úterý 22. ledna 2013

Nepoctivé námitky proti Schwarzenbergovi

Knížete Karla Schwarzenberga bych nikdy za presidenta nechtěl. Přemýšlím, kdo tam byl horší (Fischer, Sobotka, Zeman je tak nastejno...) Argumenty proti Schwarzenbergovi, poctivé či nepoctivé, omílají donekonečna Britské listy, OM, Tribun, CFP atd. O těch platných se nebudu dál šířit, jen bych zde chtěl vypíchnout několik argumentů, které osobně považuji za nepoctivé a nečestné.

1. „Karel Schwarzenberg je velmi bohatý“ No a? (víc nemám, co bych dodal, blbější námitka je jen, že je to šlechtic).
2. „Karel Schwarzenberg neumí pořádně česky“ To sice na první pohled smysl dává, ale můj názor je, že kdyby špatnou nebo archaickou češtinou říkal rozumné věci, dal bych mu přednost před někým, kdo bezchybně mele hovadiny.
3. „První dáma neumí česky“ Další z nacionalistických argumentů. Opět: pokud by to byl výtečný president, nebylo by to na závadu. Masaryková prý taky neuměla česky a to si o Masarykovi nemyslím, že byl výtečný president (byť ho řadím do té lepší poloviny).
4. „Karel Schwarzenberg je hulvát“ Pokud se tím míní jeho útoky (např. na Bátoru), pak je to validní argument. Pokud ale to, že si občas dovolí vulgarism, pak opakuji: pro mě v žádném případě neznamená, že sprostě mluvící člověk je taky sprosťák a naopak.
5. „Karel Schwarzenberg huhňá“ I to sice není maličkost, ale viz námitka č.2.
6. „Karel Schwarzenberg znamená, že presidentem bude Kalousek“ President má sice nějaké pravomoci, ale tvorba zákonů do nich nepatří. Že půjde lotrům na ruku, to se dá předpokládat, ale neomezenou moc tím ani Kalousek ani nikdo jiný nezíská. Něco jiného je ta ostuda, že český volič odměnil Kalouska a současnou vládu tím, že svěřil důležitou representační funkci jejímu prominentnímu členu. Může to napravit tím, že nezvolí Kalouska v příštích parlamentních volbách.
7. „Karel Schwarzenberg znamená rekatholisaci“ Od svobodného zednáře, který obdivuje a podporuje ruské satanistky, bych se žádné rekatholisace nebál. Církevní restituce je jiný business, za který je sice KS zpoluzodpovědný, ale který rovněž v žádném případě nějakou rekatholisaci neznamená

Má zcela osobní tolerance je vůči Schwarzenbergově usínání. V Parlamentě bych se tomu ani nedivil, na podiu při nějaké mezinárodní sešlosti už je to horší. Uznávám ale, že tato námitka je opodstatněná a má tolerance je zcela osobního rázu. Dále souhlasím i s jeho zpochybněním Benešových dekretů, ale chápu, že toto thema je pro Čechy tak ohrožující, že mu to nemohou odpustit (a jestli mu ve finiši něco zlomí krk, tak to bude tenhle výrok).

42 komentářů:

  1. První námitka je naprosto relevantní, bo podle klasika určuje třídu společnosti, za kterou bude kopat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno, já nevím jestli Tonda Zápotonda kopal za dělníky. Každopádně president se svými pravomocemi toho "za svou třídu" moc nenakope, proto to považuju za irrelevantní.

      Vymazat
    2. Mno, když soudci a vlastně všichni vysokoškoláci ve státní správě, školách (i ve stranickém aparátu) pohlédli na své výplatní pásky, zaplakali a nepochybovali kdo za koho kope.

      Prezident se svými pravomocemi je jako fotbalový trenér, ten toho taky moc nenakope, ale "pouze" vysílá hráče na hřiště. (Ústavní soud, Bankovní rada ČNB) Kdyby se ústavní soudci vybírali z druhé strany politického spektra, nikdy by se nepodepsali pod tezi, že tezi ústavy "zdravotnictví je placené na základě zdravotního pojištění a jinak bezplatné" prohlásí za slučitelnou s povinnými poplatky.

      Vymazat
    3. V ČR výši výplaty určuje president???

      Jestli se bude za zdraví platit, co a kolik, to určuje na prvním místě parlament a vláda. Podpis nejvyššího soudce nebo prézy je třešničkou na dortu, nikoli stavebním kamenem něčeho takového.

      Vymazat
  2. Bod 6 je relevanstní, Kalouskovu moc president-loutka posííli značně - synergie.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky myslím, že šestka patří do skupiny relevantních. Asi jako když Bárta řídil Johna.
    Presidentský úřad není zase tak bezvýznamný, aby nám mohlo být jedno, že tam bude ten maňas hájit zájmy někoho jiného.

