čtvrtek 31. března 2011

Malá česká pravice

Je to možná drzost, když se emmigrant, žijící víc jak 30 let mimo republiku, odvažuje kommentovat českou politickou a společenskou scénu. Nekladu si také za cíl nějaké objektivní zmapování situace. Berte to jako subjektivní dojem, jak se to někomu může jevit.

Nejprve jsem musel spolknout své vlastní námitky proti obsolentnímu dělení postojů na „pravici“ a „levici“ a přijmout tyto klassifikace aspoň pracovně, tak, jak se to vžilo. Nelze pochopitelně zaškatulkovat české pravičáky do škatulek a, b, popř. c. Spíše se jedná o jakási názorová ohniska, hustotu výskytu, tedy jakési orbity, které se nota bene navzájem silně prolínají. Rovněž asi nelze vynášet paušální soudy a charakteristiky, platné pro všechny členy té které množiny, ale některé společné rysy nelze přehlédnout. Po tomto krátkém disclaimeru můžeme začít.

Malý český člověk kompensoval svou malost nejrozličnějším způsobem. Vždycky si dokazoval, že v tom či onom předčí ty velké („skopčáky“, „rusáky“, dnes začasté „debilní kovboje“). Blahovolnou shovívavost projevoval snad jen vůči Slovákům, které považoval (a IMHO stále považuje) za ještě menší a poněkud inferiorní. Po sametu věděl český občan, odkojený normalisací, jak musí vést svůj podnik (a kapitalistické hospodářství vůbec) líp než všichni emmigranti, kteří byli většinou ochotni se zdarma angažovat pro dobro země a jejího lidu, nicméně jim bylo dáno najevo, že nejsou vítaní.

Malá česká pravice - aby nebyla zcela přehlédnuta vedle svého vzoru, Velké Americké Pravice - se snaží (možná podvědomě) zvýrazňovat extremisací svých postojů, což v evropském kontextu (a nepochybně i v očích intelligentních Američanů) působí na výsost trapně a směšně. V počátcích českého kapitalismu to bylo pochopitelné, nakonec i mnozí z nás, emigrantů, jsme ze začátku horovali pro jestřáby, naše koně byly Reagan, Strauss a Thatcherová - prostě jsme byli blbí, nadšení a neměli jsme zkušenosti ani informace. Léčba Klausem se zdála v roce 1990 oprávněně pro většinu lidí záchranou a byli vskutku ochotni si ty opasky utáhnout. Po 20 letech řádění volného trhu v postnormalisační společnosti vidím extremistickou českou pravici zhruba v těchto obrysech:

1. Ekonomičtí extremisté se dnes srocují zhruba někde kolem Pana Profesora. Jejich neoliberalism a evoluční sociální darwinism nemá zde na Západě obdoby. Von Hayek vypadá vedle nich jako Petr Chelčický. Žehrají na zbytky kommunismu v podobě lékaře a škol zadarmo, regulovaného nájemného apod. Jsou obvykle výrazně antiunijní, avšak nikoli kvůli zakřiveným banánům nebo hlouposti zahraniční politiky EU, nýbrž proto, že v jejich pojetí liberalismu jsou jakékoli zákony, omezující podnikatelskou dravost a vykořisťování, omezováním svobody podnikat, potažmo okrádat a ožebračovat ty méně dravé.

2. Skupina, která se s výše zmíněnou částečně (ale jen velmi částečně) překrývá, je skupina extremistů fašisujících. Jejich centrem je Neviditelný pes. Tito lidé se vyznačují většinou neskrývaným rasismem a islamofobií, jsou extrémně proameričtí a proisraelští, antiruští a zběsile až zaslepeně antikommunističtí. Jejich duševním sourozencem ve světě je jistě nejspíš hnutí Tea Party v USA: zcela v tendencích této sebranky považují Obamu za kommunistického negra a přítele muslimů. Nejlepší politiku USA dělal (kromě Reagana) podle nich Bush jr. a jeho neokonservativní administrativa.

