neděle 6. dubna 2014

Obrací se kyvadlo?

V Britských listech jsem se dnes dozvěděl, že britští labouristé uvažují o zestátnění železnic. Zatím jen uvažují a jen labouristé, podpora obyvatel činí prý 66%.

Myslím, že to byl vp. Kreutzfeld, který theoretisoval na to thema: politicko-ekonomické dějiny mají cyklický průběh - po válce se to kyvadlo zhouplo doleva, od konce 70. let nabralo směr doprava a tak nás prý v budoucnu čeká zas nová sociálnější éra. Dnes už jen kromě naprostých blbů je každému jasné, že deregulovaný kapitalism selhal, že thatcherovský mythus je mrtev (což je na soukromých železnicích asi patrné nejlíp) a že neoliberální kapitalism má dohráno. Nikdo neví, co přijde, nějaké znárodnění železnic by asi nebylo jen tak jednoduché. Ve stepích záludný, vodkou posílený Rus prý navrch vyrukoval s měnou krytou zlatem, takže vyčkejme. Nicméně přiznám se, že slyšet takovou "kommunistickou" rhetoriku od vládních činitelů v zemi Margareth Thatcherové lahodí mému komoušsko-černoprdelnímu sluchu.

22 komentářů:

  1. Leon Kreutzfeld6. dubna 2014 v 19:39

    Kdyby misti znarodneni radeji dali britske zeleznici nejakou peknou dotaci. Pana Bakala ted taky dostane miliardu, aby meli hornici co zrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba dají. Zatím o znárodnění jen přemýšlejí. Než by k něčemu takovému přkročili, tak jistě k dotaci (možná ne jedné) dojde.

      Vymazat
  2. Britské listy citují The Daily Mirror aneb Bože, jak hluboko jsem klesla! Probém East Coast Mainline spočívá v tom, že společnosti GNER i National Express vyhrály soutěž o franchise příslibem nereálných poplatků britské vládě (GNER 1,3 miliardy, National Express dokonce 1,4 miliardy). Proto byla East Coast Mainline dočasně znárodněna - protože britská vláda si nemohla dovolit třetí fiasko. Potopilo by to celý systém privatizovaných britských železnic.

    Pro ty, co neustále adorují British Rail jedna vtipná historka z The Guardian:

    Back in the day, British Rail was synonymous with soggy sandwiches, late trains – or no services at all. Deserved or not, it was a reputation that became immortalised in the comedy, the Fall and Rise of Reginald Perrin – every morning, his train to Waterloo was reliably late, but always for a different reason.

    OdpovědětVymazat
  3. Penez krytych zlatem muzete pujcit jen tolik, kolik zlata na jednotku penez mate, tudiz vam uplne klekne uverovani, na kterem cely system ted stoji...takze tady tudy podle meho cesta nevede.

    Jinak s koncem liberalniho/ deregulovaneho kapiku bychy byl velmi opatrny (o trhu se nema smysl bavit, ten nebyl volny nikdy za dobu existence vesmiru).
    Deregulovany kapik stoji na rozpadle societe (spolecnosti) a to se k lepsimu nema a jen tak mit nebude. Navic deregulovany je jak pro koho. Labouristi spise jen hasi pozary deliberalizaci vznikle (zeleznice jsou kapitalni ukazkou v anglicke vykladni skrini pozdniho! kpitalismu), o nejakem kyvadle dejin bych se tu bal mluvit...ono se muze stat, ze je co stat zeleznici sanuje z obcanskych penez, opet ji zprivatizuje (s takovymhle kyvadlem byste si nezahral ani ruske kuzelky).

    OdpovědětVymazat
  4. Mužici prý mají zlata hafo...

    No já si taky nedělám moc illuse. To říkal vp. Kreutzfeld a jak už jsem uvedl, baví mě takové socialistické kroky v baště neoliberalismu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neoliberalismus zemřel s Thatcherovou. Dnes tam panuje zdivočelá postmodernita.

      Vymazat
    2. Neoliberalismus byl vyvolan zpanikarenymi akademiky, co se po zkusenostech svetovych valek zacali (opravnene) bat statu. Ten "rychlopis" je tam citit...neoliberalismus je ekonomicke "hnuti", ale u takoveho nezustalo, pojem liberalismus lze pouzit dale pro
      - politicky koncept
      - model rozvoje
      - ideologii
      - akademicke paradigma
      (To jsem opsal z wikiny, aby bylo jasne, co z toho zemrelo spolu s Thatcherovou a cemu se dari lepe nez kdy jindy predtim).

