pondělí 14. ledna 2013

Sprcha: deset let

(napsáno s použitím víc jak 6 let starého článku z Vrby a Petersových článků 1, 2 a 3)

V těchto dnech tomu bude 10 let, co začala památná historie serveru, jenž se stal pro všechny jeho účastníky legendou – serveru Sprcha.com. Kolik lidí se tam sešlo! Kolik se jich spřátelilo a nebo naopak znepřátelilo! Přinejmenším čtyři jsou po smrti - pan Táborský, Husita, Max a Archaix – ale může jich být i víc: kdoví, jak je na tom starý pan König, JN nebo Petr Motyka, dlouho o sobě nedal vědět Jednorožec. Ostatní si čas od času připomenou „zlaté časy Sprchy“, když se debata vydaří, popřípadě ohodnotí kommentář sprchovací hláškou „I pětka je málo!“

EMBRYONÁLNÍ SPRCHA
Sprcha jako server fysicky vznikla někdy v červenci 2002, založena Janem Klabačkou. V té době na ni velmi sporadicky přispívalo vedle samotného zakladatele jen pár lidí: V. Pinkava, Jiřina Fuchsová, později i moje maličkost a další. Peters tomuto období říká „blog Jeny/JK“.

PŘEDPOTOPNÍ SPRCHA
Relevantní historie Klabačkovy Sprchy se počíná polovinou ledna 2003, kdy se na ni massálně přesunuli přispěvatelé z Britských listů poté, co tam Čulík s Pantůčkem zrušili diskusse. Toto období, pro které jsem převzal Petersův název, bylo jedno z nejlepších, přispívali tam nejrůznější přispěvatelé nejrůznějších názorů. Známkování se prakticky nepoužívalo, protože trolly a flamery vyhazoval správce sám. Nicméně jak se postupně ukazovala nerealisovatelnou idea slušného diskusního serveru v českém jazykovém prostředí, rostla i frustrace Jana Klabačky, až konečně v polovině července 2003, unaven pruděním některých diskutujících, Sprchu uzavřel. Tuto událost Peters nazývá „potopa“.

SPRCHA SANHEDRINU
Uzavření Sprchy jsme nesli dost těžce. Proto došlo v létě 2003 k unikátnímu počinu: nějakých plusmínus 15 uživatelů, kteří se až na naprosté výjimky znali pouze virtuálně, se dalo dohromady, sebrali peníze, Max opatřil železo, Jezovec provozovatele serveru a v září 2003 se za pomoci Jana Klabačky spustila nová Sprcha pod kolektivní správou jedenácti členů, kteří si dali název Sanhedrin. Tato "Sprcha Sanhedrinu" (Peters: „Popotopní“) začala využívat známkování jako moderovacího prostředku. Počáteční fáze této etapy Sprchy patří IMHO rovněž k těm nejlepším. V této době se také uskutečnila řada osobních setkání v Praze a v Prostějově.

Bohužel, poměrně záhy se ukázalo, že řada (snad většina) diskutujících používá známkování nikoli k ohodnocení kvality komentáře, nýbrž k vyjádření souhlasu nebo nesouhlasu s názorem pisatele. Jakožto člen Sanhedrinu jsem na tento nešvar od samého začátku poukazoval a snažil se s ním něco udělat, za což jsem si ovšem od těch, kterých se to především týkalo, vysloužil nejednu peprnou a rozhořčenou poznámku o tom, že buseruji. Na Sprše mezitím vznikla řada osobních animosit, které se rovněž promítly do známkování. Když jsem viděl, že s určitými lidmi prostě nepohnu a že známkování kvality komentáře jakožto moderovací prostředek je v českojazyčném prostředí (s tak málo členy) illuse, navrhl jsem jeho zrušení. Ani tento návrh se nesetkal s ohlasem. Protože jsem za chod takovéhle Sprchy nechtěl nadále přebírat zodpovědnost, vystoupil jsem v říjnu 2004 ze Sanhedrinu (měsíc přede mnou tak učinil „otec-zakladatel“ Jan Klabačka a Jarda z Písku).

SPRCHA KLANU
Mezitím nabyly animosity na Sprše konkrétnějších forem: skupina přispěvatelů, jejichž názory se formovaly za bolševika pod vlivem vysílání Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy, po listopadu 1989 pak časopisem Respekt, který byl jeho prodloužením, utvořila jednotný názorový blok. Tento blok, jenž si záhy vysloužil termín "Klan", jednotně vysoce hodnotil vlastní komentáře, ať byla jejich úroveň sebehorší a nemilosrdně trestal názory oponentů nízkými známkami. Proti tomuto Klanu ovšem nevznikl žádný názorově jednotný "Protiklan", jeho odpůrci žádnou podobnou jednotící ideologii (volný trh, sionism, obdiv k USA) neměli. Mně osobně byla některými nejagilnějšími členy Klanu smysluplná diskuse prakticky znemožněna a tak jsem na začátku prosince 2004 přestal na Sprše diskutovat, o rok později pak psát vůbec.