3. Poměrně různorodá je skupina extremistů náboženských. I tato skupina se překrývá se skupinou první (Semín) a částečně i druhou (Joch), ale spíše než voliče ODS zde najdeme fandy KDU-ČSL. Jedná se podle mě o skupinu nejmenší. Někteří členové této skupiny (L. Malý) překvapivě sympathisují s některými aspekty skupiny následující.

4. Neo-/nacisté představují nejméně relevantní, nicméně nejvíce nafukovanou a zveličovanou skupinu v českém pravicovém spektru. Mají své duchovní spřízněnce v nejrůznějších neonacistických a jiných „extrémně pravicových“ partajích po Evropě (a zbytku světa). Jsou názorově nejvyhraněnější, neskrývaně antisemitští a rasističtí, antiameričtí (což je na pravici překvapivé) a antiruští, antiunijní, nezřídka i antikřesťanští a obvykle se nepřekrývají s jinými pravicovými skupinami. Jejich největší užitek spočívá v tom, že slouží jako nálepka k označení jakýchkoli ideologických odpůrců bez ohledu na jejich skutečné názory. Členy skupiny č.2 jsou nezřídka označováni za „vlastně levičáky“.

Mimo toto děleni pravice je nutno ještě zmínit aspoň dvě skupiny, které s „pravicovostí“ tak či onak souvisí:

A. V Česku – a nakonec nejen tam - se pojem „pravice“ nekryje s pojmem „konservativism“. Konservativci jsou skupinou poměrně malou a různorodou. Jsou mezi nimi křesťané i bezvěrci, kapitalisté i kommunisté a na rozdíl od malé české pravice není jejich extremism nikterak nápadný ani určující. Jejich ideálem a cílem jejich snažení je nějaké status quo ve víceméně blízké či vzdálenější minulosti: normalisace, stalinism, první republika, biedermayerovská selanka atd.; před francouzskou revoluci jejich snění většinou nezasahuje. Nejde o „pravici“ v pravém (či snad žádném) slova smyslu.

B. Další skupina, Pravda a Láska, sama sebe za víceméně pravicovou považuje (aspoň značná část). Malou českou extremistickou pravicí, najmě skupinami 1 a 3, však bývá často označována za levičáky. Jedná se o skupinu rovněž různorodou, vykazující vzácně určitá podobenství se skupinou 1 (výjimečně!), někdy 2 a jindy 3. Nejtypičtějším jejím znakem je, že sama sebe jako skupinu popírá (podobně jako kdysi Klan na Sprše). Protože je každému jasné, koho mám na mysli a protože po útocích Adama B. Bartoše a jiných ze skupiny 1 začíná být psaní o pravdoláskařích riskantní, nehodlám se o nich moc šířit.

42 komentářů:

  1. To je pravda, Jardo, ale "fasism, fasisujici" holt patri mezi ta zneuzita slova, jejichz vyznam se usem zmenil. Jiny, lepsi termin pro tento druh systemu a tendenci neznam.

    Bushovi negri jsou pro skupinu c.2 vyjimky potvrzujici pravidlo. Ostatne budou mezi nimi rozdily: pro nektere bude jiste rasa mene dulezita nez oddanost idealum neokonservativismu a PNAC, kterou prave Obama moc nevykazuje, aspon ne na prvni pohled.

    Jiste v tom systemu neni a nemuze byt vsechno. Radola Gajda sice neni muj salek caje, ale urcity respekt k nemu chapu. Do klassifikace jsem nezahrnul napr. ani tu skupinu mladych pravicovych lidi kolem Delskeho potapece, kteri koketuji s neopohanstvim a poslouchaji hudbu z Fanfares of Europe a ktere najme Pravda a Laska hazi do jednoho pytle s neonacisty.

    OdpovědětVymazat
  2. Znamená-li pro tebe "podnikat" totéž co "ožebračovat ty méně dravé", nelze než přát ti dožít své roky v zemi, kde nikdo nikoho ožebračovat nesmí. Příjemnou cestu do Havany nebo na Koreu!

    OdpovědětVymazat
  3. TP: znamena-li pro Tebe "potazmo" totez co "tudiz", pak jest se podivovat Tvym uspechum v nejruznejsich soudnich prich.

    Havana a Korea je oblibenym argumentem najme skpiny c.2.