      Cile noveho liberalismus stanovil pry velmi zretelne Rüstow:
      "Novy liberalismus (tedy ten, na ktery dnes narazite) a ktery s mymi prateli propaguji, pozaduje v kazdem pripade silny stat nad ekonomikou a nad lobisty (orig. Interessenten)."
      Alexander Rüstow 1932

      To "nad lobisty" je velmi zajimave (v originale to zni "oberhalb der Interessenten" tedy doslovne "nad zajemci" (o jeho infiltraci).

      Co tedy umrelo s Thatcherovou?
      Podle meho prave ta druha polovina (resp. tretina) teorie: ze "interesanty" si stat dokaze udrzet od tela.... to zjevne nedokazal.
      Ja bych tedy, anonyme, nemluvil ani tak o postmodernismu, jako spise o korporativismu...tedy o fasismu. Stat je sice silny (bod c. 1 je splnen) a pro vyznacnou cast ekonomiky opravdu plati, ze stoji nad ni (plati i 2. podminka), ovsem emancipace od interessentu (bod 3) se uz nepodarila. Pricemz interesante dnes nejsou zadne privatni osoby, ale obrovske firmy majici vliv po celem svete a tim samozrejme i na sidelni stat.
      Treba bychom dnesni dobu mohli nazvat "internacionalistickym fasismem", co neni tak bezprostredne citit na vlastni kuzi( pokud jste bezhybny ve svych stredostavovskych zvyklostech) ale na jehoz zajmy o to vice narazite, kdyz se rozhlednete okolo ci zmenite svoji socialni pozici).

      Vymazat
    3. Takže neoliberalism znamená silný stát (=regulace) a moc nad lobbyisty? Panebože a proč se tedy současnému banksterskému kapitalismu říká "neoliberalism"? Zřejmě další zmatení řeči, abychom si dokonale nerozuměli a byli ještě lépe ovladatelní. A nebo prostě jen proto - řeč upadá spolu s tím ostatním úpadkem v této závěrečné části kali yugy, ani to nemusí mít nějaký utilitární smysl.

      Vymazat
    4. Velmi se obavam, vodniku, ze tady jste uhodil hrebicek presne na hlavicku: je to upadek reci.
      Nelze se pak divit, ze jsem skepticky k "vyvazene" diskuzi (a posledni dobou k jakekoliv diskuzi), nebot predem predpokladam, ze upadek reci (tedy i mateni pojmu) se stal jednim z hlavnich nastroju lidi, kteri chteji skodit (z ruznych duvodu).

      Vymazat
    5. upadek reci (tedy i mateni pojmu) se stal jednim z hlavnich nastroju lidi, kteri chteji skodit (z ruznych duvodu).
      O tom nelze pochybovat. Mně v tuhle chvíli spíš vrtá hlavou, jestli oni ten úpadek způsobili nebo jestli k němu došlo bez nich a oni ho jen prohlubují & využívají.

      Vymazat
    6. Ja mam dabelske teorie, vodniku: kazdy system moci (ci jemneji rozhodovani)= prestava byt funkcni v tom okamziku, kdy se jej nauci vyuzivat ti, proti kterym byl namiren.

      Rec ci rozhovor je samozrejme nastrojem komunikace, ale kazda mince ma dve strany: je nastrojem komunikace, ale zaroven nastroje k vylouceni tech, kteri komunikovat nedokazi anebo nechteji.

      Na velmi jednoduchem pripade:
      Chcete na zahrade porazit vysoky strom, coz je pomerne nebezpecna prace. Prizvete si na pomoc 2 pomocniky, pricemz s prvnim se bavite a on vam odpovida a vy hodnotite, jak odpovida, tedy jestli pro vas bude doopravdy prinosem.
      Druhy mlci a a jen obcas vam odpovi neco, co se zamyslenou praci vubec nesouvisi, treba ze vcetra davali v TV fotbal.
      Pokud mate zdravy rozum, tak tohodle cloveka poslete domu, protoze by vam prinesl vice problemu, nezli by jich pomohl vyresit...a zde slouzi rec jako vylucovaci a tedy i agresivni nastroj.

