a dopustili se nasili na mnoha obyvatelich)

    OdpovědětVymazat
  19. "Každá žena kromě velmi bohatých musí šíbovat, manipulovat etc. Proto jsou ženy ženami, proto jsou multifunkční, schopné si poradit, nepříliš přímočaré a vždy v pohotovosti. Je to jejich úděl už od chvíle, kdy byly vyhnány z ráje."

    Tak žen znám docela dost, ale takových ne. Je sice pravda, že se všechny takto charakterizují, ale ve skutečnosti je třeba nemocnice plná pipin, co po sobě nejsou schopný ani normálním způsobem spláchnout záchod, o jiných funkcích ani nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  20. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  21. Těmhle kecům už prostě nevěřím od té doby, co mi jedna laborantka vykládala, jak chlapi neuměj dělat víc věcí najednou, přičemž se jí vždycky zastavily ruce, když se jí rozjela pusa...

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. Astr:"Vasi musulmani jsou predevsim Afroamericane z vlastnich zdroju, zadna vlna emigrantu se severni Afriky se k Vam nevali jako k Frantikum, Tulipanum ci Nemcum."

    Ale kdepak. Černochy (muslimy) jsem vůbec neměl na mysli. Žije zde a nebo se sem stěhuje z různých důvodů spousta Arabů (jak křesťanů, tak muslimů) a nejen ze severní Afriky, ale především ze Středního východu. Libanonci, na které ty myslím plošně nadáváš, zde kupř. vlastní nejlepší obchody s potravinami, které jsem kdy v USA viděl... Do USA se stěhují i Somálci (letěl jsem nedávno letadlem s paní, která se o ně stará v Atlantě) a ti jsou jistě 'jiní', ale všeobecně zde s muslimy (Araby, Peršany) nejsou problémy...

    Ještě FYI, když jsem po příjezdu do USA pracoval několik let pro vojensko-průmyslový komplex pracovala se mnou třeba spousta Iránců...

    OdpovědětVymazat
  24. Andy: Jsem s vámi na 100%, co se týče ženské multifunkčnosti : )

    OdpovědětVymazat
  25. Komunistická síť jeslí, školek a družin byla za "komunistů" a ženy šíbovaly, až se z nich kouřilo, po práci doma šily dětské čepičky a montovaly budíky, aby měly aspoň nějaké prachy.
    Neznám jedinou ženu za socialismu, tedy z doby. kdy jsem tam žil, která by po práci šila čepičky, "aby měla aspoň nějaké prachy". Pokud ženy šíbovali, tak proto, aby stihly vystát frontu na nějaké nedostatkové zboží a pokud šily čepičky, tak proto, že na ty koupené se nedalo koukat. Čili byl to problém kommunistického zásobování. Pokud si přivydělávala, byl to její výběr. Ale rozhodnutí nemít děti bylo v ČSSR motivováno rozhodně něčím jiným než finanční nouzí nebo nemožností kariéry.

    Komunistickou síť jeslí, školek a družin musí někdo postavit, provozovat a zaplatit.
    Samozřejmě. A kdo na to má mít, když ne bohaté západní země (konkrétně Holandsko, jehož politika je právě v punktu dětí a rodiny až americky asociální). Kecy o tom, že do toho investovat nemá cenu, anžto žena stejně musí šíbovat podle Bible, je odporná pravicová demagogie. Na to můžu kontrovat, že stavba školek a jeslí plus zaměstnání v nich vytváří pracovní příležitosti - to je přece vaše hlavní modrá mantra.

    OdpovědětVymazat
  26. Astře, jednak jsi mi nevysvětlil, proč máte v Austrálii problémy s muslimy, jestliže jste sociologicky a historicky blíž Americe než Británii a druhak Tebou uváděný incident je sice politováníhodný, ale vypovídá spíš o neschopnosti vedení společnosti tyto (ale i jiné, nemuslimské) problémy vyřešit. Ano, grázlíci jsou vždy vidět víc a skupinka extremistů může ovládnout celou společnost a na čas jí vnutit svoje představy; v historii se to stalo už několikrát. Co tedy navrhuješ? Zakázat islám? Co když se pak prosadí extremisté nacističtí.? Nebo sionističtí? Nebo protestantští (to je ale naštěstí už dost nepravděpodobné)? Zakážeme všechno? Ne, tudy cesta nevede.

    Ad fašism: nahraď si ho tedy termínem "diktatura", když Tě to tak sere. Ale varování tím neztrácí na naléhavosti!

    OdpovědětVymazat
  27. Vodník: ...hřbitovem kultur...

    Nezlob se, ale já zjišťuji, že pro mě začíná být stejně těžké diskutovat s tebou o USA, jako pro tebe diskutovat s Petersem o Rusku...

    OdpovědětVymazat
  28. Andy, je to možné, že jste to neřekla, ale já jsem na takováto tvrzení přecitlivělý, protože mi už zkřížilo v životě (hlavně v pracovním) cestu dost chytrých horákyň a manažerských pičí, které si něco podobného evidentně myslely, ač jejich jedinou multifunkčností bylo asi jen tohle, co uvádíš Ty "někomu se pověsí na krk" a naprostý nedostatek sebereflexe. Teď třeba už čtvrt roku musím jednat s jednou naprosto vymaštěnou pani, co ji její neschopnost vynesla až na ministerstvo (Ty bys to asi uvedla jako příklad multifunkčnosti - no, ale podle mě bejt píča neznamená být multifunkční). A mám z toho, jak se vždycky musím přemáhat, abych jí nesdělil realitu o stavu obsahu její dutiny lební, docela duševní trauma.

