pátek 31. srpna 2012

Dvakrát Pes: Jirásek a Rusko

Na Psu mne výjimečně zaujaly dva články v posledních dvou dnech.

První je apologetika Jiráska, která mi mluví z duše. Vzpomínám, jak jsem byl překvapen tím, když jsem při četbě Jiráskova Temna narážel permanentně na popis světa oslav, rozkvětu a - v mantinelech, vymezených římskokatholickou vírou - i relativní pohody, zatímco protestantský underground byl temný, fanatický a bezohledný. I ten Koniáš z toho popisu vychází sice jako fanatik, ale nikoli zlý, nýbrž spravedlivý - ze svého hlediska, samozřejmě. Podobně i U nás: ústřední postava, římskokatholický farář Havlovický, je typický klaďas, člověk pokrokový a přitom neztrácí lidské rysy, což nejde vždy říct o evangelické buňce, která se schází v jedné z chalup. Článek připomíná v tomto ohledu i Husitského krále a Proti všem. Je opravdu ironií dějin, že přes senilního Nejedlého se tento antikommunista stal jedním z pilířů povinné četby české literatury (zatímco bolševik Hašek byl zezačátku v nemilosti).

Dnes je tam článek o Rusku. Lecos by se mu jistě dalo vytknout, ale za positivum považuji už to, že si někdo v tomto prostředí (=Neviditelný pes) uvědomuje idiotský antiruský biás českého zpravodajství, který potom plodí u spousty hlavně mladých lidí reakci v podobě nekritického obdivu a falešných nadějí tímto směrem. Kuriosní je passage, kde se ruský demokrat nakonec táže: "A nebylo vám s námi lépe?" Tento ruský postoj mohu potvrdit z vlastní zkušenosti: v pravoslavném chrámu v Amsterdamu jsem hovořil s Holanďanem, jehož ruská manželka je prý dodnes přesvědčená, že sovětskou okupaci jsme vítali, že pro nás byla blahodárná a že je máme za to rádi. Dokazuje to, jak se v poslední fasi bolševismu nakonec mnozí, i pravoslavní Rusové ztotožňovali se sovětismem, který vzali za svůj po tom, co vyhráli Velkou vlasteneckou válku.

9 komentářů:

  1. Za tento postoj jsme v naší oblasti Rusáky z duše nesnášeli. Okupovali nás, měli tady svoje obchody a školy a měli ještě tu drzost říkat, že jsou tady pro naše dobro a že jim máme být vděčni. A k dovršení všeho si to i mysleli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jim to dobro oplácíme: poučujeme je (zadarmo), jak by měli trestat svoje chuligánky. A i mezi námi je mnoho těch, kteří si to i myslí...;-)

      Vymazat
    2. To je ale docela nesrovnatelné, že.

      Vymazat
    3. Však jsme taky nesrovnatelně menší. Být jako Francie nebo Německo - joj, to bychom to mužikovi osladili!

      Vymazat
    4. Být jako Francie...brrr!

      Kdy Francie někomu něco osladila? Možná tak v jejich učebnicích dějin :-D

      Vymazat
    5. Přece v r.1812. Přivezla jim rovnost, volnost a bratrství, ale zaostalí pravoslavní mužici hnali Napoleona svinským krokem až do Paříže (po cestě vyhnali žabožrouty i z Holandska).

      Vymazat
  2. Leon Kreutzfeld31. srpna 2012 v 16:47

    Toto je trochu off topic vazeni panove, jen pro zajimavost pro pana Vodnika. Ted jsem zrovna precetl, ze Pravoslavna cirkev dostane od Kalouska restituce v hodnote 164 rathu.

    Zajimave je tez, ze budou napraveny i krivdy na Apostolske cirkvi, ktera byla registrovana v CR az v roce 1989, a to sice ve vysi 150 rathu. To by si ta cudla nohy usoupala, nez by to nanosila v krabicich od vina do sve podzemni skryse.

    Takhle se vydelavaji penize vazeni panove! A pritom kdyz to tak narizuje zakon, tak to ani nemuze byt zlodejina. Ze ja blbec cely zivot skudlil, vykoristoval, vlastni rodine na lichvarsky urok pujcoval, a pritom stacilo, kdybych napravoval krivdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o těch restitucích nic nevím, vp. Kreutzfeld, ale podle toho, které kreatury ji podporují (Kalousek, Farmisal Subodka), věřím, že to bude nějaká velká zlodějina. Můj známý o. Jan se o restitucích vyjádřil rovněž pochybovačně (1 a 2)

      Vymazat
  3. Nejrandovnější byl průběh české a ruské politické opice:

    Česká opice:
    Střízlivost - opatrně nadává na režim
    Střední opilost - silně nadává na režim a argumentuje
    Silná opilost - nadává na režim ze všech sil a velmi sprostě!


    Ruská opice:
    Střízlivost - opatrně hájí režim s použitím právě modních propagandistický žvástů
    Střední opilost - silně nadává na režim a argumentuje
    Silná opilost - a přesto je Rusko nejlepší!

    cnemo

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>