úterý 31. července 2012

Vystoupení Pussy Riot v Chrámu Spasitele

Na OM uvedli skutečný videozáznam celé akce, nikoli ten clip k jejich "písničce", který dosud koloval v odkazech. Myslím, že ze záznamu reality vysvítá ohavnost celé akce daleko drastičtěji. A tohle prý máme tolerovat!...

Irracionalitu přístupu okcidentálního intellektuála k tomuto incidentu dokonale charakterisuje e-mail od mého bratrance, který v jednom a tomtéž mailu odsuzuje uvěznění Pussy Riot a volá po jejich propuštění, současně ale schvaluje zavírání a zákaz "pravicově extremistických" skupin a dokonce Řezníka, Pitvy a Hrobky.

66 komentářů:

  1. Nikoli toto vystoupení, ale církev - každá, bez jakékoli vyjjímky - je ohavnost. Církev je ztělesněním iracionality, tmářství, nesvobody.

    A tohle prý máme tolerovat!

    Bratranec je ovšem trouba...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bratranec je intelligentní, vzdělaný a charakterní - vzácná to kombinace. Jen je zcela zmanipulován Pravdou a Láskou, takže si nevidí do huby. Jako byste nevěděl, že intellektuálové jsou k tomu nejnáchylnější, jelikož spoléhají na ratio a manipulace pracuje s jejich emocemi.

      Vás - být carem - bych zakázal jako prvního! A když byste nedal pokoj, dostal byste one way ticket na Sibiř!

      Vymazat
    2. Ano, věřím - přesně řešení ve stylu vaší dobrotivé církve...

      Vymazat
    3. Jaké církve, člověče??? Říkám "kdybych byl carem"! Car je sekulární veličina, byť je to funkce v tradiční společnosti posvěcená. Církev nikoho nikam posílat nemůže a ani nemá.

      Vymazat
    4. Nejde o cara, ale o ten postoj...co se nám nelíbí, to je nutno umlčet, vyhnat, zničit. Církev = nesvoboda. Vy na to chcete cara, jinde měli/mají jiné instituce, ale výsledek byl/je stejný...

      Vymazat
    5. co se nám nelíbí, to je nutno umlčet, vyhnat, zničit.
      No, to jsem sice neřekl, ale nechci to teď rozvádět...

      Církev = nesvoboda
      Mýlíte se! Pouze křesťan, v Církvi, má naději na opravdovou svobodu - od hříchu. Že jsem za stávající situace pro svobodu slova a názoru, tak to je proto, že to je nejmenší zlo. A ani to ještě neznamená svobodu urážet a znesvěcovat svatyně! Možná české smějící se hyeny nechápou, ale Rusové zatím asi cítí, vědí a jednají.

      Vymazat
    6. S fanatikem darmo o svobodě diskutovati...

      Hyeny? Kdo je tu za hyeny? Za tuhle blbinu je chtějí zavřít na roky, a vy tomu prakticky tleskáte. Inu, křesťan, odpouštějící, milosrdný...

      Vymazat
    7. S fanatikem darmo o svobodě diskutovati...
      Správně - každý, kdo s vámi, libertariány, nerelativisuje všechny hodnoty, je fanatik. Nu což...

      Za tuhle blbinu je chtějí zavřít na roky, a vy tomu prakticky tleskáte
      To je lež od začátku do konce:
      1. za tu blbinu mohou dostat roky ("až sedm", jak neopomenou zdůraznit žádná media), nikde nestojí, že je chtějí (kdo? Putin?) zavřít na 7 let.
      2. tleskám faktu, že jsou trestány, ale několikrát jsem napsal, že PRO MNE je 7 let sice taky moc, ale na rozdíl od Vás nebo vp. Kreutzfelda nemám tu drzost, abych mongolské barbary poučoval o tom, jak a co mají trestat.

      Inu, křesťan, odpouštějící, milosrdný...
      Ony o žádné odpuštění nežádaly! Teprve připosledním stání někdy v červnu se Tolokonnikovová omluvila věřícím, o odpuštění nikoho nežádala, není si prý vědoma toho, že by udělal něco špatného.

      Vymazat
    8. Libertariani relativisují hodnoty? Nepovídejte...nebo vlastně povídejte. Ano, jestli něco neděláme, tak netvrdíme (na rozdíl od věr, jedno zda v boha, národ, komunism...), že máme jedinou pravou, svatou, bohem, knihou danou pravdu.