    OdpovědětVymazat
  29. AJ: já jsem napsal, že je to třeba brát trochu s reservou. Ale základní sdělení je pravdivé. Nebo chceš snad tvrdit, že v USA kvete kultura indická, česká nebo japonská? Nikoli. Kvete tam kultura americká (speciálně pro Tebe to slovo nedávám do úvozovek). A v jejím rámci nepředstavují muslimové problém. Co je na tom nepřijatelného?

    OdpovědětVymazat
  30. Starý pane, prosím nekřivdit. O to,co tu píšeš(píšete, vykáte, tykáš, já nevím kdo jste, kdo jsi...nešlo by to nějak srovnat?) přeci vůbec nejde, já bych to zcela určitě neuvedla jako příklad multifunkčnosti, protože to s multifunkčností nemá nic společného, dokonce ani ne s pudem přežít.
    Zkušenosti máme asi všichni víceméně stejné, koneckonců mohla bych kontrovat zástupem managorů, kteří dostali svá místa jen proto, že byli spolužáci majitelů, potkali se někde na rautu, případně si to rozdali v nějakém gay klubu a vydržela bych ty historky ( zcela pravdivé) vyprávět tejden.
    To s tím, co jsem psala nemá vůbec nic společného.
    Nicméně respektuji přecitlivělost a taky to není zrovna nosné téma, takže to snad můžem nechat bejt, ne?

    OdpovědětVymazat
  31. Ale jo, já taky uvádím, že je to hlavně dílem mé přecitlivělosti a nasrání, že teď musím sedět u compu a psát nějakou zasranou řízenou dokumentaci. Za tykání se omlouvám, mi to tam nějak ujelo.


    Jo a Juchelko: Vy nešplhejte, nebo dostanete pěstí.

    OdpovědětVymazat
  32. Starý Pán: : ) Ožeňte se a budete také 100% souhlasit s Andy.

    OdpovědětVymazat
  33. Vodnik:
    Astře, jednak jsi mi nevysvětlil, proč máte v Austrálii problémy s muslimy, jestliže jste sociologicky a historicky blíž Americe než Británii a druhak Tebou uváděný incident je sice politováníhodný, ale vypovídá spíš o neschopnosti vedení společnosti tyto (ale i jiné, nemuslimské) problémy vyřešit.

    To ses zeptal zpusobem, jakoby u Vas problemy nebyly. Rozdil je patrne v tom ze Vase predposranost a korektnost je uz na takove vysi ze se s vyjimkou nekolika Wildersu jiz nikdo neodvazi ozvat. Korektnost u Vas jako u nas ma jiz celosvetove stejnou podobu, jen v detailech jinou. Co cenzura u nas utla, to se u Vas jinak tutla:-(

    Ad fašism: nahraď si ho tedy termínem "diktatura", když Tě to tak sere. Ale varování tím neztrácí na naléhavosti!

    Ano"diktatura" byla vzdy a vzdy zustane hrozbou, fasismus byl jen jednou z variant v historii a je za nami stejne jako varianta diktatury komunismu Kremelskeho.
    Vzdy to bylo tak, ze pokud demokracie nefunguje vezme to do rukou nedemokracie, at jiz systemem Nero, Napoleon, Peking nebo jako Kremelsky zvon komunismu champion:-(

    OdpovědětVymazat
  34. Juchelka:
    De facto (i když ne de iure) jsem už dvakrát ženatý byl. A souhlasit nemůžu.
    A takhle právě vím, že zvládám všechno to, co ty Vaše obdivované ženy (kromě rození dětí) a ještě se u toho stíhám starat o milenky. (A ani nemám zapotřebí každý den kamarádkám říkat do telefonu, že to byl zase den blbec, jako moje bývalá tchyně).

    OdpovědětVymazat
  35. Starý Pán: "A takhle právě vím, že zvládám všechno to, co ty Vaše obdivované ženy (kromě rození dětí) a ještě se u toho stíhám starat o milenky."

    No, ale jste to 'všechno' schopen dělat najednou?

    OdpovědětVymazat
  36. Starý pán: Třeba. To jsou ale jenom dvě věci. Já za multi považuji simultánní zvládání minimálně tří nebo více činností. Musíte si také chytře vybrat, které věci se dají efektivně multifunkčně provozovat...

    OdpovědětVymazat
  37. 2 gentlemouni -AJ a Vodnik z Tulipanova zvany
    vo gulture ne se shodnout
    s tim se bezte zase bodnout

    Sem nakonec vobjevil ze jeden vo voze a druhej vo koze:-)
    Zatim co Vodnik ved rec o negulture politicke a bezpecnostni, viz
    Šestiletá dívka je na americkém seznamu teroristů, úřady ji nevyškrtnou
    jak uvadi
    iDnes
    Alex je jeste plnej dojmu z Metropolitni opery
    kde si vychutnaval posledni vystoupeni ktere navic ziskal jako vyhru coby nejrychlejsi bicyklista kolem Slanyho jezera, logicky nemuze souhlasit s oznacenim gulturni mizera ale naopak je videt ze to je Vodnikova gulturni mezera.