Řádění Klanu záhy nabylo takových rozměrů, že o "Sprše Klanu" lze hovořit minimálně od r. 2005, ne-li dříve. Klan přeměnil Sprchu na svou ideologickou platformu a během rekordního času vyštípal ze Sprchy téměř všechny názorové odpůrce. Peters proto nazývá toto období „porozkolní Sprcha“. Ti, kteří neodešli dobrovolně, byli nakonec ostrakizováni. V červnu 2005 tam ještě jednou proběhla několikadenní debata o známkování, do níž jsem rovněž zasáhl, ale nezměnila vůbec nic: Klan si pochopitelně tento prostředek k likvidaci protivníka (která se ovšem tvářila, jako demokratický konsensus účastníků) nenechal vzít z rukou a dokonce se uchýlil k odhalování občanských jmen. Sanhedrin proti tomuto řádění nezasáhl; jeho neschopnost a zbytečnost se ukázala v celé své nahotě. Vposled tam dokonce došlo k nechutnému pokusu dvou členů Klanu poškodit opponenta v reálném životě (typicky česky udáním na pracovišti). Přispívat na Sprchu s jiným názorem, než jaký vyznává Klan, se tedy bez nadsázky stalo adrenalinovým sportem. Občas se tam mihnul někdo nový, ale pokud ideologicky nevyhovoval, uštědřil mu Klan rituální výprask, popř. ho vynuloval tak, že nemohl dál přispívat.

NÁSLEDNICKÉ BLOGY
Mezitím vzniklo několik následnických blogů. První byla Vrba Alexe Juchelky, někdy před koncem roku 2004. I na toto období vzpomínám velmi rád, sešli se tu prakticky všichni, kteří ze Sprchy odešli dobrovolně či nedobrovolně. Poté, co si v létě 2005 založil Peters vlastní blog a diskutoval na Vrbě stále méně, života na Vrbě ubývalo. Většina diskutérů se pohybovala na více blozích. V létě 2008 se Klanu podařilo vypráskat ze Sprchy posledního otloukánka, Kapitána, který založil svého Nautila. Když Peters v lednu 2010 zrušil na svém blogu diskusse, založil Tomáš Pecina jako náhradní prostor k diskussím předchůdce těchto stránek Diskuse LW, jenž byl za tři měsíce nahrazen tímto výtvorem Jardy z Písku, tehdy pod názvem DiscussionSpeed. Své blogy založili i Leon Kreutzfeld, Starý pán, Jezovec, Andy a Astr. Na rozdíl od Peterse nedávám oba blogy Tomáše Peciny, Slepecká hůl a Παραγραφος, do žádné souvislosti se Sprchou. Stejně tak těžko hledat nějaké spojitosti mezi Sprchou a Nezvědavcem, ač i tam se občas mihnou někteří bývalí Sprchaři. V digitální mlze pak zmizel beze stopy i otec-zakladatel Sprchy, Jan Klabačka.

BLOG KLANU
Schopnost členů Klanu psát vlastní původní články se posléze ukázala jako limitovaná a tak Sprcha zmrtvěla do stadia klinické smrti, což Peters nazval „skomírající Sprchou“. Zhruba v době, kdy Alex Juchelka po více jak pěti letech zavřel Vrbu (březen 2010), která se stala nepotřebnou, jak se diskusse rozředily do několika blogů, a kdy tento blog nahradil Pecinovu Diskussi LW, zrušila i Sprcha svou domainu a přestěhovala se na novou adresu. Zůstala však stejným zombie jako předtím. Pokud Peters nazývá počáteční existenci Sprchy „blog Jeny/JK“, já bych nazval tuto zatím poslední fasi „blog Klanu“. Nové články tam vycházely přesně půl roku, pak zmrtvěla docela (nepočítám čtyři novoroční pozdravy cca před rokem). Nikdo by při návštěvě tohoto blogu nehádal, že to před deseti lety býval jeden z nejzajímavějších a nejbouřlivějších serverů na českojazyčném netu, na který jeho tehdejší účastníci dodnes nejednou zavzpomínají.

Aktualisace: z odkazu v Petersově článku jsem vyčetl, že Kapitán si chodil na Sprchu pro výprask i po založení Nautila. Jeho poslední kommentáře nesou datum 23. 10. 2008

69 komentářů:

  1. Dík za vzpomínky. Pro mě, jakožto osobu sociologií teoreticky nepoučenou, bylo úžasný sledovat, jak ta jinde vzývaná "liberální samosprávná demokracie" nefunguje a zvrhává se v tu či onu verzi šikany a totality. A prošlo si tim od té doby mnoho jiných "otevřených diskusí", včetně třeba i úzce zájmovýho fóra Českých drah.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jonáši, nikdo, ale naprosto nikdo, nedokáže vymyslet horší diktaturu nebo tyranii než pět liberálů společnou prací na ideálu naprosté svobody.

      Vymazat
  2. Letí to...
    Sprcha Klanu se podle mého mínění dělí na dvě fáze. V první se mezi pár jedinci rozvíjela nenávist, která ve druhé fázi přerostla do neřešitelných rozměrů, končících průniky do reálného života. Nebylo to rozhodně jednostranné a já se mnohdy cítil jako svědek občanské války.

