sobota 22. února 2014

Český antikommunism zřejmě ztrácí poslední vazby s realitou

25. února proběhne celonárodní shromáždění k 66. výročí komunistického puče. Je správné připomínat si oběti kommunistické diktatury, stejně jako nacistické okupace, a ctít jejich památku. Ovšem pojmout takovou připomínku jako boj proti kommunistům, proti tomu, aby (cituji) "se děti ve škole učily, že Milada Horáková byla zavražděna právem", aby "se tato země čím dál více podobala zauralské despocii a severní Koreji" nebo "aby o všem v této zemi rozhodovali komunističtí politruci", to svědčí opravdu o nevšední odtrženosti od reality, o naprosté ignoraci geopolitických vztahů a toho, co se děje mimo českou kotlinu. Je to perfektně srovnatelné s tím, kdyby Češi za nacistické okupace pořádali demonstrace proti rakouské monarchii a skandovali, že nechtějí císaře pána.

Co se týče Formanova účelově perpetuovaného výroku, že kommunism je ostudou lidstva - myslím, že lidstvo má z ostudy kabát a kommunism je tak jeden jeho rukáv...

8 komentářů:

  1. I předuralské despocii, Vodníku. I předuralské.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych byl psychonalytik, tak reknu, ze obsedantni vyvolavani antikomunismu ma svuj zdroj ve vzpomince, jak bylo za komunismu dobre. Ne hmotne, ale socialne, komunismus bylo posledni obdobi, kdy bylo mozno pocitit socialitu az na morek kosti. A presne po tom se antikomunistum styska :o) Jenze to nemuzou rici rovnou, tak to berou oklikou, prez -anti.
    Zname to kazdy: ti nejvetsi uchylaci se stavi vzdy do role moralnich arbitru.

    Druhym mementem je zbytecnost- realnost antikomunismu...snad ani ten posledni chovanec diagnostickeho ustavu nemuze vazne premyslet o tom, ze by se komunismus mohl vratit. Ovsem nase elity to dokazi...proc asi? No proto, ze z antikomunismu se stala znacka, brand...kapiatlismus udelal a antikomunismem to same, co s ostatnimi hnutimi, jednoduse je vytuneloval. A na prazdne skorapce, co tahne skrze svuj resentiment, se daji vydelat penize. Proto je preantikomunizovano, je to jako vracet se do krajiny sveho detstvi a pri tom si koupit burta, odznacek, salu...a po navratu domu vam ve vesnici stoupne prestiz, protoze jste "antikomunista", tedy "ten co patri k nim". Antikomunismus, antisemitismus a dalsi jsou dnes uz jen metody lokalni moci a moznost jak si privydelat...o zadne komunisty tam nejde :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale že u jiných národů se něco takového nevidí, aspoň ne v tak nápadné míře.

      Vymazat
    2. To je tim, ze Cesi jsou takovi pospoliti, ale ve sve pospolitosti neaktivni (hospody). Okolo vidim, ze vsechny narody vytvari sve komunity- vyjma Cechu. Chodi spolu grilovat, deti spolu hraji fotbal, navstevuji se, Portugalci se stahuji do obytnych bloku s Portugalci, Polaci s Polaky...zatimco Cesi se sami sobe vyhybaji. Podle meho je to tim, ze se sami sebe boji.

      Ja mel takovouhle "iniciacni" prihodu: asi rok po prijezdu vidim na mistnim parkovisti ceskou znacku, odchazi od nej dva lide a maji (nechali) rozsvicena svetla. Tak cely stastny k nim jdu a rikam: "Svitite, zapomneli jste zhasnout." A odpoved byla: "Vadi ti to? Kdyz sviti, tak sviti, neres to".
      Ta naprosto zbytecna hrubost, pramenici z osobni nejistoty...Cesi na sobe nepracuji a pak se chytnou kazde drobne prilezitosti, co jim dava sanci na spoluprozivani, je to takove detske, zviratkovske...ti dva, co me vyfakovali samozrejme vymenili "vztah ke mne" za utuzeni vlastniho svazku...me vyfakovali, o to vetsi pocit sounalezitosti mezi nimi vznikl. To jim tak nejak staci, vzdyt to vidite, vodniku, i na soucasnem politickem diskurzu: klidne poskodi celou zahranicni politiku smerem k Rusku, jen aby si mohli dva tydny zanadavat. je to kratkozrake a nese to sve nedobre plody.
      Antikomunismus je to same: namisto "dospeleho" konsensu jim stoji zato pohrbit svoji minulost (a tim i budoucnost), vymenou za nejake smesne profity (treba za misto u stolu stamgastu v hospode- tohle vim konkretne, clovek je antikomunista, tak mu vrchni naleje prednostne, protoze je to "dobrej chlap"). Je to k smichu a placi zaroven :o)

      Tohle pritakani poze je cinnost namisto prace a je to i zdroj ceske korupce: nezli na sobe pracovat, radsi se pridaji k nejake parte, co jim rozda ziskane prebendy. Staci dobre kricet a mas vic penez, nezli poctivy pracant :o)

      Vymazat
    3. To může vysvětlovat postoj mnohých (možná většiny?), já ale vím o lidech, kteří positivně takoví nejsou, navíc jsou intelligentní a nesmírně vzdělaní, přesto zamrzli v tomhle dřevním, realitu nerespektujícím antikommunismu. To je nějaký defekt na té duševní úrovni, kde se integrují racionální poznatky a kde se eliminují (by se měly eliminovat) co možná nejvíc ty emoční biásy.