    Souzi imperialisti, uz davno jsou reci vo gulture pase, gdyz dnes de v Emericky politice predefsim vo to na cem se Halliburtonsky prase pase a VY vo gulture zas a zase. Se konecne uz dohodnete ve fsi gulturnosti o Emericke gultury krase:-)
    A taky si uz Vodnicku uvedom, ze v dobach kdyz Ty si vokopaval cibulky tulipanu, tak tehdy uz chodil Alex na Bernsteina a Kubelika. A kazdej trochu gulturni Emerican na ne sel aby nebyl za bulika.
    Ale jinak OK, nedelam si starosti, Vy DVA se dohodnete snadnejc nez nova Ceska koalice na ministrech kolik kdo jich dostane a kdo jich vice.
    Mnoho stesti republice:-)

    OdpovědětVymazat
  38. Starý Pán: A jste si jist, že jste to vy, kdo to zvládá, a ne vaše multi-funkti partnerka?

    OdpovědětVymazat
  39. Vy v.le jeden feministickej, ta se jezdí akorát na noc. Já už probůh umím vařit od svých pubertálních let, sice ne díky Vodníkovu Foglarovi, ale díky tomu, že mě matka pouštěla na čundry ještě dřív než jsem dostal občanku. Což bylo dobře, protože tak mě aspoň nemohl obtěžovat žádný fetišistický příslušník SNB.

    OdpovědětVymazat
  40. Astře, na to jsem se neptal. Já se ptal na to, proč jsou u vás problémy jako u nás, ačkoli by tam měli nebýt stejně jako v Americe.

    BTW, kultura a kulturnost se neměří počtem operních představení nebo velikostí výstav, jak si někteří Američané myslí (a tím dokazují, jak jsou tomu pojmu v jeho evropském slova smyslu vzdáleni).

    OdpovědětVymazat
  41. Duvodu proc jsme v necem jako v Americe a v necem jako Tulipani je povicero.
    Pristehovalectvi sice podobne ale ac na rozlohu zeme srovnatelni s USA gulturni navyky jine.
    Dovolim si pouzit Tvuj vzorec na rozdilnost a proc to tu narazi jako v Evrope.
    Ve vysledku bych mohl vymenit sluvko Evropa za Australii a dojit ke stejne nelasce k muslimstvu jako v Evrope.

    via Vodnik:
    ..i Klokanie nastavuje muslimům zcela jinou tvář a jiné přijetí nez USA: my jsme tady "kultura", sice spotrebitelska podobna te Emericke ale "křesťanská" a "liberální",dekokraticka a tolerantni a VY "VSICHNI PRISTEHOVALCI" se nam prizpusobite a nebo tahnete do prdele. Zatim jim to rikaji i FSICHNI nasi Prime ministri. Vystrkovani prdeli k nebi a Vase mesity nam nevadi jsme tu multiculti, ale znasilnovat nase zensky nebudete nebo Vam urizneme koule, stejne tak nebudete zavadet vase mravy, sariju a dalsi Vase zvyky obyceje v souhrnu kulturnosti, ktere se nam jevi jako sakra nekulturnosti. Nelibi? Tahnete odkud ste pritahli! Jo ze ste se tu narodili? Vasi rodicove prisli bez muslimskych pozadavku, s poctem Vam narostla chut, ale spatne si nasi multikulti zakony vysvetlujete. Znamenaji vzajemnou toleranci a respektovani, nikoli nase prizpusobeni se vasim muslimskym zvyklostem a zakonum.
    Zatim po nepokojich na plazi v Cronule a Maroubra utichli a stahli se do svych ctvrti.
    Hajzlove to jsou ale porad stejni, asi podobne jako Vasi mladi Maroknci. Jsou nekteri lide kteri nicemu jinemo nez poradnemu klacku odmitaji rozumnet. Sorry not my fault.

    Tak se tu vytvořilo ono dělení na "my" versus "oni", které v USA z výše zmíněných důvodů existovat nemůže.

    Ze se to nekona v USA na zaklade neexistence Americke kultury srovnatelne s Evropskou, to mas jen castecnou pravdu.
    Strety tak jsou a ty fysicke skoncily s koncem nasilnych Pantheru. Pokud jde o nasilne reci tak to by se museli ceske soudy z treba z Farrhakana posrat az na pudu podle toho co on tvrdi a hlasa, ale protoze pokud jde o svobodu slova je Amerika stale jeste demokracie, nechaji ho vykrikovat. Kdyby ale sahnul k cinum, tak by ho jiste tvrde sejmuli. Tohle vysvetlovat Sametovejm radobydemokratum v Ceske kotline je jako vypravet barvoslepejm o krase rozkvetle louky:-(

    Farrakhan
    you deling with the criminal government here... atd.
    Poslechni si ho dobre co rika a kolik ma pravdy a bude li se to odvijet dal jak se to odvij,i stale vice mu bude naslouchat a davat za pravdu.