    OdpovědětVymazat
  4. Charlotte Masaryková česky samozřejmě uměla, minimálně od doby co se přestěhovali do Prahy.
    Ne že by to byl relevantní bod, ale zrovna paní Masaryková byla dost výjimečná osobnost, tak bych ji s těmi dvěma takhle nesrovnával.

    Kdyby měl Zeman Rusku, co česky neumí, bylo by mi to taky jedno. Vůbec je mi jedno, co jsou zač manželky úředníků, pokud to nenarušuje výkon úřadu a nesnižuje dojivost.
    Paní Zemanové i Schwarzenbergové tímto posílám pozdrav a přání, aby, pokud jejich manželé usednou do presidenstkého křesla, sebou nenechaly manipulovata a zůstaly civilní.

    OdpovědětVymazat
  5. Leon Kreutzfeld22. ledna 2013 v 16:31

    Take povazuji 6 za relevantni a poctivou namitku. Ten stary tunnelar posunul nedavno kvalitu ceske neliberalni demokracie do noveho levelu a Get Out Of Jail Free card se vzdycky hodi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hylš, Gogo, LK: Bárta i John, to bylo dění v parlamentu. Pokud je to s něčím srovnatelné, tak se vztahem Klaus – ODS. A dá se říct, že Klaus jako president nějak aktivně zaváděl ódéesácké manýry? Ano, předtím, když byl premiér, ale jako préza? Může dát nebo nedat veto tam či onde, ale to je ten evt. poslední hřebíček do rakve, kterou vyhobloval parlament a vláda. Nebo se pletu?

      Vymazat
    2. Klaus jako president nebyl členem ODS. A když jím byl, jela ODS spíš podle něj než naopak. Myslím, že jeho vystoupení z ODS bylo právě kvůli tomu, že se vzdalovala jeho cestě a on už neměl sílu to změnit.
      Tj. přesný opak Ochrapy, který vystřídal několik stran a nyní dělá panáka Kalousovi a jeho bandě - tj. přizpůsobuje při vidině koryta tomu, kdo mu ho přistrčí. Co přesně očekávají za přínos z hradu, co nevím. Pár zákonných pravomocí mít bude, pak spoustu více či méně formálního vlivu.
      Dovedu si představit i situaci, kdy něco plácne a postaví se to tak, že co bylo slíbeno, by se mělo dodržet. Při vidině toho, ke komu cítí ochrapa loyalitu si myslím, že si od toho slibují např. potvrzení a rozšíření církevní rozkrádačky a rabování průlomem před rok 1948, které si individuálně Ochrapa s Havlem dovedli zařídit.

      Vymazat
    3. Proč používáte Klause jako etalon?

      Vymazat
    4. Gogo: však on přece KS taky řekl, že svlékne partajní příslušnost jako kabát, až bude president; to by pak ta situace byla stejná jako vztah president/ex-ódéesák Klaus vs. ODS.

      Pár zákonných pravomocí mít bude, pak spoustu více či méně formálního vlivu.
      No právě. Osobně pochybuji, že to lze formulovat tak, že skrze něj bude vládnout Kalousek. Ale třeba se pletu, od toho je tu ta diskusse.

      M. Hylš: jak to myslíte?

      Vymazat
    5. Vztah Schwarzenberg - Kalousek (TOP09) vůbec není jako Klaus - ODS. Vám snad Klaus někdy přišel jako loutka, nebo na druhou stranu ODS jako kulisa?

      Evidentně jde o hodně - takhle divoký boj jsme ještě nezažili, a to už jsme zažili ledacos!

      Vymazat
    6. Vy si opravdu mysliíte že Schwarzenberg je loutka? Svatá prostoto....

      Vymazat
    7. Ochrapa nemá co svlékat, on žádnou partajní identitu jakožto politický prostitut nemá.
      On jen poté, co ztratil bydlo u Havla, byl chvíli bezprizorní a hledal kdo by mu přihrál koryto a našel v Kalousovi spojence. Každý krade jinou metodou a oba byli v minulosti velmi úspěšní.

      Vymazat
  6. K tomu chrápání - mám takový dojem, že Zemana jsem taky viděl v sestřihu vtipných záběrů, kde chrápal na schůzích a klátil se u toho. KS to sice bere mnohem víc, ale v podstatě budeme mít ochrapu tak jako tak.

