pondělí 30. ledna 2012

Slováci to umějí vyjádřit

Píše Jozef Karika:

"Dav, okrem iného, skandoval slovo: „Vlastizrada" a myslel to smrteľne vážne. Nebyť zásahu ťažkoodencov, skončilo by sa to prinajmenšom demoláciou parlamentu, možno aj defenestráciou (spomínala sa na transparentoch).
...
Všetky paranoidné predstavy o tom, ako to na Slovensku funguje, sú realitou.

Všetky mainstreamové médiá sú v područí niektorého ramena chobotnice a nemožno im veriť. To, čo v nich vidíte alebo čítate, vypovedá pramálo o tom, čo sa naozaj deje.
...
Ľudia stratili dôveru v štát a jeho predstaviteľov – väčšinu z nich považujú za ťažkých zločincov a chcú ich vidieť v base alebo mŕtvych.
...
Zopakujem – všetci vrcholní politickí predstavitelia tejto krajiny žijú v bubline odtrhnutej od spoločenskej reality. Od vás, vašej rodiny i vašich problémov. Podľa (opodstatneného) názoru veľkej časti populácie sú všetci ťažkí zločinci."

Stejná situace jako v Česku. Včera jsem o tom psal. Tam se ale zatím drží piva a knedlíku jako v r.1989, když už byl v prdeli i Todor Živkov, a v Praze je dokonce dost modrých feddajínů, schopných bránit knížete pána vlastním tělem.

36 komentářů:

  1. No neviem ... kým ľudia budú voliť stále tie isté, tak môžu nadávať ako chcú. Ono by to aspoň chcelo skúsiť tú zmenu. Alebo demonštratívne nevoliť vôbec. Ale nie, oni zas pôjdu a hodí tam toho Ficu a čo všetko sa tam váľa ... Takže tých naozaj naštvaných, koľko ich asi je? Možno viac, než u nás, ale v percentách to bude slabé.

    OdpovědětVymazat
  2. S tím souhlasím, opravdu nevidím žžádnou velkou snahu o změnu, ať již jakýmkoli způsobem. Všelijaké výzvy, manifesty, prohlášení...jsou jen velké hovno! Pokud chcete něco změnit, tak nestačí napsat co je špatně, co je třeba změnit - je potřeba s tím začít něco dělat.

    OdpovědětVymazat
  3. Vidle v kůlně netrpělivě přešlapují - čekám na výzvu a jdem na ně. Defenestrace je hezká národní tradice a stála by za renesanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marně vzpomínám na revoluci tohoto typu, která by přinesla nějaké zlepšení...

      Vymazat
    2. Ona každá revoluce přinese chaos. Ale bylo by chybou např. tvrdit, že příčinou byla ona defenestrace nebo výstřel na následníka. To jen historici potřebují kvůli datování nějaké hezké body. Naopak jsem toho názoru, že nekrvavé defenestrace, byli-li by častější, by mohly představovat jistou zpětnou vazbu pro papaláše. Když už nám není dopřáno dobrodiní referenda.
      Většina převratů s masovou podporou lidí spíš ukazuje na to, že se dlouho cosi neřešilo nebo že to papaláši hodně přepískli.

      Vymazat
    3. "dobrodiní referenda"

      Víte, já teda nechci, aby o čemkoli rozhodovali třeba ty kreténi, co se mnou bydlej v baráku. Dost hrozná věc už to, že můžou volit. Klidně mi nadávejte do fašistů nebo komunistů, ale gibonů se taky nikdo na nic neptá, i když v Indonésii distribuujou drogy.

      Vymazat
    4. Já si myslím, že kdyby otázka stála např. "Chcete prožrat národní majetek a půjčovat si na splácení dluhů?", že by půlka gibbonů vymáčkla z hlavy kus zdravého rozumu a druhá půlka by cukla při vzpomínce na vlastní průser, kdy si to zkusili přes supr nabídku od licháře.
      V obou případech by se ovšem zachovali řádově lépe než náš nejlepší ministr světa.