    OdpovědětVymazat
  42. ..you dealing with the criminal government here,..

    a dalsi jeste ostrejsi reci, kdyby nekdo rekl proti Fischerovi za jeho Fischeriady tak ho zavrou za rozvraceni ci jak se ten sametovy zakon k pozvraceni jmenuje :-(
    Znovu se smutkem musim opakovat ze bavit se s nekterymi obhajci Ceskych Sametovych zakonu ci presneji receno nedemokratickych pravnich paskvilu vyprodukovanych v mnozstvi vetsim nez malem, je jen ztrara casu. A ten tu ztracim jen proto ze v CR mam sve pribuzne a tem preji neco vic nez co soucasny Cechistan predvadi kdyz lid svuj podvadi!
    howk

    OdpovědětVymazat
  43. Starý Pán: Asi jsem opravdu vůl, neb nevidím ani náznak vaší multifunkčnosti. Partnerka přijíždí na noc, to už snad máte navařeno, abyste se mohl plně soustředit na to jediné, co vás na ženách asi zajímá... Jak primitivní!

    OdpovědětVymazat
  44. Já pořád nerozumím tomu, proč jsou v Austrálii ty konflikty s muslimy, které USA nezná. To, že se je snaží vaše vlády řešit a tvrdě nutí přistěhovalce, aby se chovali jako lidi, to samozřejmě chválím a naši politicky korrektní pitomci by si z nich měli vzít příklad. A "chovat se jako lidi" znamená neznásilňovat holky jen proto, že maj krátkou sukni. Neznamená to zákaz islámu a Korán na indexu, jak po tom volá Wilders!

    Ten Farrakhan je na mě sice trochu moc exhibicionosta a showman, ale v podstatě říká pravdu (první 3 minuty, víc mě to nebavilo).

    OdpovědětVymazat
  45. A "chovat se jako lidi" znamená neznásilňovat holky jen proto, že maj krátkou sukni. Neznamená to zákaz islámu a Korán na indexu,

    To mas pravdu, take to tady ma jen tu podobu kdy se vyzaduje slusne chovani a zakazuje se muslimum zkouset si tu nanecisto nebeske panny. Az nasadi sariju a jihad bude hure:-(

    OdpovědětVymazat
  46. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  47. Andy: Tito lidé IMO už jednoznačně překročili práh mezi ideologií a násilným činem a řekl bych, že si trest zaslouží a nebo, že jejich stíhání je oprávněné, což je v případě kluka, který kopíroval disky, přinejmenším sporné a určitě je divná výše jeho trestu...

    Sionismus je jistě také zločinecká, apartheidní ideologie, ale pouze za sionismus bych členy israelské vlády nebo příslušníky I'D'F do Hague neposlal. Ti tam patří za konkrétní rozkazy a činy, při nichž jménem židovského státu způsobili smrt mnoha nevinných civilistů.

    OdpovědětVymazat
  48. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  49. pozitivní smysl to prostě má - pro toho, kdo není neonacistou
    To se strašlivě pleteš. Tento trest kritisuje každý, kdo je zastáncem bezbřehé svobody slova a i pro mě je naprosto disproporční tváří v tvář podmínce za zabití.

    Když u recidivisty najdete plnej barák nelegálních zbraní
    Oni u nich našli zbraně? Ne? Tak za co šli sedět?

    Se současným systémem v ČR jsem srozuměna ( víceméně), stejně, jako byli komunisti srozuměni s tehdejší společností
    To je mi zcela jasný, vždyť ti už dávno říkám, že si bolševická komisařka v modrém.

    mně je skutečně jedno, zda bude ČR nazývána sionistickou totalitou, hlavně když tady náckové plus bolševici nebudou mít hlavní slovo.
    Jasně: proti totalitě jedině jinou totalitou. Pěkně děkuju!

    OdpovědětVymazat
  50. To mas pravdu, take to tady ma jen tu podobu kdy se vyzaduje slusne chovani a zakazuje se muslimum zkouset si tu nanecisto nebeske panny.
    Ale Wilders by rád islám a Korán zakázal! O tom tady mluvím! O čem se tada dohadujeme? Wilders je populistické hovado, řešení nenabízí. Tečka.

    OdpovědětVymazat
  51. Andy: V podstatě k tomu mám podobné výhrady, jako Vodník.

    Jen bych snad namítnul, že já jsem pro bezbřehou svobodu slova právě proto, že vidím, že i zde jsou jisté věci, konkétně otevřená diskuse o Israeli, tabu. Zde je to o mnoho nebezpečnější právě proto, že ještě stále existuje mainstreamový konsensus, že zdejší svoboda slova je opravdu bezbřehá...

    To se pak lehce řekne, že Irán je zlý a Israel hodný a protože vůči tomu nikdo nic nenamítá, tak to tak určitě je...

    OdpovědětVymazat
  52. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  53. Je úplně jedno, co si myslíte, dokud nemáte dost síly to prosadit.
    Inu, pokud rozhoduje síla, proč tady vedeme donekonečna řečičky o tom, zda má Israel na to území právo nebo jestli má stát trestat prodávání nacistických CDéček popř. popírání holokaustu? Prostě silnější svou vůli prosadí a basta! A může i zakázat to, aby někdo poukazoval na to, že právě on je nejsilnější a rozhoduje o tom, co se kde bude zakazovat nebo propagovat - a mít přitom plnou hubu demokracie a svobody.

