úterý 8. června 2010

Proč Češi nenávidí Palestince?

Zajímavá úvaha Ghassana Khaleda na Britských listech. Zaujalo mne následující:
"Jak si česká politika poradí s útokem na loď plující pod tureckou vlajkou, když Turecko je jejím spojencem? Turecko je přeci již od roku 1952 členem NATO. Může mít Česká republika vůbec nějaké spojence? Má vůbec jasno v tom, co je správné? Nebo řeší jenom to co je momentálně výhodné? A jaký dopad to má na její vlastní občany? Začnou se mezi sebou chovat tak, jako se chová jejich země na mezinárodním poli?"
Ghassan Khaled asi neví, jak se Češi odvděčili Srbům za podporu na začátku Druhé světové války.

Další citát je smutným svědectvím toho, jak člověk s elementární hrdostí nemůže porozumět schweikům a jejich "politikům nového typu" (© Leon Kreutzfeld):
"Zapomněli snad čeští politici naslouchat hlasu nejvlivnějšímu, když podporují útok na loď Marmara a USA útok odsuzují? Co český velvyslanec v Izraeli udělal pro osvobození českých novinářů, kteří byli uneseni, okradeni, uvězněni a ponižováni? Neměli by si snad Češi nakonec vzít z Palestinců příklad a vystupovat alespoň se stejným sebevědomím, jako malý decimovaný národ žijící v obklíčení?"

9 komentářů:

  1. Palestinci mi nevadili, dokud jsem je nezačal učit. Teď už je mám za debily a šmejdy taky, Vodníku.

    OdpovědětVymazat
  2. "vzít z Palestinců příklad a vystupovat alespoň se stejným sebevědomím, jako malý decimovaný národ žijící v obklíčení?"
    To jako mají být ti čuráčci obcházející zkoušející s obálkami. To mají být ti, kteří mě celý rok ani nepozdraví, ale když se dozvědí, že mám něco společného s jejich zkouškou, začnou se mi klanět k zemi?
    Jděte mi s kecy nějakého Khaleda k šípku, Vodníku.

    OdpovědětVymazat
  3. Starý pán: Respektuji vaši zkušenost, ale jsem si téměř 100% jist, že pracujete s nerepresentativním vzorkem.

    Já mám zkušenost s Araby, Židy, černochy, bělochy, Indy, atd., atd. a jediné zevšeobecnění, které bych si na základě odpozorování dovolil, je, že tam kde jedna z menšin převládne, začne praktikovat v podstatě stejné manýry, favoritismus (uvnitř skupiny), apd. Možná, že kdybyste mě hodně tlačil, tak bych řekl, že Indové a Židi jsou v tomto největšími experty. Tipoval bych i na Číňany, ale s těmi nemám v tomto směru takové (skupinové) zkušenosti. Co chci říct, je, že v podstatě jsme stejná banda. Aspoň tady.

    Now, když příjde na Political Action Committees, tak jsou bezkonkurenční pouze jediní... : )

    OdpovědětVymazat
  4. Já si taky myslím, že je to závislé od osobní zkušenosti. Ti Palestinci, které jsem v USA poznal, byli jedni z nejlepších a nejkultivovanějších lidí (ale myslím, že ten nejlepší z nich byl gay, takže to není překvapující). Například moje osobní zkušenosti se studující mládeží nejsou zrovna růžové, bez ohledu na dobu, obor nebo národnost (i když pokud bych měl vyčlenit specielně odpornou subspecies, tak to byli studenti práv za bolševika). Vy máte špatnou zkušenost i s Řeky, se kterými já udělal ty nejlepší zkušenosti v Česku, v USA, v Holandsku i v Řecku. Tak nevím...

    Myslím, že Khaled se svým apellem měl na mysli něco jiného. Taky asi založeno na jeho osobní zkušenosti s Čechy (v tom daném ohledu), ale zde ta moje osobní zkušenost tu jeho aspoň ze značné části potvrzuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Nemyslim, ze clanek Khaleda v BL je zalozen jen na jeho osobnich zkusenostech, neb se opira o ceskou historii, kterou nezazil.
    A to se zda byt G.Khaled pokrokovym Palestincem, uznava stat Israel coz je v protikladu Hamasu a ruznych obhajcu palestinskeho lidu.
    A protoze je to pokrokovy myslitel, ma narok na kritizovani Cechu v ceskem tisku,-uz jsem psala, ze jsou videni ve svete jako xenofobni rasiste.
    A tez mne poucil, ze jsou Cesi i rasisticti vrahove, kteri zpusobili genocidu Zidu v roce 1918. Fuj.
    Zastydme se hluboce a podporujme zajmy a prava muslimskeho tabora.

    OdpovědětVymazat
  6. A proč je, Vodníku a AJ, tak propastný rozdíl mezi mými studenty:
    Portugalci
    Řeky
    Araby

    (řazeno sestupně dle kvality - rozdíly jsou opravdu markantní)

    A nejhnusnější na tom, je, že když někdo toho blba, co nemá znalosti ani na úrovni SŠ někdo vyhodí od zkoušky, tak všude vykládá, že to bylo proto, že je Arab. A cudně zapomíná, že u té zkoušky neřekl ani slovo.

    OdpovědětVymazat
  7. A nejhnusnější na tom, je, že když někdo toho blba, co nemá znalosti ani na úrovni SŠ někdo vyhodí od zkoušky, tak všude vykládá, že to bylo proto, že je Arab.
    Tohle je typické pro řadu menšin. Pokud je mi dovoleno generalisovat, tak rozhodně pro Araby, Židy a Romy; Vietnamci ani Řekové se tím (aspoň tady) moc neohánějí. Pro to pořadí v tabulce nemám vysvětlení.

    OdpovědětVymazat
  8. Starý pán: A kolik těch studentů z každé menšiny máte...?

    OdpovědětVymazat
  9. Dovolte mi abych pridal zkusenost Klokanskou.
    Profesionalove se tu vyhybaji Indum. Ne proto ze jsou to Cikani v lepsim provedeni, ale proto ze umi FSECHNO fantasticky okecat ale vetsinou skutek utek:-(
    Jsou vyjimky i z touto zkusenosti. 1,2 milliardy Indu dava siroky vyber.
    V nekterych statech presli na IT odborniky z Indie nebot jsou levnejsi a je to s podobnym vysledkem, nekde to funguje, ale nekde se vratili zpet ke svym.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>