čtvrtek 10. října 2013

Pan Pešek prokoukl

O panu Peškovi jsme se tu letmo zmínili v článku o kostele sv. Michala. Pan Pešek se zlobí na Karla Schwarzenberga, že jeho víra je pokrytecká, protože podpořil homosexualistický pochod Prahou, inauguroval výstavu pochybného (a pro mne osobně nechutného) umění a nakonec se definitivně odmítl zasadit o záchranu kostela.

Mne tyto věci na Schwarzenbergovi vůbec nepřekvapují. Pro mne byl nevolitelný od samého začátku. Pan Pešek přesto podporoval Karla ještě v době presidentských voleb - knížecí podpora a obdiv Pussy Riot se zřejmě s římskokatholickou vírou dobře rýmuje. No, nerýmuje, to vám poví každý solidní římský katholík, který nemá nějakou vedlejší antiruskou a antiputinovskou agendu. Proto mne toto "prozření" páně Peškovo uvádí do zmatku: je tento bývalý diplomat skutečně tak naivní a nebo - pravděpodobněji - za tím bude něco jiného, co se za fasádou náboženského rozhořčení pouze skrývá?

11 komentářů:

  1. Na středních školách nějací aktivisté provedli "volby". První skončila TOPka a druhý Babiš. Nebo naopak.. každopádně vzorek byl reprezentativní a výsledky výmluvné.

    OdpovědětVymazat
  2. Správní katolíci teď volí Bobošíkovou s podporou authentick0ho konservativce Klause.... http://cirkev.wordpress.com/2013/10/09/katolici-a-volebni-blok-hlavu-vzhuru/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že volba strany a katholické (nebo jakékoli jiné) pravověří spolu souvisí jen velmi volně. Agitovat pro Klause nebo proti němu za základě římskokatholické (nebo jiné) věrouky mi přijde zcela zcestné. Já si třeba myslím, že opravdu seriosní věřící člověk by k volbám vůbec chodit neměl, ale pokud se rozhodne volit, nevidím to jako známku nějaké herese nebo popletené víry. To je jeho osobní věc.

      Vymazat
    2. Takže Vy nejste seriózně věřící člověk?

      Vymazat
    3. No, myslel jsem, že takový člověk by volit neměl, protože by jeho duše měla být obrácena k Bohu, nikoli k profánnímu světu. Z Vašeho blogu to ale vypadá, že se o tento svět zajímáte velice velmi, rozhodně víc než já. Logickým vyústěním toho už jsou jen ty volby. A pokud je tak intenzivní zájem o poitiku, je už nakonec jedno, jestli jdete volit nebo ne.

      Vymazat
    4. Tak určitým způsobem máte pravdu, podle toho jak definujeme "seriosně věřícího" člověka. Mystik se zajímá o tento svět pouze nepatrně, v míře nejnutnější; nezajímá se nejen o politiku, ale ani o ženský nebo lakovky. Na druhé straně spektra máte pak vysoké církevní hodnostáře, kteří se o politiku zajímat musí, je to jejich úkolem, posláním, chcete-li "křížem". Mezi tím je celá škála přechodů. Já si myslím (a to je můj osobní názor), že pokud člověk v tomto světě žije, něco by o té politice vědět měl, v rámci jakési občanské zodpovědnosti, z čehož ale nevyplývá, že by se něčím tak nečistým měl aktivně zabývat. To, že vědomě nechodí volit, pak může být výsledkem takového občanského zájmu. Ovšem, nic se nemá přehánět a kde končí "zdravý" nebo "nutný" zájem a začíná zájem přehnaný, neřku-li obsesivní, to bude každý asi vnímat jinak.

      Já za svou osobu jsem právě dospěl k tomu nevolení, ale nikomu to nenutím. Že jsem náhodou v posledních volbách volit byl, to bylo výjimečné, protože považuji Geerta Wilderse za akutní nebezpečí prot tuto společnost a považoval jsem za svou povinnost přiložit drn na hráz, která mu zabrání vstupu do vlády.

      Vymazat
    5. Hm, tak to možná je tím, že jste se nepřesně vyjádřil. Z Vašeho názoru, že by "vůbec neměl volit" jsem pochopil, že opravdu vůbec, nikdy a za žádných okolností. Z tohoto Vašeho vysvětlení mi spíš ale připadá, že by neměl volit "v takovém marasmu".

      Vymazat
    6. To záleží nejen na situaci ("marasmu"), ale i na osobní volbě. Já nemyslím, že by třeba křesťané "neměli volit levici", na druhou stranu jsem došel k přesvědčení, že volby nic nezmění a volič dává ve většině případů hlas silám Zla, bez ohledu na barvu. Může ale v konkrétní situaci volit menší zlo, jako tomu bylo např. loni u nás s tím Wildersem.

      Vymazat
    7. Jenže tohle už je vedlejší. Mi šlo o to, že to "vůbec" myslíte nepodmíněně. Ale teď se ukázalo, že podmíněně.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>