    Nesmí se ovšem divit, že myslící lidé se mu - dokud je to dovoleno - budou smát do očí a jeho lži mu budou otírat o hubu. Dokud jim to on, silák, nezakáže.

    Historie ovšem ukazuje, že každá "silná" vláda končí a ten sametový konec, kterého se dožili bolševici, je spíše výjimkou. Daleko častěji to bývá massakr, holokaust, genocida...

    OdpovědětVymazat
  54. JzP: to je dobrý odkaz, ten Ingenuus! Opravdu: i modrá normalisace má svůj VONS!...:-)

    OdpovědětVymazat
  55. JzP svoji poznamku poslete predsedovi strany VV ktery bude novym mistrem vnitra. Pry nad konkurenci vyhral svym antikorupcnim programem.
    Musite doufat ze Fischeriada skoncila a ze demokracie ala Fischer Pecina nebude pokracovat, ze se nebudou resit side effects ale hlavni problemy, alias jak rika lekar, nebudou se hledat pjavice u pacienta ktery ma otevrene zily.

    OdpovědětVymazat
  56. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  57. Fischeriada svoji nechuti ke svobode projevu trochu pripominala nechut Cinskych komunistu ke zpevakum a kumstyrum v Tibetu:
    svoboda v Tibetu

    OdpovědětVymazat
  58. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  59. ale no tak Andy,
    jisteze komuniste v Cine jsou v tech represich o stupinek nebo podle Vas i o dva a pul lepsi! Tem na rozdil od Fischera vadi FSECHNO co neni jejich.
    Ale nedelejte nechapavou, mam Vas za diftku super chytrou a v nekterych vecech este vic a tak nepredstirejte nechapaveho broucka:-)
    De vo princip, jde o ten pristup ke svobode slova!
    A to si piste ze i Vase reci by tam (v Tibetu stejne jako v Pekingu) byly na indexu. Mozna ze i Vas usmev ?
    Take si sím fsimnete jak Vam krasne rikam, kdyz Vy jste me rekla i nezne dedecku:-)

    OdpovědětVymazat
  60. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  61. Své nepřátele znám a slitování s nimi nemám. To by se snad mělo náckům líbit, ne
    Náckům možná, ale nám ostatním moc ne.

    abych tady nebyla na indexu kvůli svým řečem či původu si dám pozor,
    Ty se svými názory - na rozdíl od Vávry - nemusíš.

    OdpovědětVymazat
  62. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  63. Zase trolluješ? Vávra - můj chráněnec? Já - nácek? Nepřeháníš to trochu nedůvěryhodným způsobem? Ten, kdo tu vykazuje nejvíc totalitních rysů, jsi bezesporu ty, byť to není totalita náckovská.

    A jestli byl zrovna Vávra fízl, to nemění nic na tom, co jsem napsal výše: pro tebe na rozdíl od nacistů v ČR svoboda slova existuje. Tvé názory jsou bezchybně modelované podle mainstreamové šablony.

    OdpovědětVymazat
  64. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  65. Když jsem výše psal o bolševické komisařce, reagoval jsem tentokrát pouze na tvoje slova: "Se současným systémem v ČR jsem srozuměna ( víceméně), stejně, jako byli komunisti srozuměni s tehdejší společností" Těmi slovy jsi se přihlásila k establishmentu, který dnes není rudý, ale modrý a mnohem méně nepodobný tomu rudému, než by si posluchači Hlasu Ameriky a čtenáři Respektu přáli. Zároveň si potvrdila to, co píšu už nějaký čas.

    To, že máš potíže se svými názory u nacistů, neznamená, že tedy každý, komu se tvoje názory nelíbí, je nacista. Označovat mě za nacistu jen proto, že mám jiné (méně totalitářské!!!) názory než ty, je trolling - trolling ze zoufalství.

    OdpovědětVymazat
  66. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  67. Tak vzhledem k tvému zavilému sionismu by přirovnání k nacistům bylo trochu křečovité, ale nebudu se tajit s přesvědčením, že v mých očích ty se svými totalitními postoji k nim máš paradoxně blíž než já, ačkoli si to (možná) sama neuvědomuješ/nechceš uvědomit.

    OdpovědětVymazat
  68. Cesti nackove na netu vyvolavaji, ze by zakrocili prisne vezenim a vsemi prostredky proti zivlum, ktere oznaci oni jako extremni a skodici spolecnosti. (Treba proti homosexualum, ackoliv ti zakon neprekracuji, tem by se dostalo tvrdeho zachazeni.). At se teda nedivi a nenarikaji, ze ma nekdo jiny take sve metody, ktere budou naopak pouzity proti nim.
    Je to rovnez o zodpovednosti. Jestlize neco prohlasim, stojim za tim a hlavne jsem pripravena na nasledky. Jak v diskuzi, tak v realnem zivote. Ovsem neonaciste pojem zodpovednosti neznaji. U soudu se V. Stwora obhajoval, ze neni popirac holokaustu, nybrz jen chtel mezi ctenari navodit dialog na toto tema. Pliska je jen pomateny, E.Sedlacek praktikuje svobodu slova a tak dale.
    Delaji z ostatnich obcanu hlupaky.
    Jedine co bych kritizovala, ze tato vule casto chybi v jinem aspektu, coz je komunisticka minulost. Tam se to resi presne podle ustavniho prava a vysledek ten, ze komunisticti zlocinci uniknou spravedlivemu potrestani.Jako ted se protahuje soudni rizeni s tim hnusnym bacharem J.Vondruskou. Pro mne je zajimave, ze proti tomuto klickovani a ohybani zakona horlivi zastanci obcanskych prav neprotestuji....