    Jen ještě dodám, že ze sbírky z roku 2004 zůstalo na účtu několik tisíc Kč, které mám stále ve své správě. Kdysi jsem v době smrti Maxe a vypnutí serveru prohlásil, že je daruji na výcvik slepeckých psů jakmile ztratím kontakt na posledního sprchaře. Choval jsem totiž naději, že Sprcha vstane ještě jednou z popela a peníze se můžou hodit. Doba ale pokročila a jednak už si nemyslím, že by se mohla historie zopakovat, hlavně ale pokročila i technika a kecárnu lze hostovat snadněji než tomu bylo dříve na komplikovaném systému Scoop.
    Takže pokud souhlasíte, přátelé, zanesl bych ty peníze slepeckým psům a jako dárce uvedu Sprcha.com. Bude to taková optimistická tečka za tím celým případem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že ty peníze těm psům můžeš poslat.

      Dvě fase "Sprchy Klanu" - nevidím to tak differencovaně. Myslím, že se jednalo o plynulý process, který lze rozdělit stejně oprávněněn do více fasí. Všimni si, že v článku jedině této etapě - na rozdíl od těch ostatních čtyř - nedávám fixní, přesně identifikovatelný začátek. Začalo to už trollováním někdy v r.2004, ty průniky do reálného života se táhly až do vypráskání Kapitána; dá se v tom rozlišit několik period, z nichž ty poslední už jsem ani nezaznamenával.

      Vymazat
    2. Určitě souhlasím, je to dobrý účel a obnovení Sprchy opravdu nehrozí. Krátce po smrti Maxe jsem uvažoval, že bych požádal o předání, když klan nebyl schopen server dále provozovat, ale byl to Scoop a s tím spojená časová náročnost, co mne od toho odradilo.

      Bohužel klan se zachoval stejně egoisticky a destruktivně, jako vždy a celý obsah natrvalo zmizel. Sebekriticky se přiznávám, že v tého věci jsem nebyl o mnoho lepší a stáhl jen své články včetně diskusí. Tehdy jsem nevěřil, že to mohou jen tak vypnout a nechat být...

      Možná bych Vám Vodníku mohl vysvětlit svůj tehdejší postoj, když jsem byl podle Vás "práskán". Byl to pro mne trénink, v nepřátelském prostředí, mezi lidmi, kteří při pohledu na kruh říkají čtverec:) Taková zvrhlá zábava:) To skončilo, když Max, podle mne skutečný psychopat, začal organizovat útoky ve fyzickém světě. Nemohl mi zapomenout okamžik, kdy jsem postavil do správného světla jeho pomstychtivost a úspěšnou obranu Peterse, kdy se mi podařilo proti němu postavit část jeho nohsledů, které psychycky ovládl.

      Byl jsem postaven před rozhodnutí, zda výzvu boje v reálném světě přijmout, nebo se stáhnout a zvolil to druhé. Pomsta vyžaduje práci a čas a nebylo moc o co bojovat. Nakonec si s tím poradila příroda sama a věřím, že to mělo i vnitřní logiku. Nekontrolovaná nenávist zabíjí svého nositele

      Podle mne byl rozpad společenství způsoben tím, že skupina snadno manipulovatelných lidí, typický kanonenfutr propagandy, se dostala pod vliv psychopata. Věřím tomu, že většina z nich se ve skutečném životě chová docela normálně, racionálně a dá se s nimi konstruktivně mluvit. Bohužel pod výše zmíněným vlivem se chová jako hladová smečka. To je celé.

      cnemo

      Vymazat
    3. Já jsem to taky nějakou dobu snášel, ale ne tak strašně dlouho jako Vy. A je fakt, že na mě si nezasedl na prvním místě Max, ale jiný psychopath. Ale nemyslím si, že tohle hraje roli. Rozhodující bylo (aspoň pro mě) to chování zmanipulovaného jahujského stáda, o kterém se taky zmiňujete.

      Vymazat
  3. To je strašné, jak ten čas letí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepamatuješ se, kdy jsi otevřel tu první provisorní Vrbu. Podle mě to bylo na konci roku 2004, Peters tvrdí v červnu 2005 (to zcela jistě ne, on záhy na to založil ten svůj blog).

      Vymazat
    2. Už jsem to četl u Peterse a právě o tom přemýšlím. Přímo z hlavy si to bohužel nepamatuji. V tom Petersově odkazu na Vrbu je dole uveden copyright 2005-2008. To je ovšem ta Vrba na Blogharbor, předtím byla chvíli na Blogger, nebo co tomu předcházelo. Pokud má ovšem Peters pravdu a Vrba byla založena zhruba uprostřed roku (2005), tak ta první verse určitě trvala mnohem kratší dobu, než 6 měsíců... Pamatuji si, že jsem to víceméně spontánně založil poté, co někoho vyhodili ze Sprchy. Měl jsem zato, že to byl Husita, ale mohu se mýlit (v tom, kdo to byl). Někde na nějakém zálohovacím harddisku bych možná našel (svůj) Vrbový archív příspěvků, ale vypátrat to by mi zabralo hodně času.

      Vymazat
    3. Aktualisace: První email, který jsem našel a který lze spojit s tou (v pořadí) druhou Vrbou je ze 7/13/05 (pozývací email Jednorožcovi). Je v něm zmiňována 'stará' Vrba a Husita, tak, jak jsem to popsal výše...

