pátek 8. března 2013

Rouhání jako start

Pokud se někdo prohlásí za atheistu a v zápětí se modlí k Bohu, je to nejen lhář, šašek a pokrytec. Vzývat někoho nebo něco, v co nevěřím, může snad jedna ze srandy v hospodě "U poblité báby", ne v inauguračním projevu coby novopečený president republiky. Taková modlitba je rouháním a urážkou Pána Boha! Pokud nový president zahájil svůj úřad takovou rouhavou modlitbou, nevěští to pro jeho stát v příštích letech nic dobrého!

Při pomyšlení, že druhý kandidát finále presidentské volby byl římský katholík, obdivující Pussy Riot, nechci raději myslet na zítřek, který má tento národ před sebou.

56 komentářů:

  1. Ja se priznam, ze jsem timto projevem sokovan. Musim si to nechat projit hlavou. Kdyby to bylo treba v Kazachstanu, domnival bych se, ze se jedna o statni prevrat.

    OdpovědětVymazat
  2. Vodníku, nemohu urazit Bohu, pokud v něj nevěřím. Urazit mohu jen věřící, což, myslím si, Zeman udělal. Jeho projev byl ostatně trapný ve více rovinách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vodníku, nemohu urazit Bohu, pokud v něj nevěřím
      Myslíš? Radím Ti: nezkoušej to, i když v Něj nevěříš!!

      Mimochodem, myslíš, že by tato konstrukce obhajoby prošla popíračům?

      Vymazat
  3. Vodníku, berte to z té lepší stránky. Pořád je lepší buran co se modlí za blbosti, ve které nevěří, než degenerát, který se modlí za věci, kterým upřímně věří. Ty by se nám asi líbily o poznání míň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se modlil za blbosti a myslil to upřímně!... Jenže on se "modlil" vcelku rozumně, ale nevěřil tomu, co sám říká! Já ani nevím, jak to mám pojmenovat! :-((

      Toho druhého raději nechme stranou, tam ostatně není o čem se dohadovat...

      Vymazat
  4. http://domaci.eurozpravy.cz/politika/66680-zeman-v-projevu-prekvapil-pouzil-modlitbu-anonymnich-alkoholiku/

    Trošičku tolerance, prosím. Kolik věřících bude asi mezi AA? Ateistovi se nemůže dostat pomocné ruky Boží?
    Aja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mediích psali, že je to modlitba sv. Františka z Assisi. Ale třeba ji od něj převzali už před tím AA, nevím. Atheistovi se samozřejmě může dostat pomocné ruky (a dostává), ale atheista v principu nemůže o tu pomoc Boha žádat, když v Něj nevěří. Pokud tak činí tak buď a) trapně pokrytecky šaškuje nebo b) je pokryteckou maskou celý jeho předstíraný atheism; v tom případě by si měl uvědomit, že když se k Pánu nezná teď, nebude se k němu Pán znát ani až před Něj předstoupí! (cf Mt 10:33)

      Vymazat
    2. Vodníku, vy jste "nevoblomnej", já chápu, že Pán nestojí v čele demokratického spolku, dogma je dogma, ale....možná, že ateistovi chybí "ono něco" a tak se , povětšinou v období životního průšvihu, obrací na Boha a nemusí být v té chvíli nezbytně nutně ani šašek, ani pokrytec.

      Aja

      Vymazat
    3. Dobře, a co je pak teda, podle Vás? Pokud někdo v Boha věří jen v průšvihu, co je to za víru? Průšvih přejde a on už v Něj zase nevěří?? A při dalším průšvihu zase jo? Nebo je to emoční labilita? Co je to?? Každopádně taková diagnosa nedělá presidentovi země dobrou reklamu!

      Vymazat
    4. Nevím, zda je je Zeman emočně labilní, mám dojem, že v projevu mohl modlitbu uvést jako prostý text, neobracet se na Pána...ovšem modlitba je natolik známa, že by ho neminuly výtky typu, kam Boha zašantročil....průměrný, ba i lehce podprůměrný analytik si dokáže v tomhle případu odpovědět snad sám...co může ovlivnit, co nikoliv a jak to rozpozná.
      Co to podle mě je? Jedinec zahnaný do kouta, který se chytá i pověstného stébla.
      S větším nadhledem by se dala konstatovat absence víry, ale to už je asi jiný soudek.