    OdpovědětVymazat
  4. Leon Kreutzfeld1. dubna 2011 v 16:00

    Pane Vodnik, mel jste se lip ucit, pak by se z vas stal Senior Coordinator, Global Corporate Activities, pripadne skolitel koordinatoru a nemusel byste se stehovat na Kubu nebo do Severni Koreje. Vzdyt se tam neda sehnat ani nabytek z Ikei!

    OdpovědětVymazat
  5. Pozde bycha honit, v.p. Kreutzfeld. Ale Vy byste jako Zid zadnou reklamu pro Ikeu delat nemel, Israel ji boykotuje za ten svedsky antisemitism!

    OdpovědětVymazat
  6. "Potažmo" pro mě znamená totéž co beziehungsweise, tedy "případně", "po případě", "respektive".

    Tvoje tvrzení asi nelze dost dobře chápat tak, že podnikání ztotožňují s ožebračováním tebou pojednávaní extremisté, takže zbývá jediný výklad, že jsi tam rovnítko položil sám.

    OdpovědětVymazat
  7. Možná je chyba na mé straně, že už neumím česky. Termínu "potažmo" rozumím tak, že je to možné, ba pravděpodobné, leč nikoli nutné vyústění předešlého. Takže žádné rovnítko! A že ta tendence u člověka s jeho zkaženou přirozeností tady je, o tom svědčí historie: kdyby svobodné podnikání nejevilo tendenci k těmto neřádnostem, nevznikly by žádné zákony ohledně práce (osmihodinová pracovní doba, omezení cq. zákaz dětské práce, atd.) ani odbory; ostatně o mzdě dělníkovi hovoří už starověké zákony i Nový zákon. Proč by to dělaly, když by svobodné podnikání nejevilo tyto devastující tendence?

    OdpovědětVymazat
  8. Proč by to dělaly, když by svobodné podnikání nejevilo tyto devastující tendence?

    Protoze TP s Tebou nesouhlasi, asi veri na "lidumilny" podnikatelsky system"
    Jinymi slovy vymezuje se vuci tem"podnikatelym" kteri drou kuzi z lidi jiz po tisicileti a v posledni dobe to vypracovalo do podoby dnesniho novodobeho otrokarstvi alias statniho byrokratismu ktery slouzi vladnoucim, ne lidu!
    Vodniku YU proste nechapes ze dnesni kapitalismus je strasne lidumilne zarizeni, ktere nechaouy ruzne socky a pak take jeste Vodnici:-(
    a "beziehungsweise je totez jako alles scheisse :-(
    Scheiss Leben ,alles Scheisse...
    samozrejme jak pro koho,
    UZ GENIALNI PAN kLAUS NA OTAZKU JAK JE TO DNES ZIVOTNI UYROVNI V cr PRAVIL:
    TRETINA SI ZIJE LEPE
    TRETINA STEJNE
    TRETINA HURE
    a ty chces rozdelovst na vice c imene pravicove, levivove a jine -ove, pritom je to v Cechistanu FSECHNO jinak.
    Ze i pan TP Te posila na Kubu nebo do Severni Koreje.?
    Do ted jsem si myslel ze tohle mohou vyslovit jen nejvetsi primitivove a blbci.
    Ejhle i pan TP:-(
    To se nelze divit ze Cechistan je tam kde je :-(

    OdpovědětVymazat
  9. Astře, bez ožebračování a vykořisťování člověka člověkem budeme stát frontu na toaletní papír a banány dostaneme možná na Vánoce. Je pozoruhodné, jak atraktivní je dodnes marxistická představa, že zisk podnikatele je intrinsicky amorální!