      Vymazat
    4. V červenci 2005 už běžel Petersův blog, to už byla druhá Vrba stará záležitost.

      Na první Vrbě jsem diskutoval bezpečně ještě v době, kdy Boutros šil do Husity na Sprše. Mohla být tedy založena i v lednu 2005, ale já myslím, že to bylo už kolem Vánoc. Rozhodně dlouho před vyhozením Husity.

      Vymazat
  4. Tak nevím, asi se dopustím svatokrádeže, ale musí to ven.
    Vy to tady oplakáváte jako podnikatelský projekt, ale jak jsem pochopil, žádné peníze to neneslo. Nebo alespoň ne takové aby psi do konce života nemuseli hrábnout.
    Šlo tedy o čistou ideologii a rozdělení na dobro a zlo nefungovalo. Jinými slovy zde tvrdíte, že tam Oni psali to, co jste Vy nechtěli. Mně to připadá stejné jako to, když Oni nechtěli to, co jste psali Vy. Proboha, jsme na internetu! Přejdu rovněž na systém My a Oni. Doména stojí 160 káčé ročně a pět virtuálů na kterých pojede WP stojí v balíčku dva a půl litru ročně. Serou mne Respekti? Koho ne. Proč se budu někde hádat s tlupou trotlů? Jdu do háje a za týden mám vlastní server a mám-li co říci, lidé přijdou.
    Krom toho... Mám rovněž diskusní fórum a tamtéž i blog a něco tam píšu. Jediná možnost jak něco takového udržet je vůbec nezasahovat. Můžete povolit hodnocení, ale nesmí mít vliv na možnost přispívat.
    Shrnu-li to, já tady vidím nářek přišlápnutých intelektuálů, že někdo jiný měl delší klacek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpovím Vám poslední větou Kapitánova článku, ve kterém vysvětluje založení Nautila: "Kdo u toho nebyl nepochopí…". Opravdu si to neumíte představit - a pokud za vším hledáte peníze, zisk, tak to ani nezkoušejte.

      Vymazat
    2. Chtěl jsem říci asi tolik. že procpat svoje ideály někam, kde je někdo jiný nechce (a má delší klacek) je ztráta času a nervů a krom toho je to zbytečné. V takové souvislosti se o ději vyjadřovat jako o "boji", ačkoliv to slovo snad přímo nepadlo, je nesmysl. O kus dál je jiné pole pro seberealizaci. Pokud ještě navíc nejde ani o peníze, je to jen virtuální žabomyší válka.

      Vymazat
    3. Představte si to třeba tak, že najdete příjemnou zahradní hospůdku s dobrým pivem a u stolů posedávající zajímavé lidi, se kterými následující rok prakticky denně s chutí a zaujetím klábosíte. Často se hlučně přete při rozebírání subtilních duchovních témat nebo analýze politiky vůči Číně.
      Člověka pak mrzí, když taková oáza zanikne ať už zmizením štamgastů nebo zánikem hospody samotné.
      Financoval to původně zakladatel a později jsme uspořádali sbírku na železo a provoz. Nikdy nemělo jít o komerční projekt. Prostě jsme si vydržovali takovou virtuální hospodu.

      Vymazat
    4. Báša: a to nemluvím o tom, že v r.2004 nebo 2005 zakládání blogů teprve začalo být samozřejmostí. Kdyby to tehdy bylo bývalo tak jednoduché, založil by se nějaký blog/-y už po potopě v létě 2003.

      A samozřejmě to, co píše Gogo: pokud jste byl někde zvyklý na pohodu a začne se to tam srát, není pro každého úplně snadné zvednout se a zmizet.

      Vymazat
    5. Milý synu, všechno, co je za peníze, je v principu levné. Někdy jsou věci, jejichž hodnota v penězích je nulová, ale pro vás to cenu mají. Často jsou to věci, které si koupit nelze. To pavlačové pokecání bylo toho typu, tedy na počátku.

      cnemo

      Vymazat
  5. Sprcha? Té není škoda. Zažil jsem ji krátce, takže pamatuji jen to, co nazýváte jejím "zlatým obdobím", a žádnou nostalgii při vzpomínce na ni necítím, jen trpkost z toho, jak se ke mně kdysi zachoval Jan Klabačka, a odpor k některým lidem, které jsem tam poznal. Ale to už je dávno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TP: Já na Sprchu také nemám zrovna nejlepší vzpomínky a za nějaký jedinečný český server jsem ji určitě nepovažoval, ale na druhé straně myslím chápu to, o čem mluví Vodník a Gogo, to společenství, atd.

      Vymazat
    2. TP, AJ: vám dvěma se nedivím, vy máte oba na nějakou tu hořkost celkem nárok. My ostatní jsme si to "zlaté" i "stříbrné" období vychutnali.

      Vymazat
    3. Vodník: Já vůbec nejsem zahořklý (neříkám, že jsem nikdy nebyl), ale byla to pro mě veliká lekce.