    Jestli pánové trpí poruchou, mají se léčit. Jakkoliv to lidsky chápu, mají chrnět ve svém volnu a do práce chodit odpočatí. Pokud toho nejsou schopni, nechť užívají starobních důchodů a nelezou na posty, které už fyziky nezvládají.

    OdpovědětVymazat
  7. K těm bodům 2/ a 3/ - není to tak, že z (politicko-historického) kontextu vyplývá, že od KS nikdo realisticky neočekává, že bude říkat 'rozumné věci' a nebo bude 'výtečný president' a proto se klade důraz na projev/češtinu, apd.?

    Blbější námitka je jen, že je to šlechtic
    Tady snad ani nejde o to, že on sám je šlechtic, ale jak se k tomu šlechtictví stavějí jeho voliči. V tomto případě považuji poukazování na maloměstskou adoraci šlechtictví u některých Čechů (ať už je to z jakýchkoliv důvodů - předpokládám, že nikdo, kdo je skutečný monarchista si nebude myslet, že volbou KS se svému ideálu nějak přiblíží...) za výtku oprávněnou.

    Jinak tu předvolební smršť na BL považuji za ostudnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. od KS nikdo realisticky neočekává, že bude říkat 'rozumné věci' a nebo bude 'výtečný president' a proto se klade důraz na projev/češtinu, apd.?
      Já myslím, že celá ta "kulturní fronta" vážně věří tomu, co říká, že očekávají nového Havla nebo Masaryka, navrch se šlechtickým šmrncem. Jim ta špatná čeština nebo výslovnost nevadí z téhož důvodu, ze kterého by nevadila mně, kdyby šlo o dobrého presidenta.

      V tomto případě považuji poukazování na maloměstskou adoraci šlechtictví u některých Čechů ...za výtku oprávněnou.
      Ano. Naprosto. Já ale nemluvil o adoraci šlechtictví jeho zmanipulovaných nohsledů, nýbrž o tom, že někteří jeho opponenti mu ten jeho původ vyčítají.

      Vymazat
    2. Celá kulturní fronta jsou pražští komedianti, jejich valná část věří v chirurgické schopnosti Ladislava Chudíka. Smutné je, že hlavní mediální prostor zaplnili právě tihle pitomci. Uvidíme, jestli to nepřepísknou a lidi nebudou volit natruc. Sice budou pipeny natáčet videa o přemlouvání báby a vymýšlet si ankety, kde inteligenti, umělci a obyvatelé metropolí volí samozřejmě Kchárla, ale u domorodců člověk nikdy neví, když např. propadl milášek Fischer.

      Vymazat
    3. Přesně tento názor se začíná šířit.

      Vymazat
    4. 1/ Aha. Beru, i když to pořád vidím částečně jako seznam +/-, viz moje odpověď Gogovi. Stranou: Jak mouhou ti lidé něco 'očekávat', ten člověk se již projevil, ne?
      2/ Aha podruhé. Toho jsem si nevšiml, že by mu někdo vyčítal šlechtictví, jako třídní původ...

      Vymazat
    5. AJ: no nějaké námitky tohoto typu se mihly na těch levicových webech.

      Vymazat
  8. Gogo: ...pokud to nenarušuje výkon úřadu
    No a to já si právě nejsem jist, že neznalost češtiny by pro výkon role manželky českého presidenta byla jen nějaká podružná, kosmetická vada... Každopádně by ji ve výkonu té funkce nepomáhala a její potenciál by byl již od počátku limitován. Samozřejmě, jazyk se lze naučit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že nejvyšším úředníkem je on a ne jeho choť. Tedy že manželka se účastní pouze společenských akcí a "nemluví" do ničeho jiného, takže nevadí, že jí domorodec nebude rozumět a ona jemu. To, že domorodí pisálci budou mít problémy dělat pitomé rozhovory, je mi jedno. Není mi známa žádná povinnost presidentského partnera, která by vyžadovala znalost jazyka. Je samozřejmě lepší, když partner zapadne mezi domorodce a taky to cosi vypovídá o směrování kandidáta, jeho životních prioritách apod. Samozřejmě hodně záleží na historii páru. Něco jiného by byl Okamura, kdyby si čerstvě přivezl Japonku a něco jiného je starý jezevec, mediálně předstírající české vlastenectví.

      Striktně vzato, nic jako výkon role partnera presidenta neexistuje. Kdyby partnera neměl, nebo to byl muž, anebo byl ten člověk vážně nemocen ... prostě volíme presidenta a ne jeho partnera.

      Druhá věc je, že volba partnera, přátel a vůbec kontext osoby dává tušit co je kdo zač.

      Vymazat
    2. Gogo: Samozřejmě, presidentova choť nemusí dělat nic. To je ale právě to omezení jejího potenciálu, o kterém jsem se zmiňoval výše. Ta role partnera presidenta je implikována.