    OdpovědětVymazat
  10. bez ožebračování a vykořisťování člověka člověkem budeme stát frontu na toaletní papír a banány
    Teda že tenhle argument uslyším od Tebe, to bych opravdu nečekal!! Anno 2011 frontami na banány obhajují současný systém jen největší zoufalci.

    zisk podnikatele je intrinsicky amorální!
    To tu snad nikdo netvrdí. Ale že i v podnikání se obecně lidská tendence k nečestnmému chování projevovala, projevuje a bude projevovat (se všemi důsledky pro postižené spolulidi), to je historický fakt, o kterém svědčí i mnou připomenuté zákonodárství už od Chammurabiho, ne-li od Ur-Nammua. Není snad třeba dokazovat, že právě český postkommunistický podniktel tuto tendenci vykazuje v míře svrchované, což ostatně opakovaně dosvědčují výroky jeho ideologického guru, Otce Všech Tunelů. Proto jakékoli zákony na ochranu zaměstnanců vnímá jako nepřijatelné vměšování ("státu") do své podniktelské svobody, čímž ovšem vrací kapitalistické poměry skutečně do 19. stol., před zákaz dětské práce a omezení pracovní doby. Konservativcům, rozkochávajícím se nad selankou dickensovského světa, to možná vyhovuje a podporují to. Těm bych připomněl, že v dickensovském světě amorální kreatury, pokřivené normalisací a před tím okupací, netvořili většinu podnikatelů. Ostatně ti nejdravější odjeli do Ameriky, tam je žádné hloupé křesťanské ("pseudohumanistické") "předsudky" neomezovaly.

    OdpovědětVymazat
  11. To jsou mi zase moudrosti v socialnim inzenyrstvi.
    Podnikani a podnikatel jsou fuj. Napadlo zdejsi pohrdace, ze podnikatel nemusi nikoho zamestnavat a vykoristovat jen sam sebe?
    Miliony a miliony Americanu pracuji tvrde na volne noze, podnikaji solo, o svuj zisk se deli jen danemi odevzdanymi strycku Samovi. Nekonecne servisy, remeslnici, farmari a samozrejme v umeni. Statisice maliru, vytvarniku a vsech moznych tvoritelu prosperuje na vlastni pest, bez skemrani dostavat socialni pomoc. Za komousu nebylo mozne si jen tak otevrit vlastni nezavislou firmu. Prave ze zde prichazi vrstva, ktera je zavisla na statnich dotacich, prave proto hospodarstvi nekde vazne.
    Banany jsou jen typicky priklad, aby se asi nemuselo psat o tom, ze nebyly casto ani hygienicke vlozky pro zeny. Vim, to, neb jsem se neco naposilala tamponu. Soudruzi zmeni cely svet, system bude spravedlivy pro vsechny, to ano, ale zenske si do kalhotek v urcitych dnech budou cpat chuchvalce vaty, nebo stare hadry..:-))
    Na Kube ma celkove kazdy stejne. Pravda. To znamena, ze jsou si vsichni rovni,(maji hov*o), zavisli na statu. Ma to ale jeden dobry vliv.
    Odpada zavist.
    Ono uz i na Kube se to postupne modernizuje a dokonce nedavno dostali i Internet!!! Ovsem jen pro prokadrovane, coz by se melo uplatnit i zde na zapade ---davat pripojeni jen po vysetreni, zda je osoba pricetna a internet si zaslouzi. Ubylo by internetovych anarchistu...:-))

    OdpovědětVymazat
  12. Podnikani a podnikatel jsou fuj.
    Vy tu něco takového čtete??? Nota bene o někom, kdo má one man business??

    Jinak nikdo zde neželí minulého régimu, pouze připomínám, že jestliže ještě 20 let po jeho pádu musí někteří argumentovat frontami (na cokoli), je to pro ten současný systém dosti špatné vysvědčení...

    OdpovědětVymazat
  13. Vlastnim take svuj maly "one man business", mam ale obrovskou vyhodu, ze kdyz zbankrotuji, tak je to jedno. Nestaram se o ty, kteri jsou zamestnani. Bojuji snad delnici za privatni podnikatele a jejich prava? Jisteze ne. A to je dobre, kazdy at mluvi za svou spolecenskou vrstvu. Pocinat si jinak je pokus o zmenu systemu pro vsechny, ktery vsak vsem nevyhovuje.
    V nenavidene Americe, hruzne licene jako basta hnijiciho kapitalismu se podnikatelske vydridusstvi odsuzuje. Zrovna ted je u hlavniho ustavniho soudu stiznost na velke podniky (Walmart), ze zeny za stejnou praci dostavaji automaticky mensi odmenu a nejsou jmenovany rovnomerne do manazerskych pozic.
    V kapitalismu se da bojovat o sva prava zpravidla lepe nez v socialistickem usporadani---copak mohli delnici stavkovat v Ceskoslovensku? Soudruh Zapotocky jim to nalezite rozmluvil...:-)
    Vetsina zakladnich vydobytku pro pracujici se udala v kapitalistickem svete, napada mne 1.maj v Chicagu, coz prebrali teprve pak socialiste.
    Nemam nic proti lepsimu spolecenskemu usporadani, kdyz se na neco vyhodnejsiho prijde, vitam to.