      Aja

      Vymazat
  5. Pomóc! Tohle mne paralysovalo! Jak to nazvat? Proti tomu je chucpe pokorou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou paralýzou máte pravdu. Já vůbec nevim, jak na to zareagovat. Tomu se prostě ani nechce věřit.

      Vymazat
    2. No já jsem si řekl, snad zaplaťpámbu, že to vyhrál Zeman...:-((

      Vymazat
  6. Jde o tohle?
    "Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým"

    Sice chápu, že může věřícího iritovat, když se atheista obrací k Bohu, ale já si myslím, že to slovo tam bylo jen tak, že to vůbec nebyla modlitba - jak by taky mohla. Když slečna při orgasmu vykřine "Bože", taky se nemodlí. Sbohem je ustálený pozdrav a ta zmiňovaná modlitba je prostě zažitá a celkem dobře vymyšlená říkanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S touto námitkou jsem se setkal například na OM. Nesouhlasím s tím, že "ta zmiňovaná modlitba je prostě zažitá a celkem dobře vymyšlená říkanka" a vysvětlím proč.

      Orgiastické výkřiky nebo povzdechnutí typu "Panebože, to je vůl!" jsou emoční, polovědomá vyjádření, v žádném případě se nejdná o modlitbu. Modlitba je vědomé obrácení se k Bohu (nebo jinému předmětu uctívání) a to je to, co Zeman předstíral - spontánní výrok to nebyl a vážně to coby atheista taky myslet nemohl. Ostatně nemám dojem, že by to byla nějaká "zažitá říkanka" a už vůbec ne mezi atheisty - na to je to až moc zřetelně modlitbou.

      Vymazat
    2. Já bych s tebou souhlasil jen kdyby se ukázalo, že se jedná o kanonickou modlitbu. Mně se to opravdu jeví spíš jako lidová slovesnost bez hlubšího religiozního základu.

      Vymazat
    3. Je to prý původně od sv. Františka z Assisi, ale používá to AA (Alcoholics Anonymous).

      Vymazat
    4. To je pak otázka, kde se s tím Zeman původně setkal :-)

      Vymazat
    5. Já tipuju to AA. Ovšem na tom jeho populistickém šaškování to nemění vůbec nic.

      Vymazat
    6. Mně ten citát přijde trefný a je v něm kus moudrosti. To, že připomíná modlitbu (nebo jí skutečně původně byl, pokud je pravda ta historka s Františkem), je věc jiná. Trochu mi tvoje reakce připomíná scénku z Life of Brian, jak kamenovali hříšníka za vyslovení božího jména.

      Do určité míry to podráždění chápu, ostatně mně se taky ježí chlupy, kdykoliv nějaký právě prozřelý esoterik plkotá o frekvencích, energiích (většinou kladných a záporných) a magnetismu. Ale většinou to považuji jen za příznak ignorance a hlouposti a nevyvozuji z toho žádné hlubší závěry. (protože vím, že tohle nezměním, tak se tím s výjimkou nejbližších vážně nezabývám)

      Vymazat
    7. Mně ten citát přijde trefný a je v něm kus moudrosti.
      Tak to nepochybně - jinak by ho Zeman nepoužil. A modlitbu nepřipomíná - modlitbou JE!

      Ad Life of Brian - přes tu veškerou srandu v tom je i plno blbostí. Nicméně vyslovovat Boží jméno nadarmo je hřích i pro křesťany, čiliu takové to "ježíšmarjá" nebo "proboha" je samozřejmě (pro křesťana) hřích, který bych asi Zemanovi nevyčital (viz Lotrando a Zubejda: "Ani »-písek«, pane Lustig, ani »-písek«...").

      Nebýt to inaugurační projev nového presidenta, taky bych nad tím mávl rukou a pomyslel si něco o pokryteckých šašcích.

      Vymazat
    8. Nový papež přijal jméno podle Františka z Assisi - to se Zeman trefil :-)

      Já myslím, že vycházíš z chybného předpokladu, že se Zeman modlil. Nemodlil, jen použil citát jako bonmot.