      Vymazat
  6. Sprcha? Té není škoda

    Neni. Dostal jsem se na web skrz Google, ktery me nasel jakesi tema.
    Hned v zacatku me zarazilo napadani nejen Husity ale take Astra. U lidi ze stareho Ceskoslovenska jsem ocekaval jakysi respekt ke starsim. Dnes mene znama vec ale prece jen slusnost byla. Hulvat doterne slovikaril a ze Sprchy zacala tect smradlava voda.
    Nakazili se dalsi, vznikl klan a kdo nebyl clenem dostal take nadavky. Sprcha vyschla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, elitářství z toho čišelo na sto honů...

      Vymazat
    2. Ne nadarmo jsme tomu pak říkali "server velkých mozků" na rozdíl od nás, "malých mozků" (© Tomáš).

      Vymazat
    3. Pokud si vzpomínám, celkem jsem tehdy přispěl k "propagaci" této teorie ač se to dotčeným moc nelíbilo:)

      cnemo

      Vymazat
  7. Dik za vzpominku Vodniku z Tulipanova:-)
    Alex a Vodnik z Cali prisli uz kdyz to bylo "rozvarene" alias 2 tabory a cim dal hure:-(
    Kdyz uz si zavzpominal mel bys dodat i stare fotografie kde FSICHNI v hospudce sedite a na sebe pratelsky hledite :-)
    A bylo to vicekrat nez jednou:-) me z te dalky to nikdy nevyslo, skoda, osobni setkani casto rekne vice nez 100 commentaru. Bylo i setkani Husity & Goga a dalsich na Morave, taktez v pratelskem duchu coz doneslo se az k memu sluchu :-)
    To fsechno odval cas :-(
    Presto, dik za vzpominku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alex byl jednou z hlavních postav předpotopní Sprchy.

      Vymazat
  8. Leon Kreutzfeld16. ledna 2013 v 11:11

    Sprchu znicila hlavne Postava do jazzu a Vodnikuv potrhly kamerad, psychopath David Pavlicek. IMHO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Herrn Kreutzfeld :-)
      Vase Zidovske Vysokoblahorodi, tentokrat jste mirne OUT pokud jde o Pavlicka, ten vstoupil az temer na konci a pokud jde o Postavu do jazzu i tam Vase nestrannost muze mit trhlinu. Sice nevim jak Vas odhalil pokud jde o Vas ping-pong, ale Vy jste mu nikdy nebyl prilis naklonen, ac theoreticky jste byli oba na stejne lodi plne "sionismu" nalozene a prelozene viditelne az hluboko pod caru ponoru:-)

      Vymazat
    2. Nejvetsi paseku udelal Hulvat.

      Vymazat
    3. Moc se pletete, rebe Kreutzfeld (a ještě k tomu matete pana Astra). Nebyl to David Pavlíček, ale Michal Pavlíček. A celé to udělal kvůli tomu, aby obnovil Pražský výběr bez Michala Kocába. Proto kamarádil s Vodníkem, chtěl tam víc kytar.

      Vymazat
    4. Leon Kreutzfeld17. ledna 2013 v 8:25

      Panove, Vase reakce jsou tim nejvymluvnejsim dukazem existence antisionistickeho Klanu, ktery ovlada server Bylo nebude.

      Vymazat
    5. Herrn Kreutzfeld,
      rad Vam to odsouhlasim ze je to nejvymluvnejsi dukaz:-)
      Asi stejne jako Bibiho dukaz o existenci Iranske jaderne zbrane :-)

      Historie ukazuje ze Vy a Neckar jste meli vzdycky pravdu!
      On svym mottem "banky jsou duty bude to kruty",
      Vy svym kumstem co nejlevneji nakoupit a nejdraze prodat:-)
      (kdyz uz si nemuzete sam tisknout penize jako Vasi pokrevni bratri z FEDu)
      Shalom :-)

      Vymazat
  9. Je to už samozřejmě jedno, ale stejně by mě zajímalo, co měl tehdy za lubem JN. Některé jeho texty byly pro mě málo srozumitelné a přišlo mi, jako by snad uvažoval o vybudování a řízení nějaké organizace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si vzpominam naposledy se ozyval odkudsi od Phoenixu, snazil se psat po vzoru bible, nadcasove ve stylu prirovnani s platnosti az do skonani...
      Mozna pomormonstil?
      Svym stylem dojem delal, ze podivin to byl :-)

      Vymazat
  10. Kde ty stary casy jsou:-)

    Take kde je stary "sprostak" Neckar, tolikrat zablokovany a vyhozeny,
    ktery v 90 letech oslovoval na Psu Neffa slovy
    "Ty komunisticky buliku" a na Vrbu chodil mimo jine i s vesteckym prohlasenim
    ""banky jsou duty, bude to kruty"

    Kdo by tehdy rekl ze to tak bude a pro mnohe jeste krutejsi.
    Byl vetsinou bran jen za trolla a provokatera rusitele Sametoveho klidu a pohody
    a ejhle jeho hlaska se vyplnila :-(

    OdpovědětVymazat
  11. Několik poznámek k Petersově periodisaci:

    Tzv. "Mezisprcha" byla sice pro zrod nové Sprchy nesmírně důležitá, ale jakožto forum veřejnosti uzavřené nemá IMHO v dějinách Sprchy veřejnosti otevřené místo. "Mezisprcha" byla ve skutečnosti jakýmsi předchůdcem uzavřeného fora Sanhedrinu, které existovalo pararlelně s veřejnou Sprchou a kde se řešily (posléze ovšem jen "řešily") různé problémy kolem chodu Sprchy, do dějin Sprchy veřejné však nepatří.