    OdpovědětVymazat
  69. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  70. Proto je mi z vás bojovníků proti "věrchušce", ať je JAKÁKOLIV, nikoli skutečně nebezpečná, na blití.
    Jenže já nejsem proti jakékoliv věrchušce, ale proti téhle, a to právě proto, že ji považuju za nebezpečnou pro sebe a svoji svobodu. (Nebojuji pak proti žádné, boj přenechám revolucionářům, nicméně tato věrchuška v tomto boji mou podporu očekávat nemůže.)

    Mně je zas na blití z někoho, kdo podpoří jakoukoli totalitní věrchušku, sebezrůdnější, jen když tato věrchuška chrání jeho názory a přesvědčení.

    OdpovědětVymazat
  71. V. Stwora ... Pliska ...E.Sedlacek ... Delaji z ostatnich obcanu hlupaky.
    Právě naopak! Hlupáky se snaží z občanů dělat establishment a hasbara, bohudík to už přestává fungovat...

    OdpovědětVymazat
  72. Současná společnost (ale třeba i ta před 20 lety) omezuje volnost ve prospěch možnosti. Pokud to ale přepískne, otupuje schopnost svých členů.

    OdpovědětVymazat
  73. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  74. Až bude ten holocaust nebo válka, prostě nebudeme stát na jedné straně
    To jistě ne! Já totiž nebudu stát na žádné straně a budou do mě mydlit obě. Na rozdíl od JzP bych v tom tím způsobem jako ty jasno mít ani nechtěl...

    OdpovědětVymazat
  75. Andy: "...nesvádím vše na nějaký národ..."

    Nezlobte se, to vám nevěřím. Který Čech někdy nesváděl všechno na Rusy? A možná, že čeští neonacisté svádějí všechno na cikány a Židy, ale nezdá se mi, že my je zde zrovna za to hájíme a nebo snad máme podobné názory...

    "Ten odsouzený skutečně někomu ublížil, [...] to kecání není jen kecání. Slovo má svou váhu, svůj význam a hlavně svou moc."

    Myslím, že nikdo z nás, kdo je přesvědčen, že oba tresty jsou divné, netvrdí, že 'kluk' neměl být potrestán vůbec (když už jsou v ČR takové zákony). Jde o výši trestu. Kdybyste moha navrhnout rodině toho člověka, kterého zabil karatista, aby si vybrala mezi smrtelnou urážkou a nebo smrtí (svého příbuzného), co myslíte, že by si vybrali?

    OdpovědětVymazat
  76. no vidíš, Vodníku, můžeš být v klidu. Já se zatím octla na stránkách Odporu, neboť tam přebírají články Peterse, takže abych se teď začala bát. Peters napsal článek, kde si vyřizoval své účty, vybíral si po vzoru těch největších novinářských šmoků co se mu hodí..a až se něco stane, tak si jak Pilát umeje ty své bílé ručky.
    Notabene když jeho zvykem je uveřejňovat jména, už to udělal wikipedistům.
    A víte co je zajímavé? Že se fakt bojím...a přitom by se podle vás měli bát neonacisti, protože ti nic špatného nedělají a jsou oběťmi modré nebo jaké totality a žida Fischera.

    Takže je dobře, že nemáte jasno. Jste v bezpečí.

    OdpovědětVymazat
  77. Nevím, kdo jste, ani jaké Petersovy články s Vaším jménem Odpor zveřejnil, takže k tomu nemůžu nic říct. Dnes se bojí víc lidí než za bolševika a mnozí právem. Ale jiní zas kvůli špatnému svědomí nepochopí srandu - příklady: Štětina, Andy (která tvrdila, že jsem jí vyhrožoval smrtí)...

    OdpovědětVymazat
  78. přitom by se podle vás měli bát neonacisti, protože ti nic špatného nedělají
    To jsem samozřejmě nikde nenapsal. Vymýšlíte si a kladete mi do klávesnice něco, co tam nikdy nebylo. To ovšem není slibný začátek diskusse...

    OdpovědětVymazat
  79. O Pliskovi? Tam se píše o Andy! Ona sem píše jako anonym? Kurňa, dyk její jméno neznám ani já, zatímco moje občanské jméno díky sprchařům lítá po netu, takže když Andy píše, že popírám holokaust, uvádí mne do většího nebezpečí než Petersovy články někde na Odporu její osobu.

    OdpovědětVymazat
  80. Inu, co se dá dělat. Omlouvám se. Holt se naše veřejné diskusse staly příliš vášnivé, takže vzbudily pozornost. Kdybychom takto kecali někde v hospodě, tak je to každému šumafuk. Další důkaz toho, jak jsou diskusse na hovno.