      Já tu drzost klidně přiznám. Ano, nevěřím v rovnost všech kultur. 7 let za toto je pro mě závanz dávných věků. Ano, ještě to není takové, jako u jiných vašich oblíbenců, kde by hrozilo i ukamenování atp. Ó, jak ušlechtilé Rusko... (BTW, nezkoušejte na mě laskavě argumentovat s rusofobií, byl byste velmi mimo.)

      Aha, takže když křesťana nepoprosím, když hlavu neskloním, neodvolám, tak nárok na odpuštění nemám. Co mi to jen připomíná...no ledacos nehezkého.

      Vymazat
    9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    10. jestli něco neděláme, tak netvrdíme (na rozdíl od věr, jedno zda v boha, národ, komunism...), že máme jedinou pravou, svatou, bohem, knihou danou pravdu
      No hlavně se honosíte tolerancí a respektem, který ale nemáte pro nás, když bráníme svoje chrámy před takovými útoky.

      Ano, nevěřím v rovnost všech kultur
      Evidentně jste přesvědčen o tom, že ta Vaše je ta nejlepší a nejvyspělejší. Nu vot...

      Aha, takže když křesťana nepoprosím, když hlavu neskloním, neodvolám, tak nárok na odpuštění nemám.
      Je mou povinností Vám ho nutit?? Ano, nepokora a pýcha je největším problémem vás, okcidentálců, a intellektuálů speciálně! Ta vám brání vidět věci tak, jak jsou. Proto furt melete o tom, jak holkám zakazujeme zpívat a místo odpuštění je chceme zavřít na 7 let...:-(

      Vymazat
    11. Braňte své chrámy. Ale nečekejte, že nebudu protestovat proti absurdním obviněním a trestům.

      Vyloupí-li mi někdo byt, jistě bych byl označenm za obzvláště troufalého, chtěje takový trest. A přesto by byl více na místě - zde je řeč o "rouhání", "znesvěcení"...návrat do středověku!

      ***

      Ano, nevěřím v rovnost všech kultur
      Evidentně jste přesvědčen o tom, že ta Vaše je ta nejlepší a nejvyspělejší. Nu vot...

      Což jsem nenapsal, že. A ne, nemyslím si, že ta naše je nejlepší - kdysi snad byla, před zdevastováním některými šílenostmi. V období, kdy již fanatism náboženský neměl moc, a fanatismy nové ještě tuto nezískaly.

      ***

      Nepokoru a pýchu cítím z vás. Pýchu vlastníka jediné svaté pravdy...

      Vymazat
    12. nečekejte, že nebudu protestovat proti absurdním obviněním a trestům.
      Viz mou odpověď vp. Kreutzfeldovi.

      A ne, nemyslím si, že ta naše je nejlepší
      Ale lepší než ta ruská, což?

      Pýchu vlastníka jediné svaté pravdy...
      Co Vás přivedlo na myšlenku, že jsem jejím vlastníkem?? 8-0 Je tu pro Vás jako pro mě. Já ji přijal, Vy ne. Jak bych mohl být pyšný na něco, co mi nepatří, co jsem - s pokorou! - přijal?

      Vymazat
    13. Která?

      Lepší než ruská? Ano - jistě ne ve všem, ale z většiny nepochybně ano. A upřímně řečeno - nedá to moc práce překonat kulturu ruskou či řekněme arabskou. To srovnání s některými kulturami východní Asie, by by byl již jiný problém!

      Projevujete svoji pokoru velmi nepokorně. Pýchou je právě ta vaše jistotam, že vaše pravda (či pravda, kterou jste přijal - slovíčkaříte), je tou skutečnou pravdou. Tomu se nemohu než smutně neusmám... Obzvláště když jde o víru v něco, co lze prokázat stejně přesvědčivě, jako neviditelného růžového jednorožce či létající špagetové monstrum...

      Vymazat
    14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    16. Yamato:

      Která?
      Tahle. Druhý odstavec.

      Pýchou je právě ta vaše jistotam, že vaše pravda (či pravda, kterou jste přijal - slovíčkaříte), je tou skutečnou pravdou.
      Tak po dvěstěčtyřicátéosmé: to není slovíčkaření, pravoslaví (ani v širším kontextu perennialism) není MOJE víra, nemám tedy být na co pyšný, nedává to nejmenší logiku. Jistota o svém přesvědčení se nazývá (třebas) "pevnost víry", nikoli pýcha; jestli se Vám tak jeví, nemohu s tím nic udělat. Nebudu říkat "pravoslaví možná není ta pravá víra" jen abych Vám udělal radost nebo abych vypadal před Vámi pokorně.