    Tzv. "Sprcha sporů" je období přechodu mezi Sprchou Sanhedrinu a Sprchou Klanu. Myslím si, že se jednalo o pozvolný přechod a periodu, kterou GP nazývá "Sprcha sporů", by bylo lze dále ještě rozdělit na stejně (ne)zřetelná podobdobí (začátek sporů už v létě 2004 - odchod JK a Jardy z Písku - můj odchod z diskussí - červnová debata o známkování - vypráskání Husity a dalších - zveřejňování osobních jmen - trollování Pavlíčka - odchod Kapitána), během kterých Klan ovládal Sprchu postupně stále despotičtěji a Sanhedrin se stával úplnou atrapou. "Sprcha sporů" patří svým začátkem do "Sprchy Sanhedrinu", ale o "Sprše Klanu" lze hovořit zcela jistě již v době, kterou GP nazývá "Sprchou sporů".

    A poslední poznámka: jestliže má dnes LW možná skutečně blíž k blogům TP, vznikla jako server diskutéra ze Sprchy, na kterém se diskutovalo kromě Wikipedie nejvíc o Sprše. Proto ji lze plným právem považovat za jeden z následnických blogů Sprchy. Diskusse na LW byly dočasně zrušeny až v lednu 2001. A co se vítané účasti "odborníků" týče, mám na to také svůj názor...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava: "v lednu 2010", samozřejmě...

      Vymazat
    2. Petersův blog byl v té době v módu "žalobníček". V podstatě tam autor řešil spory se svými (mnohdy domnělými) protivníky. Zejména Wikipedií a Sprchou. Prakticky kdykoliv došlo k polemice či křivdě, objevil se článek na blogu. Proto se musím usmívat, když Peters odmítá následnictví .. ten vztah ku Sprše byl mnohem, mnohem užší než následnictví. O Wikipedii nemluvě - stačí se podívat na název blogu.
      Dalším paradoxem je Petersovo tvrzení, že má v úmyslu informovat a ne diskutovat. Do úmyslů zvenčí vidět není, ale musím konstatovat, že způsob psaní a zejména (ne)pochopení probíraného tématu je něco, co často přímo vybízí k okomentování. Zatímco mnoho bloggerů trpí nezájmem komentátorů, Peters musel často řešit opačný problém a komentování uměle komplikovat. Je to skutečný paradox, že člověk tolik nadaný vyprovokováváním diskusí a schopností je udržovat dlouhou dobu v obrátkách, o ně (jak sám tvrdí) nestojí.

      Pro mě je právě proto vzpomínka na vrcholnou éru Sprchy spojena s nekonečnými debatami o genderu, planetárním modelu atomu a onom odporném pleonasmu, který se neodvažuji přímo napsat. Samozřejmě byly i jiné debaty, většinou i poučnější, ale speciálně ty petersovské člověka dovedly připoutat k monitoru a klávesnici, kdy s nevěřícným pohledem a myšlenkou "ten člověk si dělá prdel, tohle nemůže myslet vážně..." se opět a znovu vrhal do diskusního threadu (mimochodem diskusní vlákna byla na Sprše oproti jiným kecárnám velkou výhodou). Ten celý engine byl na kecárnu jak stvořený.

      Vymazat
    3. onom odporném pleonasmu, který se neodvažuji přímo napsat.
      :-) Vidím, že si zkušený, životem na Sprše ostřílený veterán. Já bych si takovou neprozřetelnost už taky nikdy nedovolil!

      Jinak souhlas: kdykoli Peters z nějakého blogu odešel, diskusse se tam zredukovaly na polovinu.

      Vymazat
    4. Jinak souhlas: kdykoli Peters z nějakého blogu odešel,
      diskusse se tam zredukovaly na polovinu.

      Spici blogu prober se
      jen si pozvi Peterse
      rozproudi se debata
      pravda vyjde nahata
      pod Sprchou i pod Vrbou
      vic si lide podrbou
      terminusy technikusy
      roztrhany jsou na kusy
      potrefenene kejhaj husy
      slovosledem rozcupoval
      do ulity pak se schoval
      Casy stare casy vzpominek
      plus a minus znaminek
      to fsechno vodnes cas
      o pristim vyroci zavzpominej zas
      Zivot neni jen zkurveny samet
      zivot je i co krasne bylo
      zivot co nesametove s mnohymi zamet
      vsak ne ze fsech komentaru se jen blilo
      ale presto vzpominat je na co
      clanek budiz dukazem ze i dobre bylo

      Vymazat
    5. Vodníku i Gogo, dost kecáte. Když se podíváte na mé články z roku 2005, zjistíte, že jich je o Sprše naprosté minimum. Jejich počet vzrostl až v roce 2006, a to jednoduše proto, že mne Vrba přestala bavit. Koho by také bavilo číst pořád to samé?

      O wiki řeč není, tam vztah nepopírám.