      V debate je to podobne, byt ne tak hranicne postavene: mate pred sebou nejaky problem, ktery chcete vyresit a ostatni se pridavaji...az narazite na blba, ktery vam zacne nadavat.

      Ovsem v internetu nemate moznost ho poslat domu. Mate- li zaheslovany blog, mozna, ovsem 99,99% internetove komunikace bezi "open".
      Ted jsem se dostal na zacatek: technikami, skrytymi pod rouskou objektivity (kazdy ma preci pravo na svuj nazor) infiltrovali deprivanti internet a rozrusili veskerou diskuzi, ktera byla puvodne namirena proti nim, tedy proti tomu, aby tihle lide dostali rovnocenne slovo na verejnosti. Kazda debata konci v tom okamziku, kdy nestydovi nemuzete dat facku a vyhodit ho ze salu (zde se dotykame Pussy Riot, ale tam jde o zamernou manipulaci ovsem se stejnou technikou).
      Deprivanta- blba poznate podle toho, ze hned zacne kricet, ze jste komunista, co chce urcovat co kdo ma rikat.

      Pak je tu takrikajic "technicke zazemi" tohoto rozkladu, tedy nezajem na duchovnosti a reknemez "praci na spolecnem cili"...tady uz je na vine civilizace, tedy takova technika rizeni, ktere je duchovnost a -reknemez- uslechtilost trnem v oku a dela vse proto, aby ji znicila.

      Tedy za sebe odpovidam na vasi otazku co bylo drive, zda- li deprivant, anebo prostor pro deprivanta, ze jde (mozna) o spatne rozdeleni jednoho problemu: bez prostoru by nebyl deprivant, bez deprivanta prazdny prostor.
      Podle meho deprivant a prostor pro nej od sebe nejdou rozdelit.

      A doslo k tomu proto, ze bud existuji zakonite cykly casu "sbirani kameni a hazeni kameni", tedy neco jako bozi plan, anebo -po Darwinisticky- se deprivante zkratka a jednoduse uci a civilizace stiha vzdy jen se zpozdenim, jak je zase zklidnit (ale to take prijit musi, protoze tohle by byl konec :o)

      Vymazat
    7. Jestli tomu rozumím správně, celkový úpadek s sebou přináší jak úpadek řeči, tak deprivanty, přičemž se tyto dva fenomeny navzájem umocňují a posilují. Úpadek řeči není jen dílem deprivantů, podílejí se na něm už po velmi dlouhou dobu úpadkoví intellektuálové a všelijací užiteční idioti.

      Vymazat
    8. Ano, asi tak, vodniku.... ono je to pro me tezke vysvetlit, hledam slova jako jehly v kupce sena :o)
      Nemeli bychom zapominat ani na to (a je to mozna nejdulezitejsi), ze skoly, a tedy i mysleni nasich deti, ma v rukach naprosta sebranka, jejiz jedinym zajmem je z deti vychovat necitlive otroky.

      Zaroven bych ale rekl, ze i tahle sebranka je jen jedna strana mince, tou druhou je konkurencni system, postaveny na individualismu: nejen, ze prorazi a uspeje jen ten "nejhorsi" typ, o ktereho byste si normalne ani kolo neoprel...ale ze hospodarsko- politcka funkce (anebo jejich algoritmy) uz takove lidi do rozhodovacich pozic dokonce vyzaduji= tahle spolecnost tak, jak jsou nastavena jeji ekonomicka a pravni pravidla, by uz bez deprivantu vubec nemohla fungovat.
      Kdybyste mavnutim kouzelneho proutku vymenily deprivanty za slusne lidi, pak to klekne, protoze zakladni funkce statu/ civilizace funguji jen na principu zabehanych podvodu a vzajemneho obelhavani se.
      Jsem skeptik nejvetsi...tohle skonci obrovskym prusvuhem.

      Vymazat
    9. Proč skeptik? Tohle skončí, ano, ale nejhorší průser by byl, kdyby to takhle mělo jít donekonečna. Skončí to a přijde něco nového, lepšího. I když to - aspoň ze začátku - asi žádná sranda nebude. Ale tyhle sračky se zákonitě musí odrovnat samy a to je mi právě zdrojem radostného optimismu, i když se toho možná nedožiju.

