neděle 11. srpna 2013

Žebříček IV

Od r. 2000 sestavují holandští rozhlasoví posluchači žebříček dvou tisíc nejoblíbenějších popových písniček. Jeho komickou, byť nepřekvapivou charakteristikou je to, že každý má proti němu výhrady.

Já jsem neprohlížel celý seznam, podíval jsem se podrobněji jen na první stovku. Zde uvádím pak jen první desítku z loňské TOP 2000:

1 Queen: Bohemian Rhapsody (1975)
2 Eagles: Hotel California (1977)
3 Led Zeppelin: Stairway To Heaven (1971)
4 Deep Purple: Child In Time (1972)
5 Boudewijn de Groot: Avond (1997)
6 Pink Floyd: Wish You Were Here (1975)
7 Pink Floyd: Shine On You Crazy Diamond (1975)
8 Adele: Someone Like You (2011)
9 Coldplay: Clocks (2003)
10 Pink Floyd: Comfortably Numb (1979)

Podle očekávání se tam mísí evergreeny s aktuálními hity (Coldplay, Adele), z nichž tam většina zřejmě za pár let nebude. V první desítce jen jedna domácí (Boudewijn de Groot), 3x Pink Floyd, velkým překvapením pro mě byl hit mého mládí Child In Time na čtvrtém místě, na prvních dvou místech už tradičně pokaždé Bohemian Rhapsody a Hotel California. V článku píšou, že Beatles tam mají nejvíc písní (49), následují Rolling Stones (36) a ABBA s Queen (23). Mně překvapilo, že Lennon (Imagine) a Rolling Stones (Angie) skórovali výš (23., resp. 26.) než nejúspěšnější píseň Beatles, přihlouplé Hey Jude (33.). Oasis s Wonderwall až na 133. místě. Radostným překvapením pro mě bylo, že v první stovce chybí Madonna. Jinak výhrad mám samozřejmě hafo, ale tím nevybočuji z řady.

2 komentáře:

  1. Chtělo by to nějakej "průměr žebříčku" třeba za deset posledních let, aby se odfiltrovaly ty jednosezonní cajdáky. Kult Mercuryho ani Eagles moc nechápu, ale ty dvě flojdovky z WYWH mě tam ale těšej, to jsou snad ještě vydařenější kousky a celý album než trochu profláknutě-programová Zeď.
    Co se týče Beatles, tak včera jsem se zrovna trochu sjížděl na Abbey Road a dost si o tom bádal i na wiki .. taky pro mě nejvydařenější "final cut".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abbey Road souhlas. Nepochopení Mercuryho a Eagles rovněž. Od Floydů mám osobně nejradši Dark Side of the Moon, ale těší mě tam, stejně jako Zeppelíni nebo ti Párpli.

      Taky mě udivilo, jak málo je v první stovce Michaele Jacksona - nejvýše mnou nemilovaná Billy Jean...

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>