      Vymazat
    17. Evidentně si v některých věcech prostě nemůžeme porozumět...

      Vymazat
    18. Yamatovi se nepozdává "ten postoj...co se nám nelíbí, to je nutno umlčet, vyhnat, zničit". A není takový postoj přirozený pro každou společnost? Liberálové a libertariáni se rádi tváři jinak, ale ve skutečnosti také netolerují ty, kteří jejich ideologií racionality, individualismu a pokroku ohrožují. Jak známo, pod heslem "svobodu pro všechny až na nepřátele svobody" (teroristy, extremisty, islamisty, diktátory), lze rozpoutat peklo, které je tím intenzivnější, jak trefně poukázal Carl Schmitt, čím více je posvěcenou nedotknutelnou autoritou humanismu a osvícené liberální demokracie. Osobně mám silné pochyby nad tím, že by se tradiční místní komunity mohly mírou opovržení a netolerance vůči názorově či bytostně cizímu kdy rovnat liberální společnosti, kterou máme dnes. Ty měly s cizím osobní zkušenost a mohly jej začlenit do svého hierarchického systému hodnot (ano, jako méněcennou, ale přesto jako hodnutu), kdežto dnes jsou kritici konzumní společnosti briskně vyčleněni hlídacími psi demokracie jako její nepřátelé, kteří v podstatě žádné hodnoty hodné toho jména nemají.

      Vymazat
    19. Alkibiades: máte samozřejmě pravdu, ale mě mrzí, že se ta debata přenesla na thema "svobody slova a názoru", o kterou tu v první řadě nejde. Já to vidím v první řadě jako požadavek (nejhlasitěji ze strany "bojujících demokratů"), aby urážky a znesvěcování byly v rámci takové svobody tolerovány. A pak ještě zpupní okcidentální intellektuálové mustrují nás, pravoslavné křesťany, v tom smyslu, zda je horším znesvěcením církve vystoupení Pussy Riot nebo patriarchovy hodinky, o tom, jak máme odpouštět (měl jsem na toto thema rozepsaný článek, ale obávám se, že to nemá cenu) nebo paternalisují ty barbarské Rusy, jak by měli ty nebo ony přečiny trestat (nesmyslnost a škodlivost takového vměšování jsem kommentoval zde).

      Jsem smutný z toho, když čtu, jak lidi, o kterých vím, že jsou intelligentní, vzdělaní a charakterní (ti, co je znám), píšou smrtelné píčoviny! Můj postoj v celé akci nemůže (nějak zásadně) ovlivnit to, zda dámy jednaly z vlastní iniciativy nebo "na pokyn ideodiversních centrál". A pravdu má vp. Kreutzfeld, že co se týče PR, pravoslavné Rusko prohrává. Pokud je u soudu vážně obviní z toho, že zaútočily "na duchovní kořeny jejich společnosti a civilisace" (nebo jak to formulovali), tak se samozřejmě dostáváme úplně jinam. Ale bude-li to jediná možnost, jak ochránit chrámy a modlitebny před rouháním avantgardních umělců ve světě, kde tito umělci, většina intellektuálů a plebsu ztratila orientaci, respekt pro posvátno a duchovno a zrelativisovala prakticky veškeré hodnoty, bude to stát za to? Vývoj v Íránu po islámské revoluci příliš mnoho nadějí nedává...

      Vymazat
    20. Alkibiades - ano, nejsem tolerantní vůči aktivním ohrožovatelům svobody, tj. jsem proti násilí. Ale tolerance násilí asi není ta tolerance, o které zde je řeč. (Nebo jsem vás špatně pochopil...)

      Vodníku - mýlíte se, alespoň u mě - nejsem pro toleranci znesvěcování. Jsem ale proti absurdní reakci na ně. Klece, rouhání, v pozadí Satan, hrozba 7 let...cožpak nechápete, jak neskutečně absurdní, jak zvrácené to je?

      Vy tady teď brečíte, co že za hrůzy vám tam v svatostánku ty holky předvedly - a co vaše hrůzy? Kdo ochraňoval jiné před vašemi rouháními, znesvěcováním, v době, kdy vaše církev byla na postupu? Ano, dávná minulost, ale ta vaše stojí na násilí, krvi a lžích stejně, jako každá jiná. Kde je vaše pokora?