      Vymazat
    10. Skeptik proto, ze si nemyslim, ze ten nastavajici prusvih musi skoncit obrodou, ale jeste horsim prusvihem. Uz maji totiz techniku na tak vysoke urovni, ze se dokazi ubranit davu (ani vlastne nevime, kde jsou) a zaroven to zabetonovat v marasmu treba na 500 let. Budeme chodit v hadrech, dostavat pridely a kdyz se objevite mezi 20 vecerni a 6 hodinou hodinou ranni venku, tak vas sejme dron. Zbytek vas budou monitorovat kamery a pokud se uchylite z trasy, seberou vam pridel.

      Clovek -zde bohuzel- opravdu vydrzi hodne a vymazat vzpominky na "zlaty cas lidstva" (treba rok 1970 minuleho stoleti) neni zadny problem. Spali knizky jako ve Fahrenheitu 451 a elektronicka media do roka preprogramuji/ prepisi. K tomu vyvolaji chronickou valku a je to...

      Jakmile to zacne kolabovat, udelaji planovane hospodarstvi s planovanymi cenami, platy a planovanou spotrebou a nebude z toho zadne vyhnuti.

      To je ta cerna myslenka...ta svetla je ta, ze v roce 1987 jsem si take myslel, ze to musi vydrzet jeste nejmin 100 let a za 2 roky bylo vymalovano :o)

      Vymazat
    11. Čím hrůznější situace, tím kratší trvání.

      Vymazat
    12. Kezby, vodnice... :o) dobrou!

      Vymazat
    13. .... .Takže neoliberalism znamená silný stát (=regulace) a moc nad lobbyisty?...

      Ne. Zmatení řeči. Silný stát, regulující ekonomiku a krotící lobbyisty je sociálně-demokratický reformismus. (Marxistický) socialismus lobbyisty úplně odstraní, liberalismus staví stát do role služky firem a jejich lobby.

      Vymazat
    14. To bych nerekl, hansi. Silny stat nerovna se nezbytne velky stat a "stojici nad" zde znamena stat nezasahujici do ekonomiky a nedopravajici sluchu lobystum...tedy neco jako "byt nad veci".

      "(Marxistický) socialismus lobbyisty úplně odstraní"
      Presne naopak, hansi, socialisticky stat musi naslouchat potrebam obcanu a jelikoz neexistuje trzni prstredi se svym zakonem nabidky a poptavky, tak potreby se artikuluji skrze plan= reditele velkych podniku maji primy vliv na ekonomicky chod statu ("pomahaji planovat").

      Kazdy reditel, i socialistickeho podniku, je osobne zainteresovan na vyrobe, protoze z ni ma svuj vlastni profit ve forme ruznych odmen, at financnich, anebo hmotnych...tedy i socialisticky podnik ma sveho vlastnika, byt neformalniho, ktery s podnikem naklada castecne a v ramci moznosti jako s vlastnim.

      Osobne jsem po zkusenostech se socikem TAKE liberal, me se zda, ze tahle teorie ma svoji hlavu a patu (do jiste miry, samozrejme). Jde jen o to vydefinovat, kde privat neni schopen ochranit obecny zajem a tuhle oblast pak predat statu a tvrde jeho hospodareni kontrolovat.

      Vymazat
  5. Stát by měl provozovat to, co se nevyplatí a přitom je to společensky přínosné. Osobní doprava po železnici má alternativu v dopravě automobilové, takže cestující i mohou vybrat. Přijde mi to tak lepší než u nás, kde máme státní ČD v trvalé astronomické ztrátě, na ně napojené vydělávající servisní organizace, pár soukromých dopravců, provozujících lukrativní tratě a manažerský ksindl s platem ve statisících a zlatým padákem v milionech po půl roce nicnedělání.
    Železnice jakožto klíčové státní odvětví je už passé půl století.

    OdpovědětVymazat
  6. Vodníku neradujte se. Půjde patrně o klasickou metodu přenesení nákladů na daňového poplatníka. Soukromé společnosti patrně vytahaly z drah co mohli a teď je třeba zajistit samotnou funkci. Je to stejné jako při "ozdravování" bank. Až se bude v UK znárodňovat bez náhrady, vzbuďte mne:)

    cnemo

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>