pondělí 22. dubna 2013

V Bostonu zabíjeli pravděpodobně dva rusáci

No co čumíte? Je to tak, jak píšu: podezřelými z bombových útoků jsou dva rusáci, Tamerlán a Džochar Cernajevovi.

Záměrně jsem za celý ten týden nenapsal nic k tomu incidentu, neboť ještě stále nevíme, zda a nakolik jsou oba bratři za to zodpovědni. Ale toto selhání medií mi zvedlo mandle! I Peters mlčí! Ano, ten Peters, pro kterého Dežo Horváth i Nguyen Trang jsou Češi a israelští bělokošilatí přistěhovalci Rusové! A nejvíc mě překvapilo, že se neozval Čulík! Stále jsem čekal rozhořčený článek, nejlépe s titulkem "Podezřelí z Bostonu jsou dva Židé" s následnou tirádou o tom, že takhle hloupě to vypadá, mluví-li se o Čečencích (stejně reaguje, kdykoli media zmíní, že pachatelem byl Rom). Jak Čulík, tak Peters, si vzali za své anglické pojmosloví, kde nacionality znamená "státní příslušnost" a "národnost" se označuje jako ethnicity - a o té je ve vyspělém anglosaském discoursu korrektní diskrétně mlčet. Džochar je sice naturalisovaný Američan, ale původem je to rusák, marná sláva, hoši! Narodil se v Rusku, žádná Čečenská republika neexistuje! Takže rasism světových medií posloužil pouze ku zmatení jednodušších Američanů, kteří volali po bombardování České republiky.

Je to o to podivnější, že špíny, vrhané na Rusy, není nikdy dost. Pokud Ujgura z Uzbekistánu, čečenského terroristu a ukrajinského Žida media bez uzardění označí za Rusy, pak pro toto selhání nemám vysvětlení.

Leda snad, že se jim tak stahuje prdel před Putinem, že si začali dávat extra bacha, aby ho nerozlobili! :-)

17 komentářů:

  1. Čečenský původ bratří Cernajevových bude asi důležitý, stejně tak jako jejich příslušnost k islámskému náboženství. Motivace k jejich terorismu je dodnes dost nejasná. Víme jen z různých pramenů, že starší brartr se postupně stal islámským fanatikem, což však ztěží vysvětlí, proč otec tříletého dítěte chtěl zabíjet jemu neznámé Američany. Dobrý článek v dnešních torontských novinách varuje před ukvapeností nedostatečně fakticky podložených závěrů.

    Mě by především zajímalo, jak se jim podařilo získat střelné zbraně a větší množství výbušnin, zejména když je známo, že starší bratr byl vyslýchán FBI na základě upozornění ruských policejních orgánů. Ale to je jen jedna neznámá v řadě dalších.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato themata, tj. "jak to asi opravdu bylo", zatím nechci probírat. Zatím neinklinuji ani k officiální versi ani k nějaké "spiklenecké theorii"; na to si budeme muset počkat.

      Vymazat
  2. Chechnya / Czechia - i Česká republika měla namále :-)
    ČASOVÁ LINIE - KDYBY USA V ODVETU ZA BOSTON NAPADLI ČESKOU REPUBLIKU.