      Jakákoli institucialisovaná víra je z podstaty odpornost.

      Hm, jak tak na to koukám - causa PR je pro mě píše záminkou, jak se s vámi konečně pořádně porvat o duchovnu etc. :-D

      Vymazat
    21. Yamato: máte toho moc pohromadě.

      Klece, to je ruský způsob. Na Západě zase šíleli z českých klecových lůžek. Když ve Spišském Podhradí zavedli stanné právo pro Romy, koukali na to na Záapdě pomalu hůř než teď na teb soud.

      Rouhání není trestný čin, páchá-li se na veřejnosti.

      Satan - ano.

      Hrozba 7 let = mediální manipulace, aby Rusové/pravoslavní vypadali hodně zle.

      Když naše církev byla na postupu, bylo staré pohanství už v prdeli. Tam, kde v prdeli nebylo (Indie), se ubránilo i těm nejaggresivnějším missionářským praktikám. Násilí a krev bylo tehdy na denním pořádku a křesťanství naopak otvíralo dveře k dennímu pořádku jinému.

      Lži - jaké?

      Jak s tím souvisé moje pokora?

      Jakákoli institucialisovaná víra je z podstaty odpornost.
      Víra není totéž jako věrouka.

      Vymazat
    22. - Reakce 'vy zase bijete černochy' není omluvou. Víte moc dobře, že tyto věci kritisuji všude. Já nemám své "Rusko" či svou "pravoslavnou jedinou pravou nejsvatější církev", kterým bych omlouval kde co...

      - Rouhání namá co být trestný čin!

      - Satan ano? ROFL

      - Pohanství bylo v prdeli? Aha, jo tak, to fakt vše omlouvá...

      - Lži? Víra (jakákoli) je lež.

      - Proto píši institucialisovaná. Osobní víra v boha, národ či třeba socialism je mi lhostejná, je neškodná. Institucialisace víry však nakonec vždy vede k násilí.

      Vymazat
    23. Yamato-san:

      To neměla být reakce "vy zase bijete černochy". To jsem uvedl jako illustraci toho, jak se různé věci mohou jevit různě. Vy považujete klece v soudní síni za barabarské, ale to neznamená, že je to nějaká "objektivní pravda". Západní feministky (no, nejen ony!) jsou zcela šokovány naší velikonoční pomlázkou. Něco tak barbarského v Evropě ještě v 21. stol.??? Berte to tak, že v Rusku sedět u soudu v kleci je stejně normální, jako u nás na velikonoční pondělí mydlit holky pomlázkou.

      Rouhání trestný čin není. Ani kritika církve nebo Putina. To od samého počátku není předmětem obžaloby a je trapné, když zpitomělý (český) občan pod vlivem medií protestuje proti té nesvobodě v Rusku.

      Ano, pohanství bylo v prdeli. Neomlouvá to vše, ale vysvětluje mnohé. Nicméně jsme o >1500 let dál, takže nebijte černochy pro změnu zas Vy...;-)

      Institucialisace víry však nakonec vždy vede k násilí.
      Institucionalisace víry je, obávám se, nevyhnutelná; bohužel tu není protor na rozvedení této myšlenky (prostě nejste sám, duch, visící ve vzduchoprázdnu). Při hlubší analyse se ukáže, že to, co nakonec vede k násilí, není ve skutečnosti ona, ale špatné lidské vlastnosti, které by k němu dovedly lidi i jinak.

      Vymazat
    24. Nenapsal jsem barbarské, ale absurdní. Bez jakéhokoli smyslu. Ubohá demonstrace moci...

      Možná to v té žalobě nebylo řečeno přímo, ale opisem zcela jistě. Prostě takový Boblig...

      Pro mě je v prdeli jakákoli církev. Samotná existence církví je pro mě prohrou v boji s iracionalitou, hloupostí, fanatismem.

      Vymazat
    25. Nenapsal jsem barbarské, ale absurdní. Bez jakéhokoli smyslu. Ubohá demonstrace moci...
      Na slově nezáleží. Totéž může říct nějaký Zápaďan o pomlázce. Včetně té "demonstrace moci" (muže nad ženou)

      Možná to v té žalobě nebylo řečeno přímo, ale opisem zcela jistě. Prostě takový Boblig...
      Jiní totéž tvrdí, když suggerují, že sedí za kritiku Putina: "možná to v té žalobě nebylo řečeno přímo, ale opisem zcela jistě"...

