pondělí 17. prosince 2012

Svatozář

Rozhodnutí Brusselu povolit Slovákům na mincích svatozář jsme sice my, tmáři, uvítali, ale objektivně je to rozhodnutí pochybné. V podstatě měli pravdu zednářští politici z Francie a Řecka, když plaidovali pro striktně nábožensky neutrální design – bylo to v souladu s koncepcí EU jakožto sekulární politické struktury. To, že nyní Evropská komise dovolila křesťanství, nota bene katholickému, vystrčit růžky, se může stát zlověstným precedensem, kterého bude EU jednou litovat.

Je ovšem zábavné, jak se z porážky Brusselu zaradovali ti notoričtí eurofobové, kterým jinak křesťanství většinou vadí, v lepším případě visí u prdele. A také, jak se vždy najdou professionální intellektuálové typu Jána Steinhübela, ochotní „odborně” potvrdit jakoukoli kravinu.

P.S. pro Peterse: stále nemám žádné zprávy o nějakých reakcích řecké pravoslavné církve na tento postoj řeckých politických představitelů.

11 komentářů:

  1. Jsem celkem mimo současné politické dění, ale matně si vybavuji, že relativně nedávno Slováci snad dělali nějaké ofuky s penězma na Řecko. Nemohlo by tedy celé tohle s "C+M" být spíš takovou malou politickou pomstičkou, než nábožensky motivovaným aktem řecké pravoslavné církve?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyloučit se to nedá. Ale ať je to jak chce, jsem přesvědčen, že řecká pravoslavná církev s tím nemá nic společného.

      Vymazat
    2. A dáte to písemně? S podpisem patriarchy?

      Vymazat
    3. V čele řecké pravoslavné církve je arcibiskup athénský. :-) Ne, nedám, je to mé přesvědčení, dokud někdo neprokáže opak.

      Vymazat
    4. :-((( No jo, zase jsem se nechal nachytat... Takže ještě jednou: pravoslavná církev, to jsou věřící, laikové i duchovenstvo, živí i mrtví, i ti, co se ještě nenarodili. Nějaký "podpis patriarchy" neznamená mnoho, není to srovnatelné s "podpisem papeže" - v římskokatholické církvi se tou církví míní vždy spíš to duchovenstvo, kterému věřící dělají staffage. Pravoslavní hierarchové několikrát uzavřeli unii s Římem, ale církev ji nikdy nepřijala!

      Vymazat
    5. Neberte si to tak Vodníku. Sranda musí bejt. ;-)

      Vymazat
  2. Aston je EUrofob? Od kdy prosim vás? Aston je Klausofob :-D

    A ano, i já se tak trochu raduj, neb to, že v náboženství vidím věc minulosti, věc pro mě nedobrou, neznamená, že bych jej chtěl zakazovat, pronásledovat (spíše to bývá naopak, že). Tedy pokud je reálně z čeho se radovat - komise milostivě ustoupila v malichernosti...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych rekl pravdu, u Astona to nevim presne, ale NP je bastou eurofobu a z eurohujerky Harpyje tam uz dnes delaji antisemitku a muslimku! :-))

      Vymazat
    2. Pes skutečně poslední dobou začal víc reflektovat protiunijní názory, na rozdíl od dřívějška, kdy byl vyloženě prounijní, za baštu bych jej ale zrovna v tomto fakt neoznačil. To už spíš těch "vašich" sionistů :-)

      Vymazat
    3. Aston už asi s tim chcíplym psem nemá mnoho společnýho, kromě úvodníku k zatemnění politický situace .. na redakční práci má už dlouho pacholka Wágnera alias JAG. Maj to i v tiráži. Dotyčnej je neskrejvanej sympatizant Jakla, Hájka a celý tý hradní partičky, co se právě prohlásila za tu jedinou a správnou pravdu a lásku. Takže to sedí v každym przypadku ;-)

      Vymazat
    4. Jojo, to je jasný, přeci existují jen + a -, černá a bílá. A když máme tak silné argumenty, jako pacholek (znáte ho aspoň osobně, že tak žvaníte?), partička, prohlásili se (???)...a, škoda času.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>