    8:00 - Americký expediční sbor překročil hranice ČR
    8:05 - laserem naváděné střely zničily základu stíhaček Grippen a pivovar ve Velkých Popovicích
    8:27 - AČR si všimla, že jsme pod útokem
    8:35 - proti nepříteli startují bitevníky L-159
    8:50 - všechna naše letadla byla zničena americkými Raptory ještě za hranicí viditelnosti
    9:00 - na Obraně si mnou ruce, neboť se konečně zbavili L-159
    10:00 - americké síly zaznamenaly ztrátu šesti tanků Abrams, kterým někdo v okolí Mostu odcizil za jízdy pásy - útok na Prahu přesto pokračuje
    10:30 - transportéry Pandur vyjíždějí z kasáren bránit hlavní město
    10:45 - Bruntál vyhlásil samostatnost
    11:00 - testeři v BIS začínají obědvat
    12:30 - všechny Pandury mimo, většinou z důvodu poruch nebo utopení v loužích
    12:45 - náčelník štábu buší na vrata vojenského muzea Lešany a dožaduje se nějaké funkční bojové techniky
    12:47 - správce mu daroval kolo zn. Ukrajina a poté ho vyhnal koštětem
    13:00 - americké jednotky doposud ztratily 12 tanků Abrams a 23 obrněných vozidel Bradley, vesměs kvůli poškození podvozku na českých silnicích
    14:30 - první americké jednotky v Praze
    15:40 - velitel 22nd MEU, poručík T. Taxis Taylor byl na Žižkově udeřen cepem
    16:30 - američtí vojáci vztyčují vlajku na Pražském hradě
    17:00 - Clint Eastwood sleduje záběry z Evropy a píše scénář pro svůj nový film, "Vlajky našich synů"
    18:00 - oficiálně podepsáno příměří
    23:30 - náčelník štábu dorazil na kole do Bratislavy a žádá o azyl.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem zaznamenal pouze to, že to byli v očích některých občanů USA Češi. O tom, že by to byli Rusové, jsem se dočetl až tady.

    Smutné je, že člověk si často není jist, co je reálná journalistika a co parodie:
    http://dailycurrant.com/2013/04/22/sarah-palin-calls-invasion-czech-republic/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Američanů se zeměpisným přehledem jako Palinová bude hafo, ale ti aspoň nekandidují na presidenta. Útěchou nám budiž, že pokud by si Amíci někoho takhle blbého zvolili za presidenta, tak potom v té funkci bude mít kolem sebe zástup poradců, speakerů a odborníků, kteří ten přehled a inteligenci mají a k červenému knoflíku takového idiota jen tak nepustí.

      Co se parodie týče, tak to jsem si myslel taky, když jsem poprvé slyšel tu pipinu, co zpívala "Volím tebe, Karle", a pak opět při poslechu členů Pen clubu - a to je, prosím, Česká republika, ne "pitomí kovbojové"...

      Že to byli Rusové, to měla media hlásit od samého začátku, viz zdůvodnění v článku. To, že se tak nestalo a že Čulík neprotestoval, to považuji buď za trestuhodné selhání nebo za nějakou (důvodnou?) variaci v tom standardně rusofobním zpravodajství.

      Vymazat
    2. Ono, upřímně řečeno, nečekám, že by toho herce pustili k něčemu skutečně zásadnímu :-)

      Pamatuju, jak mě kdysi překvapilo, jaký hňup byl Bush jr. Takže teď tu Palinovou jsem jim v prvních odstavcích sežral i s navijákem a kontrolka zablikala až ve druhé polovině.
      Je to nepříjemné, když rozhodují takoví blbci, že už má člověk problém rozeznat parodii od skutečnosti. Kdyby mi v roce 199x někdo řekl, že EU zakáže žárovky a rtuťové teploměry, považoval bych to za dost hloupý pokus o vtip, kdežto dnes už se nedivím takřka ničemu, co leze z eurosojuzních komisí.
      Presidentská kampaň, to byla jedna velká záhada, kdy jsem fakt nevěděl, jestli ten který pražský komediant ve skutečnosti pracuje pro Ochrapu nebo proti němu. První místo u mě tehdy získal Nevolník zbabělé povahy :-)
      Občas si pustím projev Jakeše z Červeného hrádku, jenž jsem v roce 1989 považoval za vrchol papalášské debility a nedovedl si představit, že by se něco podobného mohlo vyskytnout v prostředí demokracie a vzdělanostní společnosti. Ponaučení z toho plyne, že dno je mnohem hlouběji, než si dovedeme představit.