      Pro mě je v prdeli jakákoli církev.
      O.k., to je Váš názor. Dává Vám snad právo dělat to, co udělaly Pussy Riot?

      Vymazat
    26. Heh, začínáme se motat v kruhu :-)

      Vymazat
    27. Tak sedm let evidentně byla mediální manipulace, dobrák žalobce jim chce napařit jen pouhé tři...asi že se baťuška Putin přimluvil.

      Vymazat
    28. Yamato: já k tomu už svoje napsal.

      Vymazat
  2. Me to tedy vubec nepripada ohavne, spis nevkusne a vubec ne hodne nejake vazby a trestu, ktere jim za to hrozi, ty jsou velice kontraproduktivni.

    Zacinam si ale stale vice myslet, ze Pussy Riot je v zoldu zapadnich ideodiversnich central. Par hezkych teenagerek ztropi na verejnosti nejakou ostudu, zaprdeny putinovsky regime je zavre, hezke tvaricky se promenuji v soudnich sinich, vp. Schwarzenberg chodi usinat na happeningy a Anthony Kiedis nosi jejich tricko. Toho by Hrobka v puncochacich nikdy nedosahl, i kdyz taky nosi masku.

    Cele se to Putinovi i tomu pravoslavnemu kostelu nehezky vrati, mladi je opusti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me to tedy vubec nepripada ohavne, spis nevkusne a vubec ne hodne nejake vazby a trestu, ktere jim za to hrozi, ty jsou velice kontraproduktivni
      Protože jste neznaboh a nepáchnete ani do té synagogy. Trest by byl zcela jistě kontraproduktivní u nás, jestli se to ukáže být i v Rusku, tak to bude smůla. Mimochodem, jak budeme řešit něco podobného v budoucnu, jestliže tresty začínají být kontraproduktivní?

      Zacinam si ale stale vice myslet, ze Pussy Riot je v zoldu zapadnich ideodiversnich central.
      Tento názor se objevil i na OM. Vyloučit se to nedá, i když mi to zatím připadá spíš jako konspirační theorie. Hrobka je v demokracii v podobném ohrožení, pochopitelně z opačných důvodů, jenže je dost chytrý na to, aby se svým uměním neprudil v terezínském památníku.

      Cele se to Putinovi i tomu pravoslavnemu kostelu nehezky vrati, mladi je opusti.
      Ti mladí, kteří pravoslaví opustí kvůli tomuhle, by jej opustili i tak, kvůli něčemu jinému. Držet je tam tím, že uspořádáme punkovou mši, jako by to udělaly západní křesťanské denominace, k tomu pravoslaví nikdy nepřistoupí! Nejde-li pravoslaví k Řezníkovi, musí Řezník k pravoslaví!

      Vymazat
    2. "Protože jste neznaboh a nepáchnete ani do té synagogy."

      Zato Vasi oddanost Bohu asi Vy merite podle toho, jaka zverstva byste jeho jmenem napachal. Co by udelal Jesus? Maximalne by je z Chramu vyhnal metlickou. Zato Vy byste souhlasil s vezenim ci kdovi jestli ne s upalenim, kdyby to byl v danem miste a dobe trest obvykly.

      Vymazat
    3. Kdyby je Jesus vyhnal z chrámu metličkou, spáchal by v dnešním právním kontextu trestný čin. Ano, mnoho lidí navrhovalo, že by bylo nejlépe seřezat jim prdel a nechat je být. Jenže to se dnes holt nesmí. Takže je přesně podle práva předali světské spravedlnosti. Co měli podle Vás udělat? Nechat je být? A nechat je řádit v chrámu každý měsíc, potažmo každý týden, den?

      Vymazat
    4. No ano, tak nekteri z nas protestuji proti nesmyslnosti rozsahu takove represe jakou ony zazivaji za svuj nevkus, zatimco druzi si umyji ruce jako pilat pontsky s tim ze to je Rusko, tak to Rusaci proste delaji. Pritom kdyby se k nim rusky stat a pravoslavni krestane chovali trochu s noblessou, o celem tomto incidentu a o Pussy Riot by nikdo nikdy neslysel. Takhle ovsem je to pro Vas PR distaster s upalovanim carodejnic.