      Vymazat
    5. A já si myslím, že právě takhle by ta otázka nikdy nestála. A jak nemám rád ty, o kterých píšete, stále žehnám zastupitelské demokracii. Sice jsou lecjací a ještě k tomu úplatní, ale přece jen ne tak jako většinová populace. Pěkný příklad poskytuje třeba volební hlasování za stovku na některých sídlištích (to, že se to týkalo minority a ne většiny populace, je jedno, kdyby se ti agitátoři takto neomezili, jistě by zabralo více ryb).

      Dovedete si představit, že by se konalo referendum třeba o tom, co se má učit v rámci povinné školní docházky? Když většina rodičů ani není ochotná připustit, že jejich dítě je línej blbej rozmazlenej spratek, co by zasloužil bít od rána do večera?

      A konečně - Váš odkaz na lichváře je mylný, protože právě giboni k nim chodí furt dokola.

      Vymazat
    6. stále žehnám zastupitelské demokracii. Sice jsou lecjací a ještě k tomu úplatní, ale přece jen ne tak jako většinová populace.
      To si děláte srandu, ne? V každé "demokratické" populaci - v Holandsku, v Česku, v Rusku, v Americe, v Israeli, v Íránu - jsou právě ti nejhorší, nejbezohlednější a nejúplatnější zkurvenci mezi politiky.

      Vymazat
    7. Vy máte až lehoidní schopnost porozumět textu.
      A zamyslel jste se někdy nad tím, co by ten sídlištňák, co klidně za pade volil komouše, udělal za půl mega?
      Těžko můžete říct o někom, že je neúplatný, když není (zatím) proč ho uplácet.

      Vymazat
    8. Když dělali za Rakouska průzkum jak by to dopadlo, kdyby bylo všeobecné hlasovací právo, tak v jedné obci vyhrála Panenka Maria a ve vedlejší obecní nunvář :-)
      To je jasné, že na takové občanské akty je třeba jisté mentální vlastnosti. Zajímavé pojednání bylo třeba o tom, že hlasovací právo by měli mít jen ti, kteří nejsou přisátí k prsu veřejných rozpočtů. Tedy odpadli by např. kromě pobíračů dávek i komplet papaláši a úředníci.
      Já nemám nic proti zastupitelské demokracii, měla by ovšem fungovat i nějaká zpětná vazba a být dosti ostrý břit proti těm, co si společný majetek pletou s dojnou krávou. Správa veřejných statků není loupežnictví v pětiletém cyklu.

      Vymazat
    9. "měla by ovšem fungovat i nějaká zpětná vazba"
      Samozřejmě. Ale asi by tu zpětnou vazbu měli zajišťovat kvalifikovaní odborníci, ne hysterici jako Viewegh nebo Klíma (nemyslím Ladislava, ale toho Josefa nebo jak se jmenuje ten kámoš Johna).

      Vaše videlní rozhořčení samozřejmě chápu, prožívám ho také. Ale já bych volil cílenější kroky. Místo usmrcení všech státních úředníků momentálně pouze přeji dlouhou a bolestivou smrt autorům normy ISO 15189.

      Vymazat
    10. Náhodou ty vidle a okno jsme nedávno rozebírali u piva. Shodli jsme se, že by defenestrace byla nekrvavá a dopad jištěný cca metr od hrany okna plošinou. To by ale papaláši v první chvíli nevěděli, takže by měli příležitost si nadělat do kalhot.

      Vymazat
    11. Ad Starý pán: trvám na svém - sídlištňák je proti politikovi charakter. Jinak by byl v politice a politik na sídlišti. To je jasné jak facka.

      Vymazat
    12. Asi nevíte, o čem mluvím.
      Podle Vás je někdo, kdo manželku posílá na E55 a šuká vlastní děti, které rodině přivydělávají prodejem drog, charakter?

      Vymazat
    13. Určitě ne! Ale politik je je ještě horší.

      Vymazat
    14. > Podle Vás je někdo, kdo manželku posílá na E55 a šuká vlastní děti, které rodině přivydělávají prodejem drog, charakter?