      Vymazat
    3. Kdyby mi v roce 199x někdo řekl, že EU zakáže žárovky a rtuťové teploměry, považoval bych to za dost hloupý pokus o vtip, kdežto dnes už se nedivím takřka ničemu, co leze z eurosojuzních komisí.
      Když jsem v r.1981 nebo 1982 slyšel poprvé, že se chystá jednotná světová vláda, že budou zrušeny peníze, lidem budou implantovány nějaké čipy, pomocí kterých budou platit a kupovat, tak jsem to považaval za paranoidní psychosu náboženských extremistů. Připomínám: v té době ještě i v Americe v kancelářích byly psací stroje, platilo se v cashi nebo šekem, svět byl nepřekonatelně rozdělen, sovětská zona ještě na generace dopředu ztracená, atomová válka reálná hrozba a představa, že by i jen Němci a Francouzi mohli mít společnou měnu, byla úplně ujetá.

      Vymazat
  4. Magazin Daily Currant je neco jako politicky dikobraz, jsou to komedianti.
    Palin neni tak hloupa a takove bimbo, jak by si socane prali. I kdyby nevedela rozdil mezi Cecenskem a Ceskem, tak by se jiste predtim informovala, ona je opatrna.
    Jeden cecensky vrah mel video na internetu, kde mluvi plynule rusky, cecensky a i v jine reci. Jiste chodil do ruskych skol.
    Rusy tito teroriste v pravem smyslu nejsou, pac uz maji americke obcanstvi. Jsou to tedy Americane. Proto se jde podle ethnika a take se domnivam, ze Putin si nepreje spatnou reklamu pro jeho Volodi..

    Nejlepsi je brat informace ze zdroje :

    http://thehill.com/blogs/global-affairs/europe/295541-newsmagazine-tricked-by-made-up-palin-call-for-retaliation-against-czechs-after-boston-bombing

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rusy tito teroriste v pravem smyslu nejsou, pac uz maji americke obcanstvi.
      Prosím Vás! Přečtěte si tu pitomost po sobě ještě jednou a zkuste se nad tím zamyslet!

      Vymazat
  5. Vy zaostavate v dobe ledove, Vodniku.
    Mozna je to nesikovne vyjadreno, ale reaguji na "V Bostonu zabijeli Rusaci". Mohu snad jeste dodat, ze teroriste, -jejich rodice urcite- jsou byvalymi obcany Sovetskeho svazu, ciliz to byli formalne Rusaci a prijeli do USA s ruskym pasem .(Starsi terorista si k tomu navic opatril i kyrkyzsky pas.)
    Formalne patri Chechnya do nove Ruske federace a v Rusku se mluvi o cecenskych teroristech, posledne o "cecenskych vdovach". To Putinovci zavedli takove oznacovani teroristu.

    Neformalne se vychazi z toho, jak se clovek citi. Vrahouni Tsaraevove o sobe prohlasovali, ze jsou islamsti Cecenci pod okupaci Ruska a bojuji za nezavislost.
    Kdyz se citi prvne jako Cecenci, maji prizvuk, tak jsou to Cecenci..Co je mi do toho ?
    Mladsi Tsaraev, ten co ho chytli, tak ten ziskal americke obcanstvi minuly rok. Ciliz je naturalisovany, americky obcan cecensko-ruskeho puvodu.. Ja se citim Americankou puvodu "bohemian" zadne Cesko, a kdo mi to bude vyvracet ?

    Ethnika nebo rasa jsou doprovodna, detailnejsi oznaceni obcanu v americkem kotli narodu.
    Stejne podle tohoto vzoru mluvime o baskickych teroristech ve Spanelsku.. Jsou to Spanelsti obcane, co se citi byti specifickou ethnikou.
    Puvod neni dulezity, ale nasledne klanove, ethnicke clenstvi v teroristicke skupine je.
    Co je na tom tak nepochopitelneho ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Ethnika nebo rasa jsou doprovodna, detailnejsi oznaceni obcanu" samozřejmě, ale vodník v v článku kritizuje ty publicisty a média, které přesně takové detailnější označení zuřivě odmítají v případech, kdy se jedná o Romy (a některé další). Ale zde jim kupodivu nevadí.

