neděle 27. ledna 2013

Respekt k demokracii

Umělci, intelektuálové a lidé z okruhu bývalého prezidenta Václava Havla (už když tohle čtu, udělá se mi husí kůže) podepsali iniciativu, kterou vzkazují Zemanovi, že není a nikdy nebude jejich president.

Svým způsobem s nimi sympathisuji - Miloš Zeman není a nikdy nebude ani "můj" president, tak jako jím nebyl Václav Klaus a po bombardování Jugoslávie ani Václav Havel. Ale sympathie je jedna věc a respekt k výsledku demokratických mechanismů druhá. Ronald Reagan by těmto remcálkům řekl: "Put up or shut up!". Kdyby něco takového řekl Zeman, byl by promptně označen za klon Lukašenka.

Zemana si zvolilo 2 717 405 Čechů, z těch 2 241 171 hlasů pro Schwarzenberga jich zřejmě valná většina se skřípějícími zuby přijme fakt, že jejich presidentem je Zeman. Umělci, intelektuálové a lidé z okruhu bývalého prezidenta Václava Havla by měli udělat totéž a nebo emigrovat, jak tím vyhrožoval Václav Klaus.

Českou republiku čeká pět (ale s největší pravděpodobností deset) neradostných let. Způsob, jakým tito havloidi ventilují svou frustraci, nepovažuji za konstruktivní pokus o vyrovnání se se situací. Ti, kteří nejvíc křičí o demokracii a o tom, jak patříme na Západ, tímto postojem dokonale předvádí, že tam oni sami nepatří.

Aktualisace: zdá se, že to není úplně kosher - od podpisu se distancují Roman Holý a Veronika Žilková; kdoví, kdo všechno to podepsal. Naopak Sommerová za svým podpisem stojí, takže nějaká ta petice zřejmě existuje.

17 komentářů:

  1. Ona to byla volba mezi vředem a rakovinou. Někdo se bojí víc vředu, jiný rakoviny.. to je na zvážení každého soudruha. Vůbec bych nezazlíval komukoliv, kdo volil Ochrapu z obdobných pozic, že není nadšen Zemanem. Ani já nejsem.
    Co mě ovšem uvádí do rozpaků, jsou vlny rozjásaných komediantů a hurákarlíků mezi pubescenty. Už jsem to říkal delší dobu - nikdy jsem si nemyslel, že budu na Klause vzpomínat tak rád.

    OdpovědětVymazat
  2. Nadpis je divný, respekt k výsledkům voleb chápu, ale k demokracii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Demokrat (opravdový) respektuje demokracii tím, že respektuje výsledky voleb.

      Vymazat
    2. Od příchodu Václava Havla na Hrad v českém mainstreamu platí, že demokracie je, když lidé hlasují jak "my" chceme. V opačném případě hlasovala zdivočelá lůza, na kterou nebudeme brát ohled. (A samozřejmě svobodná média jsou pouze a jedině ta, která hlásají "naše" názory. Pluralita názorů je příznakem bolševického a ruského vlivu)

      Vymazat
    3. Buďme spravedliví. Před rokem 1990 nebylo především možno kandidovat mimo Národní frontu (tedy nebýt prakticky nominovaný KSČ). Kdo se o to symbolicky pokusil, špatně dopadl (Wonka?) - čímž myslím kriminál natvrdo. Wonka na to doplatil dokonce životem. KSČ měla ze zákona zajištěnou vedoucí úlohu, ti se nijak nepotřebovali pohoršovat, že jejich kandidát neprošel. Oni se servali o koryto v rámci partaje a pak se nechal kandidát potvrdit ve volbách. U voleb se často ani nechodilo za plentu a účast bývala hodně vysoká (i když ne stoprocentní ).
      Dnes je protlačení kandidáta trošku komplikovanější, zejména proto, že lidi jsou už naštvaní na papaláše, kteří si nijak nezadají s těmi bolševickými (často jsou to přímo oni ) a poslední dobou už ani tolik nezabírají na strašení komunismem, propadnutí hlasu a doporučení od komediantů, sportovců a lidí, kteří se navzájem označují za "osobnosti".

      Zrovna pluralita není pro bolševiky ani Rusko zrovna moc typická.

      Vymazat
    4. Aha, tak znova: pro česká nekomunistická média je "pluralita názorů příznakem bolševického a ruského vlivu". O bolševicích, ani o Rusku samozřejmě téměř nic nevědí, o to se nepřu.

      Co bylo před rokem 90 je pro hodnocení protidemokratického étosu polistopadových elit zcela irelevantní.

      Wonka doplatil životem na hladovku, to se holt stává, že když nejím, tak umřu. I lidem na svobodě.

      Vymazat
    5. Psal jste "od příchodu Havla", což vyvolávalo dojem, jakoby to předtím bylo lepší. Proto moje reakce.
      Jinak máte pravdu, že nesouhlas s prodejným mainstreamem je nálepkován buď jako pravicový extremismus nebo komunistický ruský vliv, přičemž první spojují s nacionálním socialismem a to druhé s Putinovským Ruskem. Čert se v nich pak vyznej!