      Vymazat
    9. Samozřejmě, že nemodlil. Dělal, jako že se modlí. Nebo jak říkáš Ty, použil to jako bonmot. Obojí je - z různých důvodů - nepřijatelné.

      Vymazat
    10. Pak je Tvoje výtka podobná žalobě Svěráka na použití verše z jeho písničky. On se cítil poškozený tím, že mu nezaplatili za dvě slova, ty zase, že nevěrec použil slov nějaké modlitby a nebyl za tím náboženský prožitek.

      Vymazat
    11. Nemyslím. My nechceme nic zaplatit. Ostatně já zde mluvím za sebe. Možná jiný křesťan tím uražen nebude. A zase jiný bude možná i rád, že se atheista pomodlil. Mně takovéhle předstírání a braní jména Božího do úst za účelem politického populismu uráží a považuju ho za šaškovství a rouhání.

      Vymazat
    12. O placení v tvém případě nemluvím. Jen že se ohrazuješ proti užití textu.

      Vymazat
    13. To jo. Ale moje motivace není s tou Svěrákovou srovnatelná. V ničem.

      Vymazat
  7. Asi zde radeji cele dny zvanite o vlastnich vymyslech, nez byste stravili 20 vterin vyhledanim skutecnosti:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Serenity_Prayer

    Vodnikovi by vubec nemelo vadit, ze to buran pouzil, je to protestantske a jeste k tomu americke, takze to vubec nemuze byt Bozi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro Vodníka je i sv. František heretik (přinejmenším člen heretické církve). Neznamená to, že modltiba heretikova nemůže být upřímná, což rozhodně nelze říct u atheisty. V tomto kontextu je jedno, od koho ta modlitba pochází.

      Vymazat
    2. Vodníku, opravdu byste se měl nad sebou zamyslet. Vy jste vážně fanatik typu Amishe novokřtěnce. Já jsem hrozně rád, že nejste musulman, protože při Vašem smyslu pro orthodoxii, byste při spatření nevěrné ženy už měl v ruce šutr.

      Vymazat
    3. Byla-li by to žena vlastní ...

      Vymazat
    4. Vy jste vážně fanatik typu Amishe novokřtěnce.
      Z čeho tak usuzujete? Z toho, že považuji římské katholíky za heretiky? nebo z toho, že dle mého názoru se atheista nemůže, z principu, upřímně modlit?

      Vymazat
    5. Z míry Vaší intolerance a nesmiřitelnosti. A samořejmě i z toho, že úporně směšujete Boha a víru. To, že církev=víra prohlašuje církev a tedy to nemá žádnou váhu jako argument. Je to jako byste tvrdil, že drogy bez překupníka nefungují.

      Vymazat
    6. Z míry Vaší intolerance a nesmiřitelnosti.
      Intolerance a nesmiřitelnosti vůči heresi? Nu, to byste mi polichotil, kéž by tomu bylo tak!

      To, že církev=víra prohlašuje církev
      Kde?

      Vymazat
    7. Například jste to nedávno prohlásil v diskusi i Vy.
      Už jen to, že jste schopen používat pojmy jako je hereze (herese), je známkou fanatika.

      Vymazat
    8. Mně se zdá, že víra s heresí je neodlučně spjata. Předmět víry je občansky/fyzikálně nedokazatelný, nepřezkoumatelný, hluboká víra věřícího cele pohlcuje a je pro něj stěžejním momentem. U agresivních kultů jako je křesťanství nebo judaismus máte přímo dáno, že je jen jeden bůh a nadto žárlivý a že se vystavujete velkému nebezpečí, když propadnete jinému kultu, nebo se budete protivit boží vůli. Pokud věřící bere věc smrtelně vážně, je to celkem nepříjemná situace, protože nejde jen o víru ve smyslu "proč by konec konců Hospodin nebyl". Je-li spasení podmíněno nepřezkoumatelnými podmínkami, je logické, že se ustanoví spousta pravidel a rituálů, které ovečky budou považovat za zásadní. No a když pak různé grupy nastaví jiná pravidla a jiné axiomy, tak z toho nutné vyplyne existence herese a schizmatu. A má nepokrytecký věřící mlčet, když vidí bližního svého, jak si blokuje cestu ke spasení? Možná mu to nemusí tlačit horem dolem, ale jsa dotázán, asi pravdivě řekne, že ten a ten je podle něj heretik.