      Vymazat
    2. jsou byvalymi obcany Sovetskeho svazu, ciliz to byli formalne Rusaci
      To je buď kravina a nebo jste převzala ten anglosaský usus, že nacionality = "občanství", takže i pro Vás jsou Dežo i Nguyen Češi. A nebo jste dokonce v té sortě lidí, pro něž "sověti = Rusové", a na to už vůbec nemám slov. I když mají americké občanství, jejich původ je jiný, a to nikoli ruský. Ruské (popř. předtím sovětské) bylo pouze jejich občanství. BTW, mluví se o "černých vdovách", nikoli "čečenských".

      Co bylo meritem článku, to Vám zopakoval přede mnou Hans: dvojí metr medií, včetně Čulíka, jedná-li se o národnost ve smyslu ethnicity.

      Vymazat
  6. Nu, americka media nezacla rozlisovat, kdo patri ke kteremu ci onemu kmenu, hned prvne se ozvali sami Cecenci, kdyz se od vrahu zacli distancovat..
    Vzdycky je to ta mensinova skupina, co zacne kricet, ta, co se citi jako potrefena husa.!!!!!!!! Ne oficialni zdroje. ..Romove tez pouzivaji ethnicum pro sve zajmy, media si pak vyberou co zduraznovat. Ja pak rozhodnu, co pokladam za informacni prioritu. V Cesku plne chapu, ze se zajimaji o negativni souvislost s Rusy. Zdejsi zajem je zamereny na islamskou identitu, jihadisticke konekce..
    Tsarnaevove, (zase to pisou jako Tsarnaev, s "n",) je rozvetvena rodina a maji v Americe pribuzne, co hlasi, ze oni jsou ethnicti Rusove.. Vrazdici bratri se zrejme narodili v Kyrgyzstanu, menili bydliste, v Dagestanu o nich prohlasuji, ze jsou to "zcecenisovani" Rusove. Nevim, co tim mini.
    Nevyloucila bych, uz podle svetleho vzhledu, ze otec vrahu je ethnicky Rus, co pusobil na Kavkazu pro sovetskou administraci a po rozpadnuti SSSR tam v te koncine uz zustal..
    Asi ti Tsarnaevove budou misenci. To jest, podle norimberskych zakonu, ze, Vodnicku..8-)

    Samozrejme, ze 'nacionalita' znamena statni prislusnost.
    Prislusenstvi ke kmenu, reci, kulture, tradici, to vse je celkove vnimano jako 'ethnicita' a je to druhorada, doplnujici informace.
    Spojene staty jsou 'nation' s mnoha ethnicitami.
    Guy Peters to ma korektne zaskatulkovane, to mu nelze uprit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdycky je to ta mensinova skupina, co zacne kricet, ta, co se citi jako potrefena husa.!!!!!!!!
      Není. Je to např. Čulík, většinový Čech.

      Guy Peters to ma korektne zaskatulkovane, to mu nelze uprit.
      Guy Peters používá těch slov v anglosaském významu, ač Čech.

      S těmi "ethnickými Rusy" se jděte vycpat. Šlo o to, že media za "Rusy" označují kdejakou veteš jen proto, že má - nebo v minulosti měla - ruský pas, jak jsem to jasně kritisoval tady.

      Vymazat
    2. někdy je to jen slovíčkaření, tak abych předešel nedorozuměním:
      Rusáci - tak se u nás označovali souhrnně okupanti bez ohledu na národnost. Litevec, Rus, Moldavec, Kazach.. všecko to byli rusáci. I hokej se hrával proti rusákům. Označení sovět se moc neužívalo, zavánělo to moc politikou.
      Rus - národnost. Dřív spíš spjaté spíš s carem a ruskou literaturou a uměním. Od 90 let s přídechem "nový Rus", co si je schopen koupit půlku Karlovarského magistrátu.