    Jak se da strucne napsat, ze v beztridnim state, po prebrani vlady pracujicimi, kde se plnily petiletky na stopet procent, v raji delniku a rolniku, tak tam se tvorily fronty na uplne zakladni potreby obyvatelstva? Jednotlive priklady IMO jsou nutne.

    Volny system a individualita je zatim jedine, co nejlepe funguje uz tisicileti a az se lidi zacnou obetovat nesobecky pro celek, pak se muze zacit mluvit o socialni rovnosti.

    OdpovědětVymazat
  14. Astře, budeme stát frontu na toaletní papír a banány dostaneme možná na Vánoce. Je pozoruhodné, jak atraktivní je dodnes bez ožebračování a vykořisťování člověka člověkem marxistická představa, že zisk podnikatele je intrinsicky amorální!

    PT- to je ale super blabol , nicht wahr :-)

    Ja Vam naopak tvrdim, ze bez ožebračování a vykořisťování člověka člověkem by to slo, to ovsem na miste prvnim nesmelo platit pravidlo: Quod licet Iovi, .....
    a abyste nemusel nejapne nerozumet, tak to mnoztvi bananau a statek FSEHO je dan prave tim ze treba Goldman Sachs si pujci od statu balik penez, ktere obratem otoci a vydela tolik ze nejen vrati statu co si "pujci" ale jeste vypati mnohamillionove odmeny, to se pak snadno dovezezou banany az z Jizni Emeriky. Mezitim si jeste vsadi na propad Eura a vydelaji na tom dalsi milliardy. Na podobnych "lidovych" principech funguje dnesni "boaty" svet :-) Pred par desetiletimi na tomto principu fungovaly bananove republiky ktere zasobovsly bohate USA.
    To jsemse snazil o odpoved ve stejnem stylu se kterym jste Vy zacal:-)
    Vykoristovani cloveka clovekem, terminus technicus se kterym zscal zido-bolsevik Marx ma jak vidno stale platnost a to az tkovou ze i TP to pouziva jako argument. Navic neopomene pridat Kubu a a Koreu:-(
    Opracdu uroven pod psa jezevcika

    OdpovědětVymazat
  15. To jsou ale neuvěřitelné marx-leninské kydy, Vodníku, totální palcový výcuc – purum p. a.!

    Fakta jsou taková, že čeští podnikatelé byli donedávna vázáni zákoníkem práce z r. 1965, podle kterého zaměstnanci téměř nic nemuseli, téměř cokoli směli a hlavně vůbec, ale vůbec za nic neodpovídali (a pokud náhodou ano, tak jen do výše tří měsíčních platů). Zkus někoho neoprávněně propustit, a soud ti napaří takovou náhradu, že spolehlivě zkrachuješ. Podle toho to také na "pracovním trhu" vypadalo, a dodnes vypadá; stačí si zajít v Praze do obchodu nebo do restaurace a nadvládu zaměstnanců nad zaměstnavateli uvidíš v plné kráse.

    Tvrdší poměry zavedli paradoxně ethičtí západní podnikatelé, kteří ve druhé desetiletce postkomunismu otevírali nové montovny, maloobchodní řetězce apod.

    OdpovědětVymazat
  16. Ono totiž už tohle:

    "všichni emmigranti, kteří byli většinou ochotni se zdarma angažovat pro dobro země a jejího lidu"

    působí podobným dojmem jako pověsti o Václavu IV., který suploval roli VLK, ČOI a tak trochu i Jánošíka. A ani by člověk nemusel Vodníkovi předhazovat příklad jednoho takového nezištného emigranta - Viktora Koženého.