      Vymazat
    5. nekteri z nas protestuji proti nesmyslnosti rozsahu takove represe
      Ajta! Takže nejste proti trestu jako takovému? Jenom si myslíte, že by se ti barbarští Rusáci (a s nimi zbytek světa) měli, co se týče trestní sazby, učit od nás, že? Že my, vyspělí superiorní Zápaďané, víme líp než oni sami, jak by měli co trestat. To je jen soft varianta vývozu demokracie, jak jsme ho svědky v Afghánistánu, Iráku, Lybii nebo nejnověji Sýrii.

      Takhle ovsem je to pro Vas PR distaster s upalovanim carodejnic.
      Ano, v očích liberálních Zápaďanů, kteří ztratili smysl pro posvátno, docela určitě! Pravoslaví, římský katholicism a křesťanství obecně má vůbec špatný image a media se snaží o stošest, aby to tak zůstalo, popř. pokročilo směrem k ještě horšímu. Kdyby česká media věnovala patřičnou pozornost Vondrákovi, Dupové, Řezníkovi, Hrobkovi, Pitvovi, Stworovi atd., místo aby českého občana zásobovala dramatickým líčením utrpení nějakých polopornografických chuligánek v dalekém neevropském a zaostalém Rusku, jistě by to našemu PR prospělo. Holt máme smůlu, jsme trnem v oku těch, kteří tohle řídí...

      Vymazat
    6. Vy uz mate od sveho popa vp. Vodnik zmaknute ty odpovedi jako zkuseny hasbarista.

      Ja se s Vami ale vubec nehadam o upalovani carodejnic kocourkovskych. Tam se asi shodneme. Ale reknete, Vy asi nesouhlasite s kriminalisaci nekoho, kdo v Cesku vylepuje nalepky. Proc tedy souhlasite s vezenim pro drobne vytrznictvi ve Vasem kostele? V tom je ten Vas "smysl pro posvatno"?

      Vymazat
    7. Ano. Nepovažuju to za "drobné výtržnictví".

      Na zpívání rouhavých provokací a politických protestsongů mají k disposici veškerý veřejný prostor + k tomu určené místnosti či sály. Nikdo je - na rozdíl od kocourkovských zákonů - neomezuje. Tak co ještě chtějí? Co chtějí ti, co je podporují? Abychom to považovali za "drobné výtržnictví"? No way!

      Vymazat
    8. Ja Vas nepresvedcim, s tim se musim smirit. Ale nezlobte se, vezeni, to je moc. Nakonec to pravoslavne cirkvi uskodi.

      Vymazat
    9. Je to moc. Pro nás. Pro nás je moc i trest smrti za drogy v Singapooru nebo sekání rukou za krádež v některých muslimských zemích. Já je nepojedu paternalisovat - Vy ano?

      Mimochodem, psychologicky se vysvětluje zvýšená kriminalita Marokánců zde i - mimo jiné - tím, že zdejší tresty (a vůbec zacházení) jsou příliš mírné: v Maroku se prý, když jsou dopadeni při krádeži, musí modlit, aby policejní stanice nebyla daleko - po celou cestu na policii dostávají totiž v autě nakládačku. Není to nic neobvyklého: v Jiráskově U nás, když jsou dopadeni ti loupežníci, kteří na začátku poškodili boušínskému faráři úly, tak taky dostanou do držky, a ne málo! Někdy mám pocit, že by nebylo od věci, aby se ty časy, ve kterých to bylo normální, vrátily; určitě by se kradlo míň! Ale tím chci říct, že nevíte (ani Vy ani já), jestli by demokraticky humánní mírný trest nepůsobil na Pussy Riot jako povzbuzení k opakování. Rusové to vědí/cítí lépe a proto bych to opravdu nechal na nich!

      Vymazat
    10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    12. Leon Kreutzfeld1. srpna 2012 v 14:58

      Bohuzel ta zkusenost s predputinovskou dobou Vam dava za pravdu. Pravoslavny emirat jim ale jiste dost svymi hloupymi reakcemi nahrava.

      Vymazat
    13. AJ: měl jsem na mysli tento "happening". Tolokonnikovová prý rodila 72 hodin poté.

      (Upozorňuju, že ač si o tomto umění myslím svoje, nijak mě to nepohoršuje, pokud to nedělají na veřejnosti, neřku-li v chrámu. Poněkud mne uráží, když se pornografie vydává za umění, ale už jsem na ledacos zvyklý.)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Leon Kreutzfeld1. srpna 2012 v 12:42

    Vodniku, ten Vas pop Vam uplne vymyl mozek. Na Vas je videt, ze nabozenstvi je opium lidstva. Coz by bylo v poradku, pokud jim opijite jen sam sebe, ale kdyz tim opijite ostatni aby tyrali nejake hloupe mlade holky, tak to uz je na povazenou.