      Peters musel často řešit opačný problém a komentování uměle komplikovat. Je to skutečný paradox, že člověk tolik nadaný vyprovokováváním diskusí a schopností je udržovat dlouhou dobu v obrátkách, o ně (jak sám tvrdí) nestojí.
      To je pravda. Je to jeden z důvodů, proč jsem psaní blogu silně omezil. Kontrola kommentátorů je po mnoha experimentech vyhovující; jak se ukázalo na Iuridictu, povinná registrace řeší drtivou většinu problémů.

      Ten celý engine byl na kecárnu jak stvořený.
      Však jo. Ale celkem brzy po Potopě jsem poznal, že mne to nebaví. A podotýkám, že jsem měl značné konflikty už před Potopou, i když ne takové jako Alex.

      Vymazat
    6. GP: já si myslím, že Vy dost těžko někoho přesvědčíte o tom, že mezi Sprchou a LW není žádná spojitost. Počet článků (který skutečně stoupl až v letech 2007 a 2008) sám o sobě nic nedokazuje.

      Vymazat
    7. Vodníku, snad vím, proč jsem LW zakládal, ne?

      Vymazat
    8. Ta otázka je řečnická? Nebo si tím vážně nejste jist?

      Vymazat
  12. OT: Vodníku, Vaše konspirační teorie se dostala už do oficiální roviny. A pokud je to tak, jaké právo mají na Palestinu:)

    cnemo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiňte Vodníku, ještě ten odkaz:) http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/predky-evropskych-zidu-jsou-podle-genu-spise-chazari-nez-hebrejci/889933?utm_source=rss&utm_medium=feed

      cnemo

      Vymazat
    2. Aha. Ale to vůbec není žádná "moje" konspirační theorie; mě vůbec nezajímá, odkud mají Židé své geny. Myslím, že to je závažnější problém pro samotné Židy než pro mě.:-)

      A samozřejmě to nic nemění na tom, že se do Israele nakýblovali přistěhovalci, kteří tam neměli/nemají co dělat, a pokud tam hodlají zůstat, tak by se měli k okolním národům chovat úplně jinak!

      Vymazat
  13. Kapitáne, Vy hřešíte na to, že Kreutzfeld nemá čas reagovat, protože má právě turnaj v ping-pongovém klubu. Tak si laskavě přečtěte, co si o té pseudovědecké theorii (oprava podle správné Vodníkovy terminologie: hypothese) starého sukničkáře Koestlera máte myslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The article has been gaining some buzz in a variety of places, from neo-Nazi websites to radical left-wing blogs,
      Co je iDnes? Neonacistická website nebo radikální levičácký blog? A co České noviny?

      Vymazat
    2. Vodníku, víte co znamená "od do"?

      Vymazat
    3. To Vám řeknu přesně, Starý pane: znamená to typicky dershowitzovskou manipulaci, kdy obsahem sdělení je sice formálně to, že tu zprávu přinesly všechny tiskoviny, ale vypíchnou se právě ty "smrduté" z okrajů, protože přece jen ty smrduté zveřejňují antisemitské zvěsti, že. Po nekonečném a nečitelném slovním průjmu se nakonec zpochybní vědecká erudice authora. Tento scénář je zcela šablonovitý, Vy to víte stejně dobře jako já. Zda jsou aškenazim Chazaři nebo ne, to, pokud si vzpomínám, taky zajímalo víc Vás než mě. Pro mě tento "vědecký objev" neznamená příliš.

      Vymazat
    4. No to asi těžko, protože pokud si já vzpomínám, tak jste tuhle tematiku na Sprchu zatáhli Vy a Astr (ten koneckonců žije v chazarském opojení dodnes). Já Vám jen kladl otázky, abyste se nad tím zamyslel. Třeba jestli vypadám jako Mongol.

      Je mi jedno, co je jaká manipulace. Jde o to, že Váš dotaz byl nesmyslný.

      Vymazat
    5. Já si to už nepamatuju. Vypadat nebo nevypadat jako Mongol o genech vypovídá dost málo, ale jak už jsem řekl, moc mě to nezajímá a můj názor na stát Israel to nezmění, ani kdyby ti, co se tam posledních cca 100 let stěhují, byli stoprocentní sefardi.

      Můj dotaz nebyl nesmyslný, nýbrž poukazující na tu hanebnou manipulaci, kterou presentuje JP. Ale to Vy dobře víte a nevím, co to tady zkoušíte...:-(

      Vymazat
    6. Nejde jen o "koneckonců" jde take o zacatek zacatku a od toho to doslo az na stranky iDnes a České noviny.
      Starý pán predvedl jen zamenu slov, pouzil opojeni, zatim co v pripade Astra a FSECH ostatnich goyimu jde o obklopeni a obkliceni.
      Jiste umyslne a provokativne nebot domnivat se ze dochtor je na tom az tak spatne a veri ze z obkliceni muze byt nekdo v opojeni, to by bylo pro dochtora hrubou urazkou.
      Zdali dle pretisku i v novinach CR ,"předky evropských Židů, takzvaných Aškenázů, jsou hlavně Chazaři, kteří žili ve středověku mezi Kavkazem a Kaspickým mořem."
      nebo zda Chazari po prechodu k Talmudu vyhynuli, a Ashkenazi nenesou jejich geny ale jsou nejcistsi Semite od Mrtveho more, neni vubec v dnesni dobe dulezite.

