čtvrtek 24. listopadu 2011

Agitka šitá horkou jehlou

Agitační slátaninu Alexe Koenigsmarka, kterou zveřejnily Britské listy, by mohl napsat Leo Pavlát nebo Fedor Gál. Vlastně ne, nemohl, ten by to napsal chytřeji. Alex Koenigsmark je, jak sám přiznává, "naprostý arijec měšťanského původu", snad proto je jeho text tak prvoplánově a průhledně manipulativní...

Pominu trapné, donekonečna opakované stereotypy ("Pod antisionismem se nechuť k židovství skrývá nejen v téhle zemi.") a jazykové chyby (ty holandské noviny se jmenují Trouw). Pan Koenigsmark jde v účelovém mísení pojmů ještě dál:
"Nepřátel židů jako takových (většinou ti lidé vůbec o židovství nic neví) je u nás pořád dost..."
dočítám se s údivem. Nuže, neznám ani jednoho! Nevím o nikom (kromě možná nějakých vymaštěných primitivů), komu by vadili židé, synagogy apod. Pokud má v Čechách někdo tímto směrem aversi, je to vůči Židům. Protože však článek v duchu obecného stereotypu manipulativně oba pojmy spojuje, je nutno zahořekovat nad aversí k židovskému náboženství. Té je ale - mimo článek páně Koenigsmarkův - méně než šafránu. Kuriosní je, že o pár řádků dál používá velké písmeno správně sám author ("co na tom, že Arabové i Židé jsou téhož semitského původu") Je si tedy tohoto grammatického rozlišení vědom, tudíž píše své nesmysly zcela vědomě!

Zbytek těch propagandistických plků odmítám kommentovat. Pokud sám Alex Koenigsmark považuje Israel za "součást naší, evropské a civilizované části téhle planety", je to jeho dobrým právem a dokud jiné názory nejsou trestné, budu mu opponovat. Na thema směšování antisionismu s antisemitismem jsem se vyjádřil vyčerpávajícím způsobem už před lety a aniž bych se chtěl nějak upřednostňovat, myslím, že by panu Koenigsmarkovi nebylo bývalo uškodilo, kdyby si ho byl přečetl než začal smolit svůj traktát: nejkřiklavějších blbostí bychom možná zůstali ušetřeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>