    OdpovědětVymazat
  6. "Irracionalitu přístupu okcidentálního intellektuála k tomuto incidentu dokonale charakterisuje e-mail od mého bratrance, který v jednom a tomtéž mailu odsuzuje uvěznění Pussy Riot a volá po jejich propuštění, současně ale schvaluje zavírání a zákaz "pravicově extremistických" skupin a dokonce Řezníka, Pitvy a Hrobky."

    Ono by se to taky dalo otočit:
    Irracionalitu přístupu pseudoorientálního intellektuála dokonale charakterisuje e-mail od Vodníka, ve kterém odsuzuje zavírání a zákaz "pravicově extremistických" skupin a dokonce Řezníka, Pitvy a Hrobky, současně ale schvaluje odsouzení Pussy Riot.


    Nevím, jak je to s tou inteligencí a vzdělaností a podobně, ale vypadá to na nějaké rodinné postižení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bratranec je nevlastní...

      Bratranec - liberál schvaluje uvěznění za názor a trvá na beztrestnosti znesvěcování. Já - neliberál trvám na beztrestnosti názoru a trestu za výtržnost. Považujete-li to za irracionální, budiž.

      Vymazat
  7. Diskuse jsem se neucastnila, neb je to mlaceni prazdne slamy a mimo rozsah mych zajmu. Pussies mne vubec nezajimaji, jak pussy, tak Pussy Riot..Ruske holky jsou rozjivene, teda byly, co je to napadlo, vetrat si pussies v chramu Spasitele ? Ha ha..Popopve mohou byt radi, ze se tam nevykadily, hned u Bohorodicky, no, na druhou stranu, na to uz by byl v te feudalni a zaostale zemi trest smrti...
    Delat brajgl v kostele je ale nevkusna vytrznost, chuliganstvi a absolutni neschopnost mit nejaky respekt. Jestli ho nemaji k Putinovi, O.K., ale znesvecenim chramu zaroven urazi ty obcany, co jsou pravoslavni a berou to demagogicky osobne. Jsou tu proti sobe dve ideologie. Jedna pussinska, sobecka a urazejici,- a druha, putinska, nemene bezohledna a prosazujici si zase svou vuli vezenim a represi. Obe ideologie stoji za velky Prd.
    Holkam meli dat mopy a hadry a nechat je par dni uklizet ten zacouzeny svatostanek. Vezeni si nezaslouzi..
    To neni jako u dua (na zacatku byli tri pachatele), Vondrak-Dupova, kde se sice neustale mluvi JEN o nalepkach, ackoliv ja vim, ze jejich trestni spis obsahoval 1,500 stranek moznych trestnich cinu..

    Toto stredoveke chovani putinovcu jen opetne ukazuje svetu, jak sproste a zle se chova ruska spolecnost ke svym zenam. Neandertalci. A pravoslavne Rusky ani netusi, ze je to hnusna diskriminace a nejen, ze si to nechaji libit, ale nechaji si jeste k tomu vymyvat mozky patrarchou a Pussies odsuzuji k tvrdym trestum.
    Mne to nepali, - at se tam treba rusti krestane samou laskou k bliznimu navzajem sezerou....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V stredovekom zaostalom nedemokratickom Rusku je trest smrti zakazany. V USA je to tak bezne, ale mna to nepali nech Vas kludne negri a hispanci zozeru. ha ha..

      Vymazat
    2. Trest smrti že je v Rusku zakázaný? To má být vtip? Oni přeci žádný trest smrti nepotřebují. Jednoduše nepohodlnou osobu zastřelí klidně i na ulici. Nějakého soudu není vůbec třeba. Odprásknout mladé nevycválané holky v kostele by ale byla přeci jenom trochu moc silná káva...

      Vymazat
    3. Jednoduše nepohodlnou osobu zastřelí klidně i na ulici.
      Ano, jako JFK. V USA s tím mají dlouhodobější zkušenosti, Rusáci se teprve musí učit. Ostatně Vaše poznámka, Leho, v době, kdy vešel ve známost Obamův dead list, působí svou nehoráznou nestydatostí až směšně.