      No o patolozích se také vyprávějí věci. To co chtěl Vodník jistě říct je, že i mezi gibony je POMĚRNĚ daleko méně zločinců než mezi politiky, kde se to blíží 100%.

      Vymazat
  4. Většina převratů s masovou podporou lidí spíš ukazuje na to, že se dlouho cosi neřešilo nebo že to papaláši hodně přepískli.

    Presne napsano, zadni nejlepsi nejmoudrejsi a vybrani representanti lidu,
    ale banda vycuranku kteri na lid serou a nedohlednou dal, nez kam saha jejich volebni obdobi :-(
    ne ze by byli uplni blbci, ale odmitaji se podivat dal. Budou li opetzvoli pak jsou opet ochotni se rozhlizet v horizontu dalsi 4 let?
    Hlavne ze oproti soudruhum drive kteri to meli docasne nadlouho,
    tato kategorie "demokraticky" zvolenych papalasu to vidi
    nove sametove a podle toho i rozhoduji
    podle toho odkud vetry duji
    podle toho Vondrove a Kalouskove pikle kuji :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Pánové, co to plácáte! Češi, kteří se nechali během 30 let 2 x okupovat bez odporu, kteří mají za největšího hrdinu protibolševického odporu sebevraha Palacha, tihle Češi by teď měli teď začít s rebeliemi?

    OdpovědětVymazat
  6. A když bude nejhůř, pomůžeme bratrům Čechům i my, Moravané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je to tak, že Češi jsou naopak tak vzdělaní a inteligentní, že jim došlo, kam je ty slavné defenestrace dovedly. Podobně jako další podobné události.

      Myslíte ty Sasíky v "moravských plucích", co z Bílé hory neutekli, protože za nimi byla zeď? :o))

      Vymazat
    2. http://discussionspeed.blogspot.com/2012/01/slovaci-to-umeji-vyjadrit.html?showComment=1328683358098#c1673948316403854415

      Nějak mi ta odpověď odskočila dolů.

      Vymazat
  7. Co se týče Slováků, bylo mi jasné, že se tam taky krade a bují tam korupce, jako všude v postkommunistických zemích. Jen jsem měl nevímproč dojem, že je to míň než v Čechách. Causa Gorila bohužel svědčí o opaku. A tak u mne padla illuse, že nadějí Čechů by mohlo být (naprosto theoreticky) znovuvytvoření Československa s Bratislavou jako hlavním městem a Slováky na všech rozhodujících posicích (najmě finance a hospodářství). Nyní je jasné, že Čechové prožívají labutí píseň své historické existence, kterou si díky obrozencům a souhře historických okolností nezaslouženě prodloužili o pár set let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mě Vodníku začínáš děsit. Jestli se Slovensko v něčem odlišovalo, tak to bylo zejména jejich národovectví a machrování zakrývající nějaký ten deficit. Jestli tam mají tolik srandovních sebemrskačů jako Češi, to si netroufám hodnotit, ale tipuju, že ne. Zatím většina Slováků, co jsem s nima byl v kontaktu, byli (mohu-li to tak napsat) národně uvědomělí. Někteří dost otravným způsobem.
      Kolik času dáváš Holanďanům, že jsem tak smělý?

      Vymazat
    2. Holanďani, to je úplně jiná situace. Na rozdíl od Čechů ale v historii prokázali, že si dokážou vládnout sami.

      Jestli to dneska není nepřímá úměra: čím víc národovectví, tím méně zlodějny (bratra národovce neokradeš). Vím, že doktor Tydlitátová nebo František Kostlán svraští čelo, ale stálo by to za průzkum. V Česku ale budou krást i národovci - tady se v 18. stol. navzájem udávali i svobodní zednáři!...

      Vymazat
    3. Všiml jste si, že o komentář níž o Vás gogo píše? O Vás a o lehovi.

      Vymazat
    4. Všiml jste si, že jsem na něj odpověděl?

      Vymazat
    5. Ne, všiml jsem si, že pod jeho komentářem je Váš komentář. Ale odpověď bych tomu neříkal. Už to, co jste dlouhodobě tvrdil o Slovensku, a jak jste nyní překvapený, je alarmující. Ale není divu. P. Pecinou zprostředovávaný Krystlíkův pohled na českou historiografii je hovno proti tomu, co se svými dějinami dělají Slováci. O ovcích nemluvě.

