sobota 13. srpna 2011

Jiskřička naděje? Pochybuji...

Ve Velké Britanii si po těch bouřích, zdá se, poprvé officiálně povšimli, že liberalisace školství, ke které na Západě v 60. letech došlo, se vymkla z rukou a nenese to pravé ovoce. A když to připustili v Britanii, tedy to můžeme připustit i my u nás, když jsme přece světoví.

To, co je po celou tu dobu jasné každému, i nejprostšímu člověku, který si umí spočítat, že jedna a jedna jsou dvě, připustila tedy i media našich elit. Obávám se ovšem, že je to s křížkem nejen po funuse, ale až po zrušení hřbitova. Disciplína, morálka a řád ve společnosti (té či oné) se buduje dlouho a tvrdě a pokud se začne rozkládat, je ten process irreversibilní. Obvykle může dojít k nápravě jen vlivem nějakých neobyčejně drastických okolností a i pak vzniká obvykle trochu jiná společnost s trochu jinými pravidly a morálkou. Katedrála se staví desítky let ale letecká bomba ji srazí do ssutin za několik vteřin. Zavádění disciplíny do škol a rodin (kde má ten současný marasm pochopitelně kořeny) je chimairou. Doufám ale, že si ještě žijící liberalisátoři školství rvou zbytky vlasů a nebo seškrabují kůži z holé lebky - ten jejich omyl byl totiž obzvlášť tragický pro celou naši společnost.

10 komentářů:

  1. Chobotnici v noci potapec ma v moci!
    Krasne:-)
    Alexi vidim ze potapeni za denniho svetla uz je pro Tebe asi nudne a tak sis to vylepsil potapenim v noci.:-) Navic zadna pochybnost o tom ze ztratit se v noci to je sakra jine vzruso nez ztratit se ve dne :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vodniku ke skolstvi GB se vyjadril i starosta Londyna Boris Johnson:

    Pořád je každý čtvrtý jedenáctiletý v Londýně negramotný. Není divu, že jsou rozhněvaní a mají pocit odcizení.
    Ano, tito mladí lidé byli zrazeni - ale zradily je školský systém a rodinné zázemí, které jim neposkytlo disciplínu, naději, ambice, či prostě obyčejnou schopnost rozlišovat, co je správné od toho, co je špatné.
    BL

    OdpovědětVymazat
  3. Astr: Potápění ve dne mě zatím nenudí : ), ale v noci jsou pod vodou vidět jiné 'potvory' a nebo je jich vidět více (jako kupř. chobotnice). FYI, dal jsem na Vimeo pár dalších HD klipů, některé jsou za denního světla...

    OdpovědětVymazat
  4. Vodník: To je ta ryba na začátku, později je jich v tom klipu víc... Normálně se vyskytují v hlubších vodách a jsou osamělé, ale touto dobou (bylo nám řečeno) se shlukují a plavou do mělčin, kde kladou vajíčka.

    OdpovědětVymazat
  5. A proč ta safety stop? Šlo o bezpečnost těch ryb nebo vaši?

    OdpovědětVymazat
  6. Vodník: Cesky je to ostenec oceánský, jak jsem právě zjistil...

    OdpovědětVymazat
  7. Vodník: To je běžná potápěčská praxe, jako extra krok k odbourání dusíku, který se během potápění pod tlakem rozptýlí do tkání. Pokud se vynoříš za určitých podmínek moc rychle můžeš dostat tzv. kesonovou nemoc. Nic příjemného... Safety stop se běžně dělá po dobu 3-5 minut v hloubce zhruba 15-20 stop. Počítač se v takové hloubce nastaví automaticky na 'safety' a začne odpočítávat minuty (proto se jednu dobu moje drahá polovička dívá na počítač, jestli už je čas jít na lod).

    Ryby jsou neškodné a plaché, ale byly případy, že někoho kously, nic vážného...

    OdpovědětVymazat
  8. Mam znameho, ktery se pustil do byznysu s akvarijnima rybkama. Sam si je lovil na pobrezi Havaje, kde bydli. Lovil je v noci, jiste ze stejneho duvodu.
    Ovsem delal to solo a to se mi zda dost riskantni.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>