      Jinak, souhlasil bych s vámi téměř beze zbytku, kdybychom se bavili od počátku teoreticky o nějakém obecném 'cizím' kandidátovi. My se ale bavím o konkrétním KS, u kterého je jeho čeština nebo cizí manželka pouze další komplikací. Jinými slovy, když si uděláme seznam plusů a mínusů kandidáta (včetně zde námi diskutovaných podružností, jako je jazyk, apd. [do plusů bychom mohli dát němčinu]) tak by našim cílem mělo být co nejvíce položek na straně plusů a je otázkou, zda tomu tak u KS je... (Tím, ovšem nechci říct, že podobný proces by u Zemana nemohl dopadnout podobně tristně, i když z jiných důvodů).

      Vymazat
    3. On je prostě rozdíl, jestli by šlo o Japonku, která sice neumí, ale země ji zajímá, je tady ráda a svůj osud se státem spojuje a nějakou jinou paní, kterou za země zajímá jen jako zdroj příjmů, jazyk považuje za méněcenný a nechce být s tím vším spojována (to jsem napsal jako teoretický protipól, to neměla být charakteristika Ochrapovy manželky - vůbec ji neznám)

      Vymazat
    4. Gogo: Jasně, to chápu a souhlasím, i když je to IMO platné opět pouze v té teoretické rovině, neb manželka KS již byla do role chotě českého politika 'obsazena' a její postoj, zájem, atd. je tedy znám a měl by být indikátorem jejích postojů v případné roli manželky presidenta...

      Vymazat
    5. Já myslím, že nejsme ve sporu, jen jsem chtěl poukázat na širší souvislosti. Jazyková bariéra je možná nepříjemná, manželka samotná je pro volbu nepodstatná, ale dá se z toho všeho samozřejmě dovodit určitý kontext, který může voliči napovědět, zda je takový kandidát vhodný či ne.
      Smutné je, že v případě těch dvou vybíráme ze špatného a ještě horšího.

      Vymazat
    6. Přičemž ani není jasné který je který.

      Vymazat
    7. Já myslím, že rozdíl mezi nimi je: jeden je za osmnáct, zatímco druhý (bez dvou) za dvacet.

      Vymazat
  9. Vy, kteří žijete v Česku, poraďte mi! Je toto myšleno vážně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, tohle je něco :-D Třeba je Zeman kurevsky rafinovaný!

      Vymazat
    2. Kristepane, tohle je asi taky vážně, vždyť tam sedí Vaculík, který "mu prostě věří"!!!

      Josef Laufer to dělal z prospěchu, ale tihle to dělají z nadšení a dobrovolně jako Pavka Kohout v 50. letech. Nebo má pravdu pan Hylš, a tohle všechno organisuje nějaký Zemanův agent?

      Vymazat
    3. A tohle mi teda přijde už jako vyslovená sabotage.

      Vymazat
    4. Kampaň začíná požírat sebe sama :-) Holt to přepálili podobně, jako předtím Fischer (chucpe věci jako navážení se do komunistů a obdiv disidentů). Zda to u Karla přinese podobně negativní výsledek těžko říci, Zeman se zas překonává v hovadskosti a opakuje se jak stará deska.

      Poslední video odstraněno - co tam bylo?

      Vymazat
    5. Mně se zdá, že pražští komedianti finišují a ještě z nich vypadne pár kousků, na které se budou za 5 let posílat odkazy u dalších voleb.
      Já myslím, že tahle oblast snad ani nemá dno...

      Vymazat
    6. Ten náhled dostatečně napověděl...argumenty intelektuální elity, že jo?

      Vymazat
    7. Ne. Na tom klipu byl nějaký hubený chudáček ve věku 16 - 17 let a na nějaký známý beat (Gangnam Style?) úplně falešně a mimo rythmus rapoval "Volte Karla (atd.)"

      Vymazat
    8. Vodníku Vodníku...ironie přeci :-)

      Vymazat
  10. Narazil jsem na zajímavého autora:
    http://m.idnes.cz/blog/?t=new&us=18030&page=1&u=vitjedlicka

    OdpovědětVymazat
  11. Jo jo , za Karlem stojí směšný zmanipulovaný pražský komedianti a popletený floutkové lehkoživkové a coury. To my co volíme Miloše víme že za našim kandidátem stojí ty dovopravdu těžký váhy a proto má náš hlas!

    http://m.ihned.cz/c1-59193690-advokat-s-pochybnou-minulosti-objednal-inzerat-proti-schwarzenbergovi-ten-se-brani

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>