      Vymazat
    6. Inu, to je ovšem Váš problém...

      Vymazat
  8. Češi jsou tradičně nejchytřejší, o tom není vůbec sporu. A ti vůbec nejchytřejší z nich pak maskují svoji dokonalost tím, že na spoluČechy hnojí nebo za všechny mluví. Češi tohle, Češi támhleto ... takový SuperČech nenapíše "jsem srab", nýbrž "Češi jsou srabi" maje přitom pocit, že tak stojí na hlavách svých spoluČechů.
    To si pak člověk ještě rád vzpomene na bývalé zemské členění a coby Moravan na to hemžení shlédne z odstupu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky rád, že se můžu odvolávat na slovenskou polovinu ;-)...

      S Payneho závěry hrubě nesouhlasím, ale ta myšlenka s prázdným obrozenectvím mě zaujala.

      Vymazat
  9. "Podle Vás je někdo, kdo manželku posílá na E55 a šuká vlastní děti, které rodině přivydělávají prodejem drog, charakter?"

    V tomhle prohlížeči to nejde přidat jako odpověď, takže sem:

    Hm, jenže problém je, že o těch Romech se to nejen vypráví...

    Ale hlavně, už na začátku jsem Vodníkovi napsal, že má s psaným textem problémy jako leho. I přesto neustále diskusi cpal směrem k té korupčnosti. A Vy jste to od něj přejal. Když se vrátíte na úplný začátek, všimněte si laskavě, že srovnání se zbytkem populace se vztahuje k "lecjací a úplatní". Šlo mi tedy o daleko širší pohled, než je Vodníkovo typické "on lže a krade". A už na začátku jsem napsal, že obdivem k politikům rozhodně netrpím. Natož abych si o nich myslel,že jsou kdovíjací charakteři. Jenomže jejich úkolem není předsedat Rychlým šípům. A jako sorry, ale už nám pár slušňáků předvedlo, že být charakter nestačí. Nevím, proč po vodníkovsku spojujete charakter se schopností úspěšně a správně vést.

    OdpovědětVymazat
  10. Pokud Vám to stále není jasné, ještě podotýkám, že celé je to o sporu "referendum ano či ne".

    Kde já jsem prohlásil, že raději zastupitelskou demokracii než referendum, protože přece jen - .... zkuste někdy pozorovat lidi, sakra. Stačilo třeba, co se stalo, když jedna pipka prohlásila, že "30 Kč je moc".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V principu je ale jedno, jestli jde o referendum nebo volby zastupitelů nebo presidenta. V nějaké knize byla popsána společnost, kde žili lidé a občané. Občanem bylo možno se stát z vlastního rozhodnutí a kromě možnosti podílení se na rozhodování to neslo jisté povinnosti. Např. povinnost bránit zemi apod. Utíkáme tím už od původního tématu článku.

      Jen ještě k tomu srovnání papaláše s orangutanem. Orangutan, pokud špatně hospodaří, dojede na to sám, byť v našem systému, patří-li mezi vyvolené, může spokojeně parazitovat i vícegeneračně. Papaláš ovšem dostal pozici a zavázal se spravovat veřejné statky ve veřejném zájmu. Proto jsou na něj kladeny vyšší nároky, není to z nějakých naivních představ, je to prostý důsledek společenské smlouvy.

      Vymazat
    2. Dobře, gogo, ale on ten systém není jen o té vládě a parlamentu. Je to o tom, že o mnohých věcech nerozhodují všichni, ale vybraná skupina osob. Ta vybraná skupina osob (ministerstvo, vláda, PS, Senát, odborná komise, porota, ...) svým způsobem rozhoduje za celou společnost. A i když to má své mouchy, a třeba i velké, pořád myslím, že je to efektivnější, než kdyby do toho měl kecat každej lojza, co se právě v knajpě napil chytrý vody. A nebyl to orangutan, ale gibon.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>