      Vymazat
    6. No, tím že vymezím nějakou dobu a vyjádřím se k ní kriticky, neznamená to, že jiné doby jsou lepší. Ledaže používám zvrácenou logiku "prodejného mainstreamu".

      Vymazat
  3. Promiňte, není mi to jasné. Vy se vskutku stále domníváte, že to byly hlasy voličů, které rozhodly o počtu hlasů pro kadidáty? Jak pozoruhodné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co o tom rozhodlo podle Vás? Podle mých informací lze s hlasy švindlovat jen do určité míry, je to velmi omezené a může to zaručit jen velmi těsný výsledek. Ale Zemanovo vítězství bylo o nějakých 10%, navrch síly, které by mohly použít tento modus operandi, stály spíše za Schwarzenbergem (viz všechny media apod.).

      Je to sice vlastně offtopic, mimo námět tohoto postu, ale budiž. Pokud v těchto volbách hledáte nějaké spiknutí, musíte jít ještě před první kolo, k vyřazení Okamury a k tomu, že z těch 9 připuštěných kandidátů žádný nebyl opravdu nezávislý, všichni byli sionisté atd. Fakt, že navzdory knížecí mediální hysterii vyhrál Zeman, znamená, že těm, kteří na tom měli zájem, i on vyhovuje.

      Víte, jsou spiklenecké theorie pravděpodobné a méně pravděpodobné. Možnost, že někdo falšováním ovlivnil výsledek druhého kola těchto voleb, sice vyloučit nemohu, ale řadím zatím mezi ty méně pravděpodobné

      Vymazat
    2. Rohodlo totéž, co rozhodlo, že Okamura se tam nesmí dostat. Položte si otázku, na základě jakých informací je tato země řízena, kdo je dodává a kdo má k dispozici aparát schopný manipulace s čímkoliv.

      Vymazat
    3. Já jsem Vás podezíral z ironie a vy to zatím myslíte vážně. Jsem si téměř jistý, že volební komise s výsledky nemanipulují. Rozhodně ne u běžných voleb, už jen proto, že jsou zastoupeni zástupci více stran. U presidentské volby by bylo teoreticky možné, že by se sešla komise jednobarevná, ale přece jen, takhle fyzicky vlastníma rukama měnit lístky.. to si fakt nemyslím. To už bychom byli jako v USA.

      Co ale jako problém vidím, je úřednická losovačka, Hamplův vzorec a nález ústavního soudu, který pro příští volby vydal jasný signál, že metodická příprava voleb začne být důležitější než lístky voličů. Příště budou losovačky plánované - co byl letos náhodný úřednický chaos a bordel, chytí příště kontury a registrace bude cosi jako úřední předvýběr podle předem neznámých pravidel. Asi jako objednané průzkumy veřejného mínění.

      Letos občan prohrál 2x. Poprve skrze ústavní soud ztratil jistotu alespoň procesně korektní registrace a podruhe pak výběrem mezi nepřijatelnými kandidáty. Přesto jsem toho názoru, že to, co lidi do krabic naházeli, to se objevilo ve výsledcích. A taky na rozdíl od např. USA jsme schopni eventuleně lístky přepočítat.

      Vymazat
    4. Takže Vy si myslíte, že "to" rozhodlo, že zvítězí Zeman, ačkoli ve skutečnosti dostal (možná) víc hlasů Schwarzenberg?

      Vymazat
    5. Mno... jak to jen napsat. Já jsem si jist, a z kávové ssedliny to nemám, že Zeman jako vítěz byl určen už před zahájením prvního kola, a dostal-li či nedostal k tomu potřebný počet hlasů už to neovlivnilo.

      Vymazat
    6. A vlastně ještě neco. Domnívám se, že správná otázky není: "Proč Zeman?", ale proč ne tamten, tenhle nebo onen.
      Dále se, a to oprávněně domnívám, že motivací nebyla moc, ale zahraničně bezpečnostní důvody. Bylo by například zajímavé vědět, jestli má, a pokud tak s kým, Pitomio ty podezřelé kontakty a proč ne pouze s jednou stranou.

      Vymazat
    7. Báša: jak už jsem napsal, tato podezření s Vámi z větší části nesdílím. Před prvním kolem se postarali, aby se do výběru nedostal žádný závadový kandidát (a nevím, v čem jim mohl vadit Okamura), pak už na tom asi tolik nezáleželo, v druhém kole asi už vůbec ne.

      Nicméně jestliže zvítězil (a ne o málo!) Zeman přes tu gigantickou mediální massage ve prospěch Karla Schwarzenberga, je to důvod k zamyšlení. Jednak to potvrzuje moje pozorování, že český (najmě pražský kavárenský) intellektuál je daleko manipulovatelnější než hanácký selský rozum (zdravím nejmenovaného ;-)), druhak to znamená, že media poznala, že to nevyrobila nejlíp a budou hledět se z toho poučit!

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>