    OdpovědětVymazat
  17. Ale jinak mohu západnímu kapitalistovi Vodníkovi vzkázat, že my nepotřebujeme jejich rozumy, my nepotřebujeme jejich Billy Gatese, my máme vlastní krásné, úspěšné a bohaté. A s takovými bude naše vlast brzy sahat od moře k moři a místo eura se bude platit českou korunou.

    OdpovědětVymazat
  18. TP: to, co píšeš, vůbec nijak nevyvrací to obecné, co tvrdím já, že totiž ekonomičtí extremisté se brání unijním zákonům proto, že omezují svobodu jejich podnikání, kterážto by v českých ethických souřadnicích rapidně nastolila novodobé otroctví. Neznám český zákoník práce, to je fakt. Mohu pouze usuzovat z odpozorovaného, rozhovorů se zaměstnanci a zaměstnavateli. A z toho jsem získal dojem, že v Česku je mnohem větší nejistota o místo, větší strach u zaměstnanců a větší vykořisťování ze strany zaměstnavatelů (a neplkej, že žádné vykořisťování neexistuje, že to jsou marxistické kydy; není nutnou součástí podnikání, ale existuje a jak!) Tak je patrně jednodušší ty zákony obcházet nebo applikovat v nějakých odpudivých formách (viz Hyundai: takové poměry by si tady dovolit zavádět nemohli. Čím to?). A pokud je někdo ukrajinský námezdní dělník, tak pro něj ty zákony neplatí vůbec, neboť pracuje (většinou?) na černo. Ale to je jeho choice, jeho zodpovědnost, že...

    V morálním klimatu, které v Čechách vládne, nemá "slušný" kapitalism, jaký - jakž takž! - existuje na Západě, naprosto žádnou šanci.

    Starý pán: samozřejmě byli mezi emmigranty i Kožení a Švejnarové. Proč Češi ty slušné odmítali a skočili na špek Koženému, to je mi záhadou. Možná byste se na to měl zeptat Klause, Dyby, Třísky nebo Kočárníka...

    OdpovědětVymazat
  19. Vykořisťování (exploitation) stejně jako pracovní síla (workforce), přisvojování si nadhodnoty (appropriating surplus value), výrobní prostředky (means of production) nebo krise z nadvýroby (crises of overproduction) je čistě marxistický pojem. Problém je v tom, že lidé nad 50 jsou v drtivé většině absolutně ekonomicky nevzdělaní a nic jiného než marxism-leninism neznají. Schválně si zkuste udělat jednoduchý průzkum: Položte otázku, co je základní princip, základní zákon ekonomie.

    Přirozeně, že žádné vykořisťování neexistuje; je to bezobsažný pojem.

    OdpovědětVymazat
  20. Leon Kreutzfeld3. dubna 2011 v 12:53

    Stary pane, Mgr. Kaluza vypada, ze ma vsech pet pohromade. Jen vice takovych Kaluzu! Ten jinoch se na rozdil od zavistivych levicaku jiste nezaobira hloupostmi, jako kolik andelu se vejde na spicku jehly, nebo kolik Zidu tancovalo 11. zari 2001 na strese minivanu v New Jersey. Mgr. Kaluza na sobe usilovne PRACUJE a tak neni divu, ze se kolem nej roji tolik zavistivcu.

    V neposledni rade bych podotknul, ze ten chytry jinoch bude jiste zidovskeho puvodu, jen se podivejte do jeho chytrych, pichlavych oci a vycitite v nem nekoho kalibru Larryho Page.

    Jen bych mu vycetl, ze dava svuj uspech az prilis najevo. Skutecne bohati a mocni se nepromenuji na internetu, ale operuji ve skrytu. Muze to byt treba vas trafikant, nebo i kolega z pingpongoveho clubu, ktery nenapadne taha za provazky Vondrovi nebo Kalouskovi. Chce-li se pan Mgr. stat jednou nedotknutelnym vladcem temnot, mel by o tom premyslet.

    OdpovědětVymazat
  21. V.p. Kreutzfeld, úspěšný Ostravak má jiné starosti než nějaké Židy na střeše dodávky...