      Kdyby Sparťan věřil, že se do nebe dostane jen v dresu Sparty, taky by považoval Slávisty za heretiky.

      Vymazat
    9. Báša: co jsem prohlásil?

      Vy se dopouštíte - a nejste sám, je to běžnější než opak - té povrchnosti, že mírnyks tírnyks házíte na jednu hromadu slova jako "víra", "církev", "bůh" nebo "fanatism", "intolerance", "nesmiřitelnost" atd. Každé to slovo znamená něco jiného a libovolné jejich přehazování zcela změní obsah zdělení.

      Na pojmu "herese" není samo o sobě nic fanatického. Je to terminus technicus, znamenající neslučitelnou odchylku od pravé víry (rozuměj: doktríny), kterou uchovává církev svatá. Základem je slovo "vybírat si", pochází to z toho, že v počátcích církve si někteří fiškusové vybírali z té doktríny jen to, co se jim líbilo (popř. hodilo), a tím víru měnili (=poškozovali). ničili). Fanatické mohou být postoje vůči heretikům nebo vůči některým jiným názorům na doktrínu, které samy o sobě heretické nejsou. Bohužel, většina z nás má v sobě díky bolševické propagandě a Vávrovým filmům (jinak třeba kvalitním) zafixovanou jako první asociaci právě tuhle fanatickou hysterii. To Vám budiž dokumentací, jak je myšlení většiny z nás ovlivněno a zkresleno, aniž jsme si toho vědomi.

      Vymazat
    10. Znamená pojem "pravá doktrína" i pravého Boha? Pokud ano, který Bůh tedy stvořil svět? A proč zrovna on? A pokud neznamená, proč záleží na způsobu vyznání, jedná-li se o tutéž entitu?

      Vymazat
    11. Báša: nakousl jste opět celou řadu problémů, o nichž diskutovat by přesáhlo rámec internetové kommunikace. Jen velmi stručně: "pravá doktrína" znamená pravého Boha. Je to ten Jeden jediný Bůh, který stvořil svět. Různé způsoby vyznání (=různé "pravé doktríny") jsou tu proto, že lidé nejsou stejní - mění se v prostoru i v čase a to, co oslovovalo Židy před 3000 lety nebo Araby před 1300 lety by nic neříkalo Číňanům před 2500 lety nebo americkým Indiánům ještě před 600 lety. Z posice "zevnitř" té které doktríny mám právo považovat za tu pravou jen tu svoji. Jako pravoslavný tedy mohu tvrdit, že jediná správná víra je pravoslavná; coby perennialista nebo tradicionalista mohu uznat, že je to každá velká orthodoxní doktrína.

      Vymazat
    12. Škoda, že nemám víc času. Dokopal bych Vás k tvrzení, že není Boha kromě Satana a hrozně bych si to užil. :-D

      Vymazat
    13. To si mě pletete s panem Hylšem. :-)

      Vymazat
    14. Hej - já jsem si zakázal sem psát*, tak mě nevyvolávejte!

      *Dle posledních příspěvků si zpětně gratuluji.

      Vymazat
    15. My Vás přece nevyvoláváme! Pan Báša připomněl Zlého a to si nemohu nevzpomenout na Vás. Ale nijak jsem Vás nevyvolával, jen si klidně zakazujte dál.

      Vymazat
    16. Jakého zlého. A pokud zlého, tak pro koho? Není poražená strana zlá vždy? Rozumím-li církevním blábolům správně, kdyby ty třenice o Trůn dopadly jinak, stavěli bychom dnes kříže naopak, ne?
      Ostatně, starozákonní bůh, to byl těžký kalibr. A mstivý hajzl. Tam bych rozdíl mezi ním a Světlonošem viděl jen v podání. Pak to černoprdelníci začali retušovat.

      Vymazat
    17. Vy se o nich bavíte, jako by to byli vaši spolužáci.