      Vymazat
    4. nejak se mi to posunulo, odpoved mate v hlavnim vlakne, vodniku.

      Vymazat
  3. Ano, presne vam rozumim, vodniku. To je ale na dlouhou debatu, tak zkusim svuj pohled shrnout do par vet:
    S padem berlinske zdi skoncila jedna velka etapa zpusobu rizeni spolecnosti: a to cestou "vyssich principu" (nabozenskeho, rozumoveho, apelem na zarne zitrky), zkratka z ni vymizel etos spolecne myslenky nekde v budoucnu, ktere je treba dosahovat.
    Zbyla jen praxe ekonomickeho rustu, ktera ovsem neni urcena vsem- lidem zmizel "majak" a zbylo proste pachteni se, hra na nahodu, ve ktere, budou- li mit stesti, uspeji a pokud ne, pak maji smulu.
    Lidi uz nejde ridit skrze nejaky soubor doporuceni (zakazu), jejichz dodrzovani ma smysl, protoze jasne vede k vytcenemu cili, zbyl jen chladny zakon, ktery se jednoduse dodrzovat musi, anebo vas zavrou.

    Takze lide nemaji zadnou vizi, chybi smerovani a tim se otevira prostor pro "jednoducha reseni", jak se rikava. Predstavte si frustrovaneho jedince, klasicky s hypotekou, nejistou budoucnosti a tim i existenci, ktery je ve vleku nahody a teka po svete jako mydlova bublina...tady vas zadny intelekt nezachrani, samozrejme pro zklidneni svych vyhlidek sahnete po prvni "jistote", ktera vam prijde do ruky.
    Tady je to nabiledni: existuje spatna vzpominka na 40 let totality, takze logicky ztotoznite tuhle spatnou vzpominku se svym soucasnym stavem a vydate se na cestu antikomunismu. Trpel jste za komunismu, trpite i nyni = co vas z toho vyvede je antikomunismus. Vlastne jde o ztotozneni s minulosti, vymazani poslednich 25 let zivota (opravnene, protoze z pohledu vasi budoucnosti se behem nich nic "nestalo", jste na tom jako tehdy- nejake apely na svobodu pohybu si jejich nositele mohou strcit do zadku, protoze cestovani vam ve vasi bezvychodne situaci nepomuze).

    To take vysvetluje, proc studenti voli TOPku, ackoliv predem vedi, ze jim bude chtit zavest skolne, protiz cemu nasledne protestuji.
    Studenti jsou take v hajzlu, bez budoucnosti, ve ktere je namisto vize bydleni a rodiny ceka spise pracak. Komunismus nechteji, tak zcela bezhlave voli pravici, inteligence, neinteligence.

    Ze na tohle trpi i inteligentni jedinci by nas nemelo prekvapit, poprve v dejinach totiz nehraje intelekt v zivotnim uspechu zadnou roli, dnes maji sanci na uspech spise blbci s tvrdym sdrcem, co dokazi z okoli (a zamestnancu) vymackat posledni kapku solidarity a energie. Kapitalove rizeni totiz nepozaduje chytra reseni, ale tvrdy tlak na lidi, kteri delaji za vas, anebo je vymenite. Slusny a inteligentni clovek je dnes obeti.
    Klasicky si pujcite, otevrete kavarnu a date do ni nejakeho vedouciho a kdyz vam do pul roku neprinese predpokladany zisk, tak ho vymenite, to je cela vase prace coby kapitalisty. Tady na to inteligentni nepotrebujete byt, vam staci si rici "10%" a to je veskery vas vklad do rizeni podniku, zbytek za vas oddrou otroci- zamestnanci a kdyz ne, tak je vymenite a pokracujete dal ve svych 10%.

    Sila osudu= zarazeni v delbe prace ma mnohem vetsi razanci, nezli sila intelektu. Muzete byt chytry jak chcete, ale asocialni psychopat vas nakonec stejne predbehne. To se tezko priznava, takze za moji bezvychodnou situaci musi byt vinen nekdo jiny, ze ano? Treba komunista ve vlade, co mi brani, me chytremu, v uspechu? :o)

    Nakonec jeste k intelektu: vysoky intelekt s sebou nese sve vedlejsi nasledky, vysoce inteligentni clovek si obvykle nevidi na spicku sveho nosu. To mam potvrzeno i ze zivota, moji nejlepsi spoluzaci, co studovali s prstem v nose se samymi jednickami, jsou dnes zdrojem paranoidnich postoju ci uvah na urovni IV. cenove skupiny (Rekove jsou line svine, Rusaci chteji ovladnout svet, komunisti nas chteji nahnat do gulagu atd.). Neni za tim nic jineho, nezli naprosto zaslostne zivotni vyhlidky a vedomost sily systemu, pro ktery je inteligentni clovek jen pouhym kanonemfutrem, odsouzenym slouzit tem bez skrupuli, kteri system de fakto tvori. Pokud jste inteligentni, pak tohle vite...a zaroven s tim vite, ze opravdu nemate sanci.

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto nechápu proč tomu antikomunisté říkají puč. Vždyť jim moc "demokraté" sami odevzdali a ten super zbabělec Beneš, co se zasloužil o stát, jim to podepsal. Jestli chtějí někomu nadávat, tak ať se pustí do těch prvorepublikových pitomců, kteří to tragicky zmastili. 25. únor je svátek impotence prvorepublikových politiků

    cnemo

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>