      Vymazat
    4. Náhodou super - už to snad i vypadalo, jak se tady rozhádáme do krve, pak přijde leho, hodí nějakou dobrou anekdotu - a hned je líp, ne? :-)

      Vymazat
    5. Ano, je to legrace. Zacituji pouze nějaký naprosto jasný fakt a diskutéři začnou napadat moji osobu argumentujíce naprosto jinými a naprosto nesouvisejícími smyšlenkami. Co má JFK společného s tím, že se v Rusku střílejí novináři jak na běžícím pásu? A nejenom novináři. Co má s tímtéž společného mrtvý Miloševič?

      Odsuzovat rozpustilé holky za takovou ptákovinu může jenom diktátroský režim. Všude jinde by se něco podobného urovnalo pokutou. Rusko - 7 let žaláře. Tohle je civilizovaná země? Kromě těch státem vražděných novinářů, samozřejmě...

      Vymazat
  8. Tohle mě pobavilo:
    http://www.lidovky.cz/nemecky-arcibiskup-pozaduje-zakon-trestajici-rouhani-ppp-/ln_zahranici.asp?c=A120802_080743_ln_zahranici_ziz

    Vždyť přece poměrně ostré zákony proti rouhání máme v celé EU. Akorát se netýkají kultu Ježíše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, před rouháním ve veřejném prostoru je zákony chráněno pouze jediné náboženství. Ale tady v celé té debatě nejde o veřejný prostor, kde bych jejich rouhání musel (byť s nelibostí) tolerovat a musel bych protestovat proti jejich stíhání. Tady jde o požadavek beztrestnosti pro podobné počínání, nota bene hlavně ze strany těch, kteří zcela neomaleně právě svobodu názoru ve veřejném prostoru omezují.

      Vymazat
    2. Ten odkaz neměla být paralela. Já náhodou v otázce těch slepic jsem spíš na tvé straně.
      Samozřejmě že nejmilejší je mi syrově občanské řešení - že by je lidi z kostela prostě chytili za uši, odvlekli před chrám a tam pohodili.
      Nijak velké násilí, ale co největší potupa.
      Mostrproces je úchylárna, ale asi to bude souviset s pozadím té akce a určité skupiny na obou stranách poměřují síly. Slípky by normálně fásly pokutu nebo pár za uši, ale taky můžou schytat pár měsíců/let natvrdo, když budou Rusáci potřebovat ukázat zuby. Co se děje v pozadí netušíme asi nikdo z nás.

      Vymazat
    3. To by třeba v našich podmínkách mohl být adekvátní trest: dát jim tu pálku, kterou by dostali ti strejcové, co by jim zmalovali prdele. Ovšem může být, že v Rusku vnímají takové znesvěcení chrámu jako horší přečin než dát někomu do držky. Takže je nemíním poučovat o tom, co by s nima měli udělat.

      Vymazat
  9. Hm, kdysi na začátku celé akce jsem (víceméně žertem) nadhodil, že je to možná celé zaměřeno na Putinovo PR: "umělkyně" budou zatčeny, bude jim hrozit 8 let, Putin se přimluví, oni je pustí a Putin bude car - lidumil. Užuž to tak vypadalo. Jenže soud zatím klape zubama a tváří se nelítostně. Může být, že to sice je pro Putinovo PR, ale s malou obměnou: "umělkyně" budou zatčeny, bude jim hrozit 8 let, Putin se přimluví, oni je sice nepustí, ale Putin bude vypadat jako lidumil a soudy dokáží svou nezávislost na politické moci. Ovšem pokud se soud bude dopouštět nějakých třeskutých nezákoností a zavádět obvinění, která se jako výtržnost kvalifikovat nedají (jak jsem se s obavami vyjádřil ve své odpovědi Alkibiadovi), tak to všechno poserou: de facto nastolí pravoslavný emirát (© vp. Kreutzfeld), de iure budou předstírat putinovskou variantu demokracie, z holek budou hrdinky a z pravoslavné církve hrůzyplné společenství na úrovni nepřátel našií civilsace a svobody - wahabitských sunnitských terroristů. Nejsou to nakonec ti soudci, co soudí v žoldu západních ideodiversních centrál?

    OdpovědětVymazat
  10. V úvodníku na NP prohlásil Pussy Riot za hrdinky dosti nepřekvapivě Ondřej Neff. Můj názor tam poměrně přesně i s detaily vyjádřil atheista cnemovského ražení V. Novák (i v následné diskussi).

    OdpovědětVymazat
  11. Mimochodem, Naďa je moc hezká holka.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>