      Chápání národnost ve smyslu státní příslušnosti je obvyklé spíš tam, kde je společnost přistěhovalecká a pod bičem vnucené politické korektnosti. Nemám nic proti, ale nechápu, proč bych měl tento úzus užívat v naprosto jiném prostředí.

      Vymazat
    3. Jasně. Já taky píšu "rusáci" s malým r-, protože to je v ústech mnohých, kteří pod Rusy zahrnují všechny ty Mongoly, urážka.

      Vymazat
  7. Dovolte mi osobni pribeh:-)
    Pri jedne z ridkych navstev rodne vlasti jsem se vracel pres Emiraty. Ne jen s prestupem na jiny ero, ale I hotel s prespanim.
    Nevim jak vy, ale ja nevim kde dnes "RUSACI" nejsou. Jsou snad FSUDE! Tedy ac nejsem dnes antirusky naladen jak zde Vodnik popisuje, tech x procent Rusu ci presneji dnes obyvatel Ruske Federace se roztahlo po celem svete. Kam jsem prisel tam na ne narazim. Samozrejme stejne je to a plati to I pro Cinany!
    Ale zpet k tem RUSUM a rozliseni a rozlisovani. Rozdilneho rozlisovani, jednak rozlisovani jak to vidi ci rikaji Cesi a jak rozdilne sami Rusove!
    Az v tech Emiratech jsem si naplno uvedomil ze nektere veci oni vidi a vnimaji jinak.
    Duveryhodnost rozhovoru mozna poklesne pod bod mrazu, kdyz sdelim ze se se tam parta "Rusaku" valela u bazenoveho baru se svymi "barysnami". Co jineho nez chlastali a pokrikovali. Stejne tak jsem je zazil pred 3 lety na sjezdovkach ve Swiss, podobne se "pry" chovaji I jinde.
    Ale k tomu rozdilnemu nazoru.
    Ano mam "provokativni" reci nejen na Internetu ale obcas I beznem zivote :-)
    Tak kdyz mi tak tim hulakanim lezli na nervy jsem se zeptal" ze kdyz tak dobre mluvi rusky, co vedi o ruske mafii tam v Emiratech, ze jsem prave odjel z Ceske republiky a tam je rec o ruske mafii na denim poradku.
    Jen jeden z nich umel anglicky, napred velmi prekvapene az vyjevene ziral a pak prelozil do sve reci.
    Kdyby to nebylo tehdy u bazenu s hotelovou security, tak nevim, mozna by me tam I zbinkali:-(
    Vrhli se ke me a jeden pres druheho kriceli, sermovali rukama s bylo mi konecne vysvetleno ze "ZADNA RUSKA, ALE HLAVNE CECENSKA" mafie to je !!!!

    NEJEN CR, ALE CELA EVROPA, CELY SVET TO MA SPATNE A VIDI RUSKO SPATNE KDYZ SE VSUDE RIKA A PISE ZE TO JE RUSKA MAFIE !
    ================================
    Tuto prihodu jsem hned po navratu probral po telefonu se svymi pribuznymi doma.
    Vysledek?
    Cha cha cha, smali se a rikali mi ze i v CR se tamni Rusove velmi rosciluji a nesouhlasi s tim ze se nasilnickym gangum z Cecenska i odjinud rika "Ruska mafie"!
    Takze suma sumarum, oni to opravdu Rusove vidi jinak.
    Ptam se, neni to podobne jako kdyz Cikani udelali najezdy na Anglii a posleze na Canadu a v techto zemich by se rikalo a psalo ze "Cesi" nechteji pracovat ci jsou neprizpusobivi?
    Podle pasu to byli Cesi!
    Proto pro "Cechy" zavedla Canada viza!
    Je zajimave jak je Internet v Ceske reci preplnen ukazkami, ze ac se mluvi stejnym jazykem mluvi se velmi casto naprosto rozdilnou reci!
    Nejeden ctenar z toho obcas az breci.
    Ale nebojte, nekorektni blogy budou vzaty korektni zteci:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>