pondělí 6. ledna 2014

Patina a bída českých medií

Tento post nemohu nazvat "Lesk a bída českých medií", protože nižádným leskem ozdobena nejsou. Toliko patinou a bídou: patinou servilnosti a bídou bulvarisace.

Odkazuji na článek Daniela Veselého na Britských listech, ze kterého vyjímám:
Po sametové revoluci svobodná média spojilo jedno pevné pouto: fascinace novým režimem, který se z Východu obrátil na Západ. Nový establišment taktéž adaptoval pravicový diskurz, a ten sílil či slábl podle toho, kdy u nás vládla levicová vláda nebo vláda pravicová. Reflexe domácích událostí se od vnímání dění v zahraniční příliš nelišila. I v tomto případě český tisk a veřejnoprávní prostor spíše dával přednost pravicovému úhlu pohledu na danou událost před levicovým. Tento trend přetrvává dodnes, a to navzdory globální ekonomické krizi, díky níž bylo možné postoj vůči řadě témat přehodnotit.

Dále je také patrné, že české sdělovací prostředky v podstatě kopírují kurz zahraniční politiky České republiky, na pravicovou nebo levicovou vládu nehledě. Problém tkví v tom, že neexistuje zásadní rozdíl mezi produkcí veřejnoprávního prostoru, jenž má plnit nároky všech svých koncesionářů, a produkcí „seriózního tisku“ a bulváru. Existuje u nás vůbec informační neutralita a kredibilita, nebo musíme spoléhat na alternativní média, jejichž důvěryhodnost není rovněž zaručena? Odpověď může hledat každý podle své libosti.
Veselý se také zmiňuje o smrti palestinského velvyslance při výbuchu v residenci v Suchdole. Na toto thema se nechci zatím vyjadřovat. Že by za tím stáli Židé se mi jeví od samého začátku dost málo pravděpodobné, byť nikde na světě nemají volnější ruku k podobným operacím jako v České republice (snad s výjimkou Nizozemska). Spíš bych vsadil na atentát konkurenční frakce Palestinců. Teprve ve chvíli kdy se nade vší pochybnost prokáže, že šlo o nešťastnou náhodu, začnu podezřívat Mossad.

3 komentáře:

  1. Embeso napsalo:
    Naprosty souhlas, vodniku. K CT jsem byl dlouho loayalni a to predevsim kvuli jeji detske produkci, ktera je na svetove urovni. Ovsem jeji zpravodajstvi je poznamenano strachem o praci redaktoru ci obavami z nekonecnych tahanic. Chyba samozrejme neni v CT, ale v ceske politice, ktera je nesebevedoma, nedusledna a postrada velkorysost. A jak jiz dlouho rikam, Cesi nejsou narod, ale etnikum, nebot jim chybi vetsina obcanskych atributu, narod charekterizujicich. To nerikam s usklebkem, protoze sam nevim, zda- li to tak nahodou neni lepsi, nybrz jako konstatovani pro ten pripad, ze by nekdo hledal kulturni "narodne- statni" vystupy, v nasem pripade verejnopravnost. Nikdy ji nenaleznete, protoze zadny verejny zajem v CR neexistuje, neexistujici narod nemohl ani zadny vytvorit.

    Ale neco i o jinych mediich, zde jsem nasel neco na Aktualne:
    "Ve válce v Iráku zahynuly desítky tisíc Iráčanů, především civilistů. Mohlo za to hlavně sektářské násilí mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity, kteří za Saddáma Husajna vládli."
    Ceska media se daji cist jen tehdy, pokud mate porovnani se zapadnimi. Anebo s blogem Terezy Spencerove na Literarkach, ta dobra zena je mozna posledni pochodni kvalitni zurnalistiky ve skomirajici kotlince.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesi nejsou narod, ale etnikum,
      Na thema Češi, (resp. Češi I a Češi II) viz zběsilou diskussi u Tomáše Peciny.

      Vymazat
    2. Embeso pise:
      Dekuji za odkaz, vodniku.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>