čtvrtek 28. října 2010

Věra Tydlitátová Česku k narozeninám

92. výročí vzniku dnes již 17 let neexistujícího státu si, na rozdíl od logičtějších Slováků, připomíná v Česku kdekdo: presidentem počínaje a Korunou českou nebo Dělnickou stranou konče; snad jen anarchoši se nezúčastní. My pravoslavní křesťané dnes slavíme svátek sv. knížete Rostislava Moravského, jehož svátek byl určen na toto datum možná právě proto, aby se sentimentálně chauvinistický vlk české státnosti nažral (nějaký svátek přeci jen slavíme) a spirituální, vůči masarykovské republice skeptická koza zůstala celá.

Věra Tydlitátová oživila svůj rok starý článek na toto thema s tím, že zůstává stále aktuální.

Ve většině toho, co paní Tydlitátová píše, jí dávám za pravdu. Sice si nedovedu představit, proč právě ona respektovala vlídnou(sic!) římskokatholickou církev "jako strážkyni Ježíšova odkazu", ale snad to bylo ještě před její konversí k judaismu. Ale ani já ty ultrakatholíky moc nemusím.

Nicméně v jednom bodě paní Tydlitátová buď prokazuje pozoruhodnou neinformovanost nebo vědomě lže. Nacistická hesla i ikony se beztrestně v našich ulicích rozhodně neobjevují! Případ Vondrák-Dupová dokládá až příliš třeskutě pravý opak! Řev oslavující válečné zločince na náměstích je prý pokládán za neškodnou klukovinu a volání “Židi do plynu” za malichernost, která nestojí ani za pořádné vyšetření. Domnívám se, že paní Tydlitátová psala tyto řádky pod vlivem nějakých halucinogenů anebo se jí vlivem básnické tvořivosti ztratila realita z dohledu.

Já bych text paní Tydlitátové doplnil ještě o pár poznámek. V České republice anno 2010 neexistuje svoboda slova. Některé alternativní názory na historii a její zkoumání jsou trestány, před soud je opakovaně pohnán i administrátor webu, který pouze zveřejnil překlad článku, hřešícího proti výše zmíněným mantinelům. Naopak jsme byli svědky demonstrace, podporující massové vraždění a státní terrorism, ačkoli něco takového není zákonem povoleno. Rovněž si nemyslím, že duch pogromů "ožil" teprve ve Vítkově: potyčky mezi Romy a "bílými" jsou v okolí "vyloučených lokalit" součástí folkloru už 20 let a policií utlučený Vietnamec nebyl zřejmě mediálně tak atraktivní jako Natálka. Velký bratr na východě není moudrým báťuškou nebo garantem křesťanských ctností ani pro mě a to jsem pokládán mnohými za rusofila. K poslednímu jejímu odstavci budu pak raději cudně mlčet.

3 komentáře:

  1. Vazeni panove, zdravim vsechny buliky do Kocourkova a preji jim vse nejlepsi k narodnimu svatku.

    Bez zalozeni Ceskoslovenska 28. rijna 1918 by bezpochyby jeden z kuriosnich slovanskych dialektu, kterym se v kotline mluvi, nasledoval osud retoromanstiny ci welstiny. Takto vsak muzeme slyset jeho nadherny zurcivy zvuk od Los Angeles pres Haifu az po Tokio, protoze Cechoslovaci snad cestuji vice nez Holandane.

    Preji Ceskoslovensku vse nejlepsi i do dalsich 92 let!

    OdpovědětVymazat
  2. Bez zalozeni Ceskoslovenska 28. rijna 1918 by bezpochyby jeden z kuriosnich slovanskych dialektu, kterym se v kotline mluvi, nasledoval osud retoromanstiny ci welstiny.
    Zcela správně mluvíte jen o jednom z dialektů, v.p.Kreutzfeld. Slováci si jak známo svůj dialekt (s různými obměnami) zachovali navzdory 1000 let tuhé maďarisace, kdežto Schweici kolem r.1800 mluvili česky leda na venkově a jejich dialekt zachovalo pár ulítlých nadšenců.

    Preji Ceskoslovensku vse nejlepsi i do dalsich 92 let!
    Váš věk a jeho průvodní jevy se nezapřou: před pár týdny jste si ještě vzpomínal, že se ČSSR rozpadlo na Čečnu a Slovinsko. To je jako byste gratuloval k 71. narozeninám mému tátovi, který zemřel r. 1995.

    A za ty "Čechoslováky" by Vás Slováci hnali - to jsou ovšem, jak známo, antisemité...

    OdpovědětVymazat
  3. Vp. Vodnik, ja jsem se pristehoval do Ceskoslovenska v roce 1924, do Mukacse. Pak jsem jeste zil Praze a v Severnich Cechach, tenkrat to byl Sudetenland.

    Odstehoval jsem se ale v r. 1954 do Israele, takze ty detaily si pochopitelne nepamatuji, nezlobte se.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>