      Vymazat
    18. Báša: tak to tu opravdu nevyřešíme! :-)

      Gogo: Bůh je člověku, který ho poznal, blíže než je si on sám. Církevní nauka, kterou se snažím citovat, pochází od těchto lidí.

      Vymazat
    19. A to jste mne zaujal a to nevěstí nic dobrého.
      Takže Vy znáte někoho, kdo poznal Boha? Osobně? A říkal to přímo on, nebo to říkali ti, co byli u toho, když sebou švihnul? A mohl (mohli) to nějak doložit? Kromě argumentace kruhem, samozřejmě. A japa vysoko se dostal v církevní hierarchii? Je-li ten člověk po smrti, proběhlo nanebevzetí? Pokud ano, jak to víte a kde je tělo? Pokud neproběhlo, proč neproběhlo? Samé otázky...

      Vymazat
    20. Podívejte se, jestli Vás to opravdu zajímá, tak si to budete umět najít. Jak říká Peters, diskusní forum tu není od toho, aby Vám doplnilo vzdělání.

      Existuje plno spektakulárních svědectví z oblasti hinduismu nebo sufismu, já Vám mohu doporučit zagooglovat si na nějaké pravoslavné bohoznalce: Saint Symeon the New Theologian, Saint Seraphim of Sarov (notabilně The Conversation with Motovilov), Saint Gregory the Theologian, Saint Basil the Great, Saint John of Kronstadt, Staretz Silouan (hodně toho bude i v češtině, ale v angličtině to nemůžete minout).

      Vymazat
    21. Vodníku, Vy mi nerozumíte. Já mám vcelku jasno. To co by mne zajímalo je to, jak se ortodoxní věřící (jako Vy) s takovými otázkami vůbec je schopen vyrovnat. Krom toho to není otázka vzdělání, pochopitelně.

      Vymazat
    22. Já mám vcelku jasno.
      Tak to je dobře! :-)

      To co by mne zajímalo je to, jak se ortodoxní věřící (jako Vy) s takovými otázkami vůbec je schopen vyrovnat.
      V tom mám zas celkem jasno já.

      Krom toho to není otázka vzdělání, pochopitelně.
      Ty otázky samotné ne. To, jak se orthodoxní věřící s takovými otázkami vyrovnává, to už asi ano.

      Vymazat
  8. Já se domnívám, že vzdělání, či spíše inteligence je kontraindikací víry. Tedy, čím inteligentnější člověk je, tím větším musí být fanatikem, neb jinak ty rozpory uráží buď víru, nebo rozum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozpor mezi vírou a rozumem je čistě okcidentální fenomen, který Východ nikdy netrápil.

      Vymazat
    2. Protože tam chybělo co, Halík? No vzdělání! Souběžně s uvědomováním si reality klesá religiozita i tam.

      Vymazat
    3. Až do 13.-14. stol. (ne-li déle) byla vzdělanost muslimského světa od Španělska po Indii větší než v Evropě. Nebo myslíte, že Lomonosov či Mendělejěv byli nevzdělanci? V Číně měli náročné podmínky vzdělání pro úředníky už za doby Válčících států.

      Ne. Ten rozpor je důsledkem ztráty blahodati Boží, která se projevila na Západě v odtržení a následné hypertrofii racionální spekulace na úkor kontemplace a intuitivního zření. Souhlasím s tím, že v posledních 150-200 letech tato rakovina zasáhla a rozleptala už i většinu tradičních civilisací Orientu.

      Vymazat
    4. Ale znalosti, umožňující zejména datování nálezů a moderní archelogický výzkum, o komparativní anatomii ani nemluvě jsou plodem až posledních 120 let. A právě tyto znalosti se podepsaly na rozpadu dogmat.

      Vymazat
    5. Jsem jiného názoru. K úpadku duchovnosti a následné nerovnováze mezi spekulativním a kontemplativním poznáním začalo v Evropě docházet už před 1000 lety. Dalo by se tedy naopak říci, že znalosti, umožňující zejména datování nálezů a moderní archelogický výzkum atd. jsou plodem předešlého rozpadu dogmat (přesněji řečeno: spirituální degenerace).

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>