      Naopak je to naprosto presna veta, ale neplati pro Astra nebot ten z obkliceni nemuze byt v opojeni, ale v opojeni jsou prave Ashkenazi jak s goyimi vybehli a jak je dobehli.
      Bohuzel pro svet goyimu stale viditelneji plati, ze si to obkliceni a hlavne vse co z toho vyplyva goyimove neuvedomuji :-(
      Zaverem opakovane prohlasuji ze neni to Astr kdo zije v chazarském opojení dodnes, jsou to jini kdo ziji v opojeni. V opojeni z toho ze si dnes delaji a dovoluji ve svete co nikdy v dejinach pred tim !

      Vymazat
    7. No... alespoň jste koneckonců přestali naříkat a jsme zase u židů.
      Danielo..?

      Vymazat
    8. Leon Kreutzfeld21. ledna 2013 v 10:47

      Pokud vim, vp. Peters, tak hraci ping-pongu dosud z nejakeho nekaleho spiknuti obvinovani nejsou. Za vse preci muzou Zide a cykliste. A jako hrac ping-pongu, Zid i cyklista Vam musim sdelit, ze na techto vselijakych konspiracnich theoriich neni ani zbla pravdy, to jiste potvrdi i pani Daniela nebo Lance Armstrong.

      Navic je uplne jedno, odkud Zide pochazeji, kdyz jim Svatou zemi daroval sam Buh.

      Vymazat
    9. Báša: rád bych Danielu a další "odborníky na Vodníka" upozornil, že tentokrát jsem to opět nebyl já, kdo sem toto thema uvedl. Naopak, už dřívě jsem se vyjádřil, že články, které začínají slovy "Vědci objevili" nebo "Vědci zjistili" řadím apriori do rubriky "humor".

      Vymazat
    10. Leon Kreutzfeld: vy jste nádherně demonstroval naprostou absenci jakéhokoli rasismu - pouze (latentního) rasistu může trápit, odkud má nebo nemá geny. Jen si nejsem jist, jestli to z Vás nedělá špatného Žida, protože ti jsou tím, zdá se, velmi dotčeni, že by měli mít nějaké turko-tatarské nebo babylonsko-mesopotamské geny...:-)))

      Vymazat
    11. Vodniku, nepredstirej nevedomost!
      Jisteze pro bezneho cloveka a tedy i bezneho Ashkenazyho by mohlo byt jedno kolik genu maji jinych nez ciste semitskych.
      Problem pro kazatele jejich viry a podilu Chazarskeho ci jineho vlivu nebo naopak kazani semitske cistoty je v tom ze zpochybneni ciste semitskeho genofondu by mohlo znamenat tez i zpochybneni prava na Svatou zemi a to nelze pripustit. Muze li nejaky Chazar, Turko-Tatar ci kdekdo z Asie, to by pak mohl kdekdo. Nakonec to by sis pak i Ty mohl delat narok na vystehovani do Svateho mesta. Mimochodem proc ne, "Pravoslavnych" kostelu je tam rada jakoz i knezi :-)
      Shalom:-)

      Vymazat
    12. Vodníku, mně je jecdno, co Vy si myslíte o Chazarech.

      A Vaše otázka byla blbá, ať jste s ní chtěl demonstrovat cokoli, protože tam nebylo "a", ale "od do".

      A kdo žije v Izraeli, mi je taky jedno, se tam klidně nastěhujte k Božímu hrobu i s popem. A třeba i s Astrem, když ho jste schopen poslouchat.

      Vymazat
    13. Astr, Starý pán: proč bych se měl stěhovat do Svaté země? Co bych tam jako měl dělat?

      Moje geny by mě zajímaly jako kuriosita, rozhodně mě netrápí, jestli tam mám nějaké mongolské nebo snad i negerské. Vlastně mě zaráží, jak to pro někoho může být důležité.

      Vymazat
    14. Rebe Kreutzfeld, Svatou zemi daroval Bůh? Voni u toho byli nebo jim to někdo říkal? A ostatně... který Bůh? A komu?

      Vymazat
    15. Škoda, že nečtete s porozuměním. Napsal, že se tato teorie posunula do oficiální roviny, což je pravda. A argumentovat článkem, který začíná ideologickou předmluvou a strašením nacismem, to je slabé.

      Přitom by bylo zcela jedno, jaké geny ti lidé mají, kdyby v základu nebyla velmi pochybná legitimita jistého státu, založená na starověkých mýtech jednoho zkamenělého náboženství. Mě osobně je obojí ukradené, to jen potrefené husy kejhají.

      cnemo

      Vymazat
    16. Kapitáně, s porozuměním nečtete Vy. To byla od Peterse jednoznačně ironie ("Tak si laskavě přečtěte, co si o té pseudovědecké theorii ... starého sukničkáře Koestlera máte myslet.")

      Vymazat
    17. No tak jo Vodníku:(

      cnemo

      Vymazat
  14. Zajímá mne, zda všichni co tu o sprchách něco hovoří, mají doma například něco jako je úsporná sprchová hlavice ? Měli jsme o tom nedávno se známými debatu a zajímaly by mne i Vaše názory :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>