    Jen pro upřesnění: Článek nepřevzali, nýbrž na něj jen odkázali. Nevyřizoval jsem si své účty, nýbrž jsem kritisoval Váš názor, který stále považuji za neuvěřitelný, a citoval jsem jej in extenso.

    OdpovědětVymazat
  81. Další důkaz toho, jak jsou diskusse na hovno.

    Pokud by tohle platilo, byl by to i důkaz, že je na hovno i vaše Lucerna Wikipedie. Přinejmenším ty články, kde se ad-hominem navážíte do svých oponentů...

    Ale já si myslím, že jsou spíš na hovno někteří diskutující. A autoři blogů. Etc...

    OdpovědětVymazat
  82. pane JzP
    vas bych si vzala jako priklad prislovi : "Nejkrasnejsi sny o svobode sni vezen". Jak jste si tu svobodu predstavoval? Ze vsichni do jednoho se nadychnou, zmeni jejich naturu a nastane raj na zemi? Jak vy si predstavujete svobodu neni to same, jak si ji predstavuji agresivni zivly, at uz nackove nebo mafiani. Pro ne je svoboda jen pomuckou k dosazeni svych kriminalnich cilu,-- bohuzel, toto zustane s nami v kazde spolecnosti, navzdy. Jak se ma tedy branit zbytek? Protoze vy se nedovedete vzit do vrazedne mysle, tak nerozeznavate obrovske nebezpeci falesne prevlecene za svobodny projev. Cesti nackove jen nekecaji, oni cini. Pribeh Natalky se v zahranici vidi jako ze ti barbarsti Cesi, zlodeji a xenofobove uz upaluji i romske deti. Nemuzete si pak vybirat mezi nacky neskodnymi a nacky aktivne nebezpecnymi, protoze kdyz se hlasi k vrazedne ideologii, jsou vsichni vinni asociaci.
    Souhlasim, ze v Ceske republice a i jinde se to casto prepiskava s politicky korektni politikou, ovsem to je neco, co se da vyresit demokraticky. A Verchuska je opravdu neco, co muze demokracii udusit. Ja to ale vidim tak, ze kdyz davate silu extremnim zivlum, Verchusku si muzete nechtene privolat...

    OdpovědětVymazat
  83. Je neco spatne, ze se mi zjevuje :

    AndyP řekl(a)...
    Tento záznam byl odstraněn autorem.
    29. června 2010 21:13

    Nekdo Andy smazal ?

    OdpovědětVymazat
  84. pane JzP
    ze obyvatelstvo v Janove pomahalo nacistum, to je v poradku, i oni maji pravo na sve vyjadreni a ja vim, ze v Janove byla nehezka situace. Je smutne, ze to byli zrovna nackove, ale co delat, kdyz se tam jina skupina neangazovala,-skoda, ze ne hlidky Veci Verejnych.. Pripada mi, ze neonacisticka hnuti brala podporu obcanu v Litvinove jako politickou propagaci, vyuzila situace ke svemu prospechu, takze s kozichem prisly i vsi. Myslim, ze k tomuto problemu se musi postavit cela ceska verejnost a ne nechat reseni na extremistech.

    Absolutni svoboda nacistu v Americe existuje z toho duvodu, ze je jich jen hrsticka, moc nepovykuji a take USA nacismus nepoznaly v cele sve hruze, jak ho zazila Evropa. V Americe se radovy obcan nezajima, kdo je anebo neni Zid, nacisticke Nemecko je brano jako ohavny priklad lidske pomatenosti..

    Amerika ma ale jine choulostive misto, kde se svoboda slova omezuje a to je "hate speech". Pripadna diskriminace cernochu je zde velmi sledovana, za nadavky a vyhruzky cernochum muzete skoncit ve vezeni. Za horici kriz pred domem zcela urcite. To, co projde v tomto ohledu v Cesku by zase neproslo v Americe. (Cesi nikdy nemeli otrokarsky system).. Je to vse o kulturnich zkusenostech z dejin a kazda spolecnost ma sve. Tech spatnych z ostudne minulosti se snazi vyvarovat a proto se brani specifickymi zakony...

    Proti kritickemu dohledu, aby se politika nezvrhla v omlouvani neresti a nadrzovani jedne mensine nemam namitek..

    OdpovědětVymazat
  85. Astr: Vysvětlení je v samotném 'zjevení' - "Tento záznam byl odstraněn autorem". *Autorem*, tedy samotnou Andy...

    OdpovědětVymazat
  86. Sorry Alexi, uz vidim kde je chyba, je to jako rak a ryba, sve komentare odstranil neznamy pisatel AndyP a nikoli nase znama a milovana AndyO :-)

    OdpovědětVymazat
  87. JzP: napsal jsi to za mě, resp. lépe než bych to napsal já.

    Daniela: slyšel jsem něco o officiální demonstraci KKK v New Yorku...

    OdpovědětVymazat
  88. Vodniku:
    To je docela mozne, KKK zada o povoleni k demonstracim v mnoha mestech. Po soudnich rizenich se jim to obycejne povoli. Mozna nebudete verit, ale je tu hlavne ekonomicka otazka, kdo bude platit ochranku pro KKK a kdo je zodpovedny za pripadne skody behem demonstrace. Zde je nastesti zdrava opozice proti rasistum a tak nekdy doslo ke konfrontacim. Organizator pochodu KKK je ve vetsine US statu pravne zodpovedny a casto se stalo, ze byl odsouzen k vezeni nebo k pokute za zpusobene skody. Ideologicky uz se rasisti poucili, uz davno nehulakaji vyhruzky nebo primou nenavist proti ruznemu etniku, nejsou tak drzi jako cesti nackove.
    Proslov KKK je vetsinou ve smyslu:
    ..." Stay firm in your convictions. Keep loving your heritage and keep witnessing to others that there is a better way than a war torn, violent, wicked, socialist, new world order. The way is the Christian way - law and order - love of family - love of nation. These are the principles of western Christian civilization. There is a war to destroy these things. Pray that our people see the error of their ways and regain a sense of loyalty. Repent America!!! Be faithful to God my fellow believers!! " ...
    National Director of The Knights
    Pastor Thomas Robb

    U takovych proslovu neni duvodu pro trestani, je to v ramci svobody slova a i Farakhan nikdy neni specificky natolik, ze by volal po zmene vlady, jako to dela Vandas a spol.
    Strana DSSS totiz ke zmene rezimu vyzyva, -predklada ekonomicky program, planuje po vyhre zavest radikalni statni kontrolu a vubec totalitni kontrolu cele spolecnosti. Z meho pohledu T.Vandas svobodne hlasa na povolenych demonstracich nenavist proti demokratickemu systemu a hecuje (hate speech) proti mensinam. To ale at je na ceske spravedlnosti, jak ta sama uzna, co je spolecnosti skodlive.
    Jestlize Vandas(nebo Pliska) prekroci meze zakoniku, pak je zodpovedny a mel by byt odsouzen. Za spachane skody na demonstracich urcite. Kdyz ne k samotnemu odneti trestu svobody, tak alespon velkou penezni pokutou.

    OdpovědětVymazat
  89. Ten troll (Daniela) si z vás všech dělá srandu. Pokud mu věříte byť jen jediné slovo, neměli byste se pouštět do analysy rafinovanějších textů jako jsou konspirační theorie.

    OdpovědětVymazat
  90. GP: Na mě se nedívejte, já jsem mu jenom poradil, aby se nebál, kdyby se nahodou potreboval protahnout Suezkým průplavem s letadlovou lodi. Prostě namířit zhruba doprostřed, zavřít oči a 'šlápnout na plyn'...

    OdpovědětVymazat
  91. GP f tom je to kouzlo:-)
    rikat te pravdy k vereni jenom trochu
    aby platilo porekadlo ze neni sprochu aby nebylo...:-)
    viz trochu pravdy a kolik nepravdy je na tom co rika Farrakhan o klanu Rothschildu:

    Rothschild Bankster NWO

    a porovnejte s informacemi uvedenymi zde, kolik pravdy ci nepravdy rika Farrakhan v porovnani s touto informaci:
    FED

    a co rikaji 2 kongresmani na toto thema:
    Ron Paul

    Jiste je ctenari jasne ze Ron Paul neni s bojovnike Farrakhanem v konspiracnim spojeni. Je jen maly rozdil v tom ze fakta kazdy z nich presentuje jinym zpusobem.

    A dyz jste GP zminil:
    Ten troll (Daniela) si z vás všech dělá srandu.
    Argumenty jako bejk (ceskej sametovej)
    Jestlize Vandas(nebo Pliska) prekroci meze zakoniku, pak je zodpovedny a mel by byt odsouzen.
    Presne podle tohoto stylu dodrzovani zakonu, odsuzoval Sadam sve oponenty,
    stejne tak posilal do vezeni Stalin, stejne Hitler, stejne podle zakonu likviduji oposici Cinane v Tibetu.
    Stale je to podle zakona a stale jsou zavirani a zabijeni lide.

    Nejsou to jen komuniste, terroriste, fasiste kterym slovo svoboda rika malo, jsou to mnozi "prosti obcane" kterym omezovani svobody nevadi, nebot se jich netyka. Zatim.
    Az je pozde:-(
    A zase musim opakovat ze vypravet nekterym lidem o demokracii je jako vypravet barvoslepemu o krase rozkvetle louky.
    A stale se to opakuje:-(
    Kdyz obcas napisi ze se homo sapiens Stvoriteli nepoved, hluboce verici se mnou nesouhlasi a rikaji ze se rouham.
    Jak rad bych se nerouhal.

    OdpovědětVymazat
  92. Astr: "Presne podle tohoto stylu dodrzovani zakonu, odsuzoval Sadam sve oponenty,
    stejne tak posilal do vezeni Stalin, stejne Hitler, stejne podle zakonu likviduji oposici Cinane v Tibetu."

    Je tu ale jeden nepatrny rozdil, pane Astr.
    Jmenovane zeme jsou vrazedne totality,-to uz se zacal davat v CR trest smrti za ilegalni CDecka???
    Zajimave, americka ustava je spojena s dodrzovanim zakonu a tento system uz funguje 200 let - i s tim trestem smrti...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>