sobota 22. května 2010

Kalousek, dnešní Antoniette

1 komentář:

  1. Nevím, neví, onu knihu z roku 1906 nevlastním, nicméně ani jiné reference nejsou daleko od školních moudrostí:

    Wiki:
    Marie Antoinetta bývá mylně označována jako hlavní viník bankrotu státní pokladny. I proto byla neprávem označována coby Madame Déficit. A to především tím, že si nechala vozit drahé látky, krajky, šperky, pořádala nákladné plesy, v kartách prohrávala astronomické částky a do vlivných úřadů jmenovala své oblíbence (vévodkyni de Polignac, princeznu de Lamballe a jiné např. knížete de Ligne, barona de Besenval, markýze d´Adhémar, vévodu de Lauzun.) Ačkoliv náklady na královský dvůr byly rovny desetině ročního státního rozpočtu, hlavní příčinou bankrotu bylo financování amerických kolonií v boji o nezávislost na Velké Británii.

    No, stejně Kalouskovy padáky asi nepřivedly tento stát tam, kde je, ale desetina státního rozpočtu, to už je zajímavější. Kdyby dnes malá skupinka žrala 10% rozpočtu, jak by se tvářili ostatní?

    H.G.Wels (samozřejmě, známý levicový fantasta) píše:

    Ludvík XVI. byl panovník omezený a nevzdělaný a měl na neštěstí za manželku pošetilou a výstřední ženu, Marii Antoinettu...

    ...(MA) V Calonnovi, vysokém úředníku, si našla ideálního finančního ministra. Od r. 1783-1787 vyráběl tento zázračný muž peníze jako kouzlem - a jako kouzlem zase mizely.

    Wiki k přezdívce "děvka":

    Později měli ještě Ludvíka Karla, vévodu z Normandie který byl nejspíš syn Mariina milence (25. března 1785)


    Řekl bych, že stejně jako v případě p. Kalouska, tu něco smrdí:)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>