    OdpovědětVymazat
  22. Přirozeně, že žádné vykořisťování neexistuje; je to bezobsažný pojem.
    A jak se jmenuje např. to, když zaměstnanec je nucen strukturelně pracovat neplacené přesčasy?

    OdpovědětVymazat
  23. když zaměstnanec je nucen
    Nic takového neexistuje. Buď na to přistoupí dobrovolně, nebo se může bránit.

    OdpovědětVymazat
  24. Buď na to přistoupí dobrovolně, nebo se může bránit.
    Theorie. V životě, jak víme, jináče to bývá...

    OdpovědětVymazat
  25. Zajímavá kavárna. Normální situace je, že tě vykořisťovaní zaměstnanci odmítnout pustit dovnitř už půl hodiny před zavíračkou a pět minut před ní pustí hudbu tak nahlas, že neslyšet vlastního slova, takže hosté ještě rádi odejdou.

    OdpovědětVymazat
  26. Leon Kreutzfeld3. dubna 2011 v 17:23

    Nejake petapadesatilete zamestnankyne bufetu na malomeste, kde zadna prace neni, se zakladnim vzdelanim a mzdou na urovni te minimalni se neumi a nebudou branit. Budou do prace chodit a delat 12 hodin denne, i kdyz jim zamestnavatel vyplaci mzdu s mesicnim zpozdenim. Sestupte ze sve slonovinove veze Petersi.

    Ja latinsky neumim, tak me prosim omluvte, ale "tertium non datur", to znamena "kdyz nemaji chleba, tak at jedi kolace"?

    OdpovědětVymazat
  27. Sestupte ze sve slonovinove veze Petersi.
    Když na to přistoupí, tak dělají dobrovolně. Nebo Vy byste jim chtěl vnutit, co mají chtít? A co přesně? Na základě čeho?

    "tertium non datur", to znamena "kdyz nemaji chleba, tak at jedi kolace"?
    Ne.

    OdpovědětVymazat
  28. LK: to znamená "třetí možnost není dána". Například buďto jste Žid nebo antisemita, jiný výběr není.

    OdpovědětVymazat
  29. Když na to přistoupí, tak dělají dobrovolně.
    Ještě štěstí, že tady ani pravice takhle neuvažuje. I když poslední dobou i tady přituhuje a ta jejich nestydatá demagogie někdy takhle začíná vypadat...

    OdpovědětVymazat
  30. Vidíte, Vodníku, kdybyste neřešil pitomosti jako Židy na střeše dodávky, mohl byste taky dávat lekce o mrdání. Takhle můžete bejt akorát tak mazanej na LW.

    OdpovědětVymazat
  31. mohl byste taky dávat lekce o mrdání
    Tohle období už mám za sebou a věřte mi: mnou vyškolené absolventky uvádějí své partnery v extasi, že jim čtenářky Cosmopolitanu se všemi těmi návody tam mohou jen závidět!

    Zcela na okraj: Židé na střeše dodávky bohužel nejsou pitomost...

    OdpovědětVymazat
  32. Vodníku, kde je Kaluža a kde jste Vy? Kaluže je rich and famous a Vy jste nežádoucí už i u největšího losera v ČR...

    A na okraj: Jsou pitomost. I kdybych já jako Žid masturboval na střeše monster trucku, tak to neznamená vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  33. Kaluža pracoval na sobě, já na těch adeptkách. Cele nesobecky jsem se jim odevzdal a nemyslel přitom na karieru. Výsledky jsou podle toho. Však byste se zdržel kommentářů, kdybyste měl možnost srovnání - ohnout moji žákyni a absolventku Ostravakových erotických hodinek!

    No, kdybyste tam masturboval, tak to opravdu neznamená (skoro) nic...

    OdpovědětVymazat
  34. Vodníku Vodníku, nějaké Vaše dojmy nejsou nic v porovnání s P.R. A dle P.R. Vy jste teď Klan a Kaluža alfa samec.

    A jaký je rozdíl mezi tancem a masturbací? Klidně Vám i zatancuju. Klidně i s Koránem v ruce. A bude to znamenat úplné hovno.

    OdpovědětVymazat
  35. Co je to P.R.?

    Když budete tancovat s Koránem v ruce, tak se pořád nic neděje (hlavně, aby Vás neviděl nějaký muslim!). Když budete ale tancovat s kamerou, kterou snímáte právě probíhající vraždu cca 3000 lidí, tak Vás asi zahaftnou, jako se to stalo těm Židům v Hobokenu. Pokud ale chcete ztrácet čas takovými blbostmi, jako jsou tancující Židé 11. září, tak si to hoďte do googlu! Tady nejsme na LW a já nejsem povinován ztrácet čas "důkazním břemenem".

    OdpovědětVymazat
  36. Nechci ztrácet čas takovými blbostmi, právě z důvodů, které jsem Vám uvedl. Tancující magoři nejsou nikdy důkaz pro nic. Ani když to vyhledá google (který vyhledá i Radovana Kalužu). Vy nevíte, co je P.R.? Tak to se nedivím, že s Vámi GP nechce diskutovat, když Vám chybí základní znalosti frikulína.

    OdpovědětVymazat
  37. Tak to se nedivím, že s Vámi GP nechce diskutovat, když Vám chybí základní znalosti frikulína
    Jsem rád, že jste mi to vysvětlil, ale pořád ještě nevím, co to je. Já to znám jako "Public Relations", což mi ale v těchto souvislostech jaksi nepassuje...

    OdpovědětVymazat
  38. A proč Vám to nepasuje? Kaluža má p.r. a všichni vědí, jaký je alfa samec. O Vás to neví nikdo, protože jste altruisticky učil kohokoli, jen ne redaktorky Cosmopolitanu.

    OdpovědětVymazat
  39. Aha.

    Jsem staromilec a věřím, že dobré zboží se chválí samo. Velcí Mistři zůstávají v skrytu, frikulíni se musí vnucovat přes Youtube.

    OdpovědětVymazat
  40. No, je vidět, že jste na dobré cestě. Aspoň to ego že máte stejné jako Radovan Kaluža.

    OdpovědětVymazat
  41. Zajimava vymena a z ni nejzajimavejsi komentar GP o neexistenci "vykoristovani" ci prisvojovani si hodnoty vykoristovateli nepatri, coz je ukazkove uvedne v prikladu
    --------------------------------
    když zaměstnanec je nucen?
    Nic takového neexistuje. Buď na to přistoupí dobrovolně, nebo se může bránit.
    -------------------------------------
    Muze se branit? cha cha cha , na nadrai na lamparne a nebo u soudu CR a nebo ho ubrani odbory nejsilnejsi ze silnych, odbory CR?

    Ukazkove jak je GP mimo zivot:-(
    Na to existuje jedina odpoved ktera ovsem jde mimo mozkovnu lidi typu GP:
    Milliony lidi na teto planete musi delat praci za minimalni mzdu, protoze kdyby nedelali, chipnou hlady ! howk

    Kecy o tom ze se mohou branit jsou patne z nejakeho odborarskeho skoleni ci zakoniku prace z roku 1,2,

    Dalsi ukazka od GP jako je zcela mimo zivot "obycejneho obcana"
    Uz mu tam chybi jen veta ze houmlesaci v CR si do jednoho za tu situaci mohou sami.
    Jsou idioti se kterymi je zbytecne ztracet cas vymenou nazoru neb jich chybi funkcni mozkovna. Smutne je kdyz narazite na cloveka ktery prokazuje ecyklopedicke znalosti, ma informace a to mozna az tolik, ze si s nimi nevi rady a nakonec Vam napise:

    Problém je v tom, že lidé nad 50 jsou v drtivé většině absolutně ekonomicky nevzdělaní a nic jiného než marxism-leninism neznají. Schválně si zkuste udělat jednoduchý průzkum: Položte otázku, co je základní princip, základní zákon ekonomie.

    Přirozeně, že žádné vykořisťování neexistuje; je to bezobsažný pojem.


    Milliony a stamilliony vykoristvanych lidi?
    Pro GP " bezobsažný pojem."
    Bohuzel zivot ukazuje ze pravdu mel "bolsevik" Marx a ne snilek GP-(

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>