středa 14. července 2010

České právo a jiné mýthy

10 komentářů:

  1. Pokud se poškozený s pachatelem vyrovná, tak státu do toho nic není

    Aneb, jinými slovy, naděje na zlegalizování např. (i) dětského sexu!

    Vidím to jasně. Pachatel zaplatí oběti náležité odškodnění (výše závislá na dohodě), oběť pachateli odpustí, rodiče (s patřičným podílem na tom odškodnění) pravděpodobně též nebudou nic namítat, ...

    Pochopitelně při aktu nesmí dojít k znásilnění, to je jasné.

    A státu do toho nic není :-).

    Skvělý nápad!!

    OdpovědětVymazat
  2. A když potomek zemře, bude potřeba spočítat, kolik by rodiče stál, kdyby žil a o tuto částku se sníží případné odškodné. A jednou možná budeme za tyto služby i platit.
    Možná pak opět vezmeme zavděk koncepty jako krevní msta nebo oko za oko.

    OdpovědětVymazat
  3. Neexistuje nic jako "české právo", stejně jako neexistuje "česká mathematika" nebo "česká chemie". Právo je jen jedno.


    Zatim co nekteri si dovoli polemizovat s clankem pravnika GP, ja si dovolim dotaz. Vznasim na GP ale muze mi odpoved kazdy kdo se citi byt znalcem prava Sametoveho.

    Zatim co nemam pochybnost o tom ze "česká mathematika" nebo "česká chemie" jsou stejne jako zdejsi "klokanska" u tech paragrafu a zakroucenejch pravnich klicek to z nejakych duvodu neplati!
    Proc?
    Hlavne mi nepiste ze Vam to vobrostlo sametem -
    a gdo je proti nam s tim sametove zametem:-(

    OdpovědětVymazat
  4. JK: taky mi to tak přišlo. Ostatně na Dálném Východě to tak vesele fungovalo (a velmi pravděpodobně funguje tajně dodnes): bohatý Američan vydržuje na Filipínách celou rodinu nad poměry za to, že smí šukat s desítiletou dcerou. A ještě má pocit jako dobrodinec.

    Nemluvě o do očí bijící třídnosti takové justice, kde se bohatí mohou (snáze) vyplatit ze stejného zločinu, za který chudý půjde nemilosrdně do basy.

    OdpovědětVymazat
  5. Neexistuje nic jako "české právo", stejně jako neexistuje "česká mathematika" nebo "česká chemie". Právo je jen jedno.
    Takže i právo šaríja?

    OdpovědětVymazat
  6. Vodník: "bohatý Američan vydržuje na Filipínách celou rodinu nad poměry za to, že smí šukat s desítiletou dcerou."

    Je to prkotina, ale mohl by to někdy pro změnu být rovněž bohatý Holanďan a nebo třeba Rus? Ď!

    OdpovědětVymazat
  7. AJ: máš samozřejmě pravdu. Ale tentokrát to ode mne, přísahám, nebyl zlý úmysl, ale automatism: viděl jsem zde totiž před (mnoha) lety pořad v TV o zneužívání dětí a mladistvých na Východě superiorními bohatými okcedentálci a zaujal mne tento případ z Filipín, kde se jednalo skutečně o Američana.

    OdpovědětVymazat
  8. Vodník: Chápu. Samozřejmě, když vydržoval celou rodinu, tak to musel být Američan. Holanďan a nebo Rus by se na něco takového mohl vysrat, ten by jen šukal (za lízátko, nebo vycpaného medvídka)...

    A prosímtě, ta rodina, nebyli to nakonec také nějací Američani? Který slušný neameričan by něco takového udělal svému dítěti?

    OdpovědětVymazat
  9. Tak zcela jistě tam naprostá většina Holanďanů, Rusů nebo Američanů šuká za to lízátko. Tenhle případ byl kuriosní právě tou zvrhlíkovou filanthropií. Podle Peterse státu do toho nic není...

    OdpovědětVymazat
  10. V Americe jsou dva druhy uplatnovani prava.
    Kriminalni pravo, kde se jedna o vine obzalovaneho, trest je vezeni, nebo i trest smrti. Odskodneni obeti jen ve vyjimecnych pripadech.
    Civilni pravo se zabyva specificky odskodnenim (ne ztratou svobody) a neni zavisle na kriminalnim soudu, nebo jestli by vinik souzen nebo ne. Proto mohl byt O.J. Simpson po jeho kriminalnim soudu, (kde byl uznan nevinnym), nove souzen v civilnim soudu rodinou Brownove a Goldmana pro "damages".. Simpson zde prohral, porota ho uznala vinnym za "zpusobeni zabiti" a Simpsonovi bylo narizeno nahradit skodu rodinam ve vysi 40 milionu dolaru. (Penize zde byly za filmy a prava ke kniham.)
    Takze se ze Simpsona stal zebrak a ze zoufalstvi, ozbrojen ukradl sportovni trofeje a za tento